Elinvoimavaliokunta, kokous 24.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Liitännäisalueen hankinta Zeniitistä / kiinteistö 244-896-4-1

244Dno-2022-718

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petri Joro, maankäyttöpäällikkö, petri.joro@kempele.fi

Perustelut

Zeniitin asemakaava on tullut voimaan 2.2.2022. Kaava-alueen luoteisosassa sijaitsee liitännäispysäköintialue, joka on ELY-keskuksen päätöksellä lakannut 1.6.2022. Liitännäisalue on ollut osa kiinteistöä Yliniemelä (244-401-2-108). Liitännäisalue muodostaa merkittävän osan kaavatontista 27048-1; koko tontin ala on 14 313 m2 ja liitännäisalueen ala on 10 996 m2. Asiasta on pidetty maanmittaustoimitukseen liittyvä kokous 27.9.2022. 

Liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain 95 § 2 momentin mukaan lakkautettu liitännäisalue on maantietoimituksessa määrättävä kuulumaan siihen kiinteistöön, josta se on otettu tietarkoituksiin. 3 momentin mukaan, jos liitännäisalueen lakkauttamisesta aiheutuu jollekin hyötyä, jota ei ole pidettävä vähäisenä, on hyödynsaaja velvollinen korvaamaan ELY-keskukselle saamansa hyödyn. Ely-keskus on tekemässään päätöksessä määrittänyt heille korvattavan hyödyn suuruudeksi 2,35 €/m2.

Mikäli maa jää muun kuin kunnan omistukseen, on kunta oikeutettu perimään alueen kunnallistekniikan rakentamisesta kehittämiskorvausta. Ensisijaisesti kunnallistekniikan rakentamisen kustannusjaosta on pyrittävä pääsemään sopimukseen neuvotteluteitse. Mikäli tämä ei onnistu, on kehittämiskorvausmenettely toissijainen vaihtoehto. Maankäyttö- ja rakennuslain 91 c §:n mukaan kunta voi periä maanomistajalta asemakaavan mukaiselle tontille asemakaavassa osoitetun rakennusoikeuden, rakennusoikeuden lisäyksen tai käyttömahdollisuuden muutoksen aiheuttamaan tontin arvonnousuun suhteutetun osuuden kaava-alueen rakentamista palvelevan yhdyskuntarakentamisen arvioiduista kustannuksista. Kehittämiskorvauksen määrä voi olla enintään 60% maanarvonnoususta (MRL 91 f§).

Kempeleen kunta on ilmaissut maanmittaustoimituksessa kiinnostuksensa hankkia liitännäisalue omistukseensa. Valiokunnalta haetaan ohjausta, millaisilla reunaehdoilla neuvotteluja lähdetään käymään.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (11.10.2022):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että lähdettäisiin neuvottelemaan maan hankinnasta maankäyttöpäällikön ehdotuksen mukaisesti perustuen yritystonttien keskimääräiseen hintatasoon sekä alueelle rakennettava kunnallistekniikka huomioiden. 

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset:

Valmistelija

Petri Joro, maankäyttöpäällikkö, petri.joro@kempele.fi

Perustelut

Maankäyttöpäällikkö on jatkanut neuvotteluja liitännäisalueen hankinnasta elinvoimavaliokunnan ohjauksen mukaisesti. Keskustellaan neuvottelujen tilanteesta.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (1.11.2022):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että neuvotteluita jatkettaisiin edelleen aikaisemman ohjauksen mukaisesti.

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset:

Valmistelija

  • Petri Joro, maankäyttöpäällikkö, petri.joro@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on jatkanut neuvotteluja liitännäisalueen hankinnasta kunnan omistukseen. Valiokunnalta pyydetään ohjausta jatkoneuvotteluihin.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (24.1.2023):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että hyväksytään maanomistajan tekemä tarjous ja hankitaan liitännäisalue kunnalle.