Kunnanhallitus, kokous 5.5.2025

§ 129 Yksityisteiden kunnossapidon avustusperiaatteiden päivittäminen

244Dno-2025-352

Valmistelija

  • Tanja Keihäs, kunnossapitoinsinööri, tanja.keihas@kempele.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 29.10.2024 §321, että yksityistieavustusperiaatteet päivitetään ennen vuoden 2025 avustusjakoa. Avustusmallin päivitystyötä on tehty yhteistyössä tiekuntien kanssa. Tavoitteena on ollut selkeyttää avustusjakoa, huolehtia avustusten jakautumisen tasapuolisuudesta eri tietyypit huomioiden ja parantaa avustustason ennakoitavuutta yksityistiekunnille. Valtuusto on lisäksi korottanut yksityistieavustusten kokonaismäärän talousarvioon 75 000 euroon (aiempi määräraha 45 000 euroa). 

Vaikka Kempeleen kunnassa on suhteellisen vähän yksityisiä teitä, ovat ne luonteeltaan erilaisia. Kahden tien osalta tiekunnan ulkopuolinen liikenne on runsasta ja kiistatonta, mikä käy selväksi jo tien sijoittumista kyseisen alueen katu- ja tieverkon suhteen. Kahden muun tien osalta ulkopuolinen läpiajoliikenne kohdistuu vain osalle tiekunnan tietä. Muut tiet ovat pistoteitä ja palvelevat siten enimmäkseen vain tieosakkaiden liikennetarvetta.

Kempeleen kunnanhallitus päättää yksityisteiden kunnossapitoavustuksen jaosta vuosittain. Avustukset jaetaan erilaisten myöntämisperusteiden ja periaatteiden mukaisesti talousarviossa varatusta määrärahasta. Tiekunnille tarkoitettu kunnossapitoavustus määräytyy tiekunnan tien avustuskelpoisen pituuden ja liikenteelliseen merkittävyyteen perustuvan luokituksen perusteella. Tie on avustuskelpoinen viimeiseen vakituisesti asuttuun asuinkiinteistöön asti; osoitteen asukkaat ovat henkikirjoilla kiinteistössä ja kiinteistö on ympärivuotisessa käytössä. Avustusta myönnetään vain vakituisen asutuksen pääsytienä toimivalle tien osalle, viimeisen vakituisen, Kempeleen kunnan alueella sijaitsevan asunnon liittymään saakka. Avustusta voidaan myöntää vain sille tien osalle, joka on tiekunnan tietä ja joka sijaitsee Kempeleen kunnan alueella.

Avustuksen myöntäjä edellyttää, että avustuksen lisäksi myös tieosakkaat osallistuvat tien kunnossapidon kustannuksiin (20 %). Tätä varten avustushakemuksen liitteenä tulee olla edellisen vuoden tuloslaskelma tai muu selvitys tuloista ja menoista, työlajeittain eriteltynä. Kunnossapidon kustannuksiksi hyväksytään myös parantamismenoja.

Liikenteellisen merkittävyyden perusteella yksityistiet jaetaan kolmeen luokkaan. Tiekunnan tiestössä voi olla eri luokkiin kuuluvia tienosia.

Luokka 1

Läpiajotiet, joiden läpiajoliikennettä lisää ensisijaisesti tie- ja käyttömaksuihin kuulumaton tienkäyttö. Tällaisen liikenteen aiheuttaa tien edullinen sijainti verrattuna muuhun tieverkostoon, jolloin tietä käytetään vilkkaasti läpiajotienä tai oikotienä ja niille ohjautuu merkittävästi tiekunnan ulkopuolista liikennettä. Läpiajotienä käytetty tie tai tienosa alkaa ja päättyy yleiseltä tieltä.

Luokkaan 1 kuuluvia teitä ovat mm. Teppolantie, Liimatantie, Tahkoseläntie, Ylipääntie ja osa Tuohinontiestä (60 m).

Luokka 2

Luokkaan kuuluvaksi katsotaan tiet, joiden kautta tai niiden varrella olevat toiminnot aiheuttavat liikennettä, jonka ei voida katsoa olevan tieosakkaan liikennettä. 

Luokkaan 2 kuuluvia teitä ovat mm. Välikorventie, osa Rajakorventiestä (750 m) ja osa Luonungintiestä (1930 m).

Luokka 3

Luokkaan kuuluvaksi katsotaan kaikki muut tiet.

Avustuksen käyttöä, avustusjärjestelmän toimivuutta sekä siihen asetettujen tavoitteiden toteutumista tarkastellaan kahden avustusvuoden jälkeen vuonna 2027. Samoin tiekuntien saaman avustuksen käyttö tiekunnittain tarkistetaan vuoden 2027 avustushakemusten jättämisen jälkeen. Mikäli saatua avustusta ei ole kokonaisuudessaan käytetty tien kunnossapitoon, voidaan tulevaa tukea vähentää. Avustuksen myöntäjä edellyttää myös omarahoituksen käyttämistä kunnossapidon kustannusten kattamiseen 20 %:n omarahoitusosuudella.

Elinvoimavaliokunta (29.4.2025):
Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen esitettyihin yksityistieavustusperiaatteisiin.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy päivitetyt yksityistieavustusperiaatteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Johanna Ohukainen ilmoitti olevansa esteellinen asiassa (Hallintolaki 28.1 § 5, henkilö tai hänen läheinen edustaa asianosaista toimijaa). Ohukainen poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.


Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kempeleen kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.


Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kempeleen kunnanhallitus.

Kirjaamon yhteystiedot:

Kempeleen kunta
PL 12
90441 Kempele
sähköposti:  kirjaamo@kempele.fi

Kirjaamon aukioloaika on työpäivisin klo 9.00 - 15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.


Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kempeleen kunnan kirjaamosta.