Elinvoimavaliokunta, kokous 18.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Valtuustoaloite / Pappilaan johtavan liikennealueen arviointi ja muutostyöt / Tuukka Myllymäki

244Dno-2022-666

Valmistelija

  • Paula Kettunen, kunnallistekniikkapäällikkö, paula.kettunen@kempele.fi

Perustelut

Valtuutettu Tuukka Myllymäki esitti aloitteen:

"Pappilaan johtavan liikennealueen arviointi ja muutostyöt

Kempeleen ytimeen on nousemassa vuoden aikana suuri,​nuorille suunnattu talo. Kempeleen pappila on ollut ennen erittäin suosittu nuorison paikka viettää aikaa iltaisin ja viikonloppuisin. Tällaisen toivoisi mahdollistuvan tulevaisuudessakin. Ennen pappilan valmistumista on meidän varmistettava turvallinen kulku nuorisolle. Pappilantien,​Cajanuksentien ja tie 847:n vierestä tulevan pyörätien yhtymäkohdat tulisi arvioida mahdollisten riskitilanteiden vuoksi jo ennakolta. Pappilantie on myös ajotie,​joten pyörät,​moottoriajoneuvot sekä kävelijät liikkuvat samaa väylää pitkin. Pappilantien ja Baanan kulma on vaarallinen ja riskialtis kohta. Pappilan tapahtumat (esim. nuortenillat) ja muut tilaisuudet keräävät ihmisiä paikalle. Ne luovat trafiikkia ja liikennepiikkejä kyseiselle alueelle. Kaikki kulku pappilaan tapahtuu Baanan kautta. Esitetään,​että Baanan ja Pappilantien alue on arvioitava,​alueen asukkaita ja muita käyttäjiä (seurakunta/tuleva pappila) on kuultava ja käynnistää mahdolliset muutostyöt,​jotta Kempeleen kunta ennaltaehkäisee kyseisen alueen mahdollisia liikenneriskejä."

 

Kunnallistekniikkapäällikkö (PK):

Kempeleen seurankunta on hakenut poikkeamislupaa Kempeleen kunnalta koskien Pappilan liikennejärjestelyiden uudelleen järjestämistä. Seurakunta hakee poikkeamista rakentaa uusi liittymä Kuokkamaantieltä Kempeleen seurakunnan uuden pappilarakennuksen tontille (Pappilantie 5, kortteli 31, tontti 94, kaavamerkintä YK). Poikkeamisen hakemisella muutetaan / täydennetään kesällä 2023 valmistuvan uuden pappilarakennuksen rakennusluvan mukaista pihasuunnitelmaa.

Uusi liittymä rakennetaan tontille yleiseltä Kuokkamaantien tiealueelta ja samalla puretaan polkupyöräbaanan ylittävä nykyinen liittymä Pappilantien suunnasta. Nykyinen tonttiliittymä on sekava ja myös vaarallinen viiston kohtaamiskulman takia polkupyöräbaanaan nähden. Uusi liittymä parantaa alueen käyttöturvallisuutta ja kiinteistön savutettavuutta. Uuden pappilarakennuksen rakentamisen aikainen tilapäinen liittymä Kuokkamaantieltä on tarkoitus mahdollisuuksien mukaan säilyttää uuden liittymän valmistumiseen saakka. Kempeleen seurakunta rakentaa uuden liittymän ja ylläpitää sitä. Liittymätie asfaltoidaan.

Kunnallistekniikkapäällikkö puoltaa liittymäjärjestelyjen muutostyötä. Uusi ajoneuvoliittymä Kuokkamaantielle parantaa ja selkeyttää liikenneturvallisuuden kannalta ajoneuvoliikennettä. Nykyinen liittymä Pappilantien suunnasta on ongelmallinen näkemien ja sujuvuuden kannalta. Esitetty ratkaisuvaihtoehto parantaisi liikenneturvallisuutta koko vaikutusalueella sekä moottoriajoneuvoliikenteen että kävelijöiden ja pyöräilijöiden osalta.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (18.4.2023):

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen aloitteeseen annettuun vastaukseen.