Elinvoimavaliokunta, kokous 14.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 KIVA - kilpailukykyä vastuullisesta yritystoiminnasta -hanke

244Dno-2023-175

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät ry on lähestynyt Kempeleen kuntaa hankeaihiolla, jonka tarkoituksena on tukea vastuullista yritystoimintaa. 

Hankkeessa tavoitteena on tukea mikro - ja pk-yritysten kestävää ja resurssiviisasta kasvua Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toiminta-alueella. Yritysten täytyy huomioida vastuullisuus toiminnassaan myös kilpailukykynsä ylläpitämiseksi ja erityisesti oman kilpailukyvyn parantamiseksi. Hanke lisää yrittäjien ja yritysten yleistä tietoutta ja näkökulmia sekä innostaa lähtemään liikkeelle vastuullisen liiketoiminnan toimenpiteissä. Myös yrityksille, jotka ovat jo edenneet vastuullisuuden polulla, hanke tarjoaa uutta tietoa sekä uusia lähestymistapoja aiheeseen, mm. viestintään liittyen.

Hankkeen läpileikkaavina teemoina ovat vastuullisuuden osa-alueet ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen/hallinnollinen vastuullisuus. Ne toimivat yläteemoina kaikille hankkeen toimenpiteille, joilla tavoitellaan yritysten tietotaidon lisääntymistä vastuulliseen yritystoimintaan liittyen.

Hanke toimii vahvassa yhteistyössä alueen elinkeinotoimijoiden kanssa. Hanke kokoaa yhteen toimijoita, tekee yhteistyötä ja välittää tietoutta yrittäjille esimerkiksi rahoitukseen, tukiin ja eri palveluntarjoajiin liittyen. Yrittäjien ja yritysten ajatus- ja toimintamallien muuttaminen on pitkäjänteistä ja pitkäkestoista työtä, jonka eteen täytyy alueellisesti tehdä paljon töitä. Kolmivuotisen hankkeen avulla pystytään näkemään muutoksia toimintamalleissa ja tarjoamaan pysyvyyttä verkostojen rakentumiselle sekä pääsemään kiinni yritysten arjen kipupisteisiin ja tuottamaan tietoutta niiden poistamiseksi.

Hankkeelle on haettu EAKR-rahoitusta. Hankkeen kesto olisi 3 vuotta ja kokonaisbudjetti 308 024 euroa. Kempeleen kunnalle ehdotettu omarahoitusosuus olisi kolmen vuoden ajalta yhteensä 1300 euroa.

Valiokunnalta pyydetään ohjausta hankkeeseen lähtemisestä.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (14.3.2023):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että lähdettäisiin hankkeeseen mukaan.