Valtuusto, kokous 19.6.2023

§ 48 Hallintosääntö 1.8.2023 alkaen

244Dno-2023-378

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kunnan hallintosääntö on tullut voimaan 1.1.2023. Kevään aikana on ilmennyt muutostarpeita, jotka edellyttävät muutoksia toimivaltakirjauksiin. Uudet toimivaltakirjaukset tulisivat voimaan 1.8.2023. Muutokset eivät vaikuta toimielinten ja viranhaltijoiden välisiin toimivaltasuhteisiin. Viranhaltijoiden välisiin toimivaltasuhteisiin muutoksilla on vaikutuksia.

Hallintosääntöön ehdotetaan seuraavia muutoksia:

6 luku 11 § 4 momentti: "Sen estämättä, mitä edempänä tässä pykälässä määrätään, prosessista vastaava viranhaltija päättää prosessiinsa kuuluvan henkilöstön virka- ja työehtosopimusten mukaisiin järjestely- tai vastaaviin eriin perustuvista palkankorotuksista." Kirjaus olisi uusi. Sen tarkoitus on helpottaa virka- ja työehtosopimusten palkankorotusten voimaanpanoa. Nykyään palkkapäätökset jakautuvat useille viranhaltijoille. Uuden kirjauksen myötä prosessien vastaavat viranhaltijat voisivat tehdä järjestelyeriin liittyvät palkkapäätökset kootusti.

10 luku 2 § 1 kohta: siirretty toimivalta (päättää kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaisista tehtävistä) kunnossapitoinsinöörin toimivallan alle (3 §). Toimivalta on aiemmin siirretty kunnossapitoinsinöörille delegointipäätöksellä. Se on muodostunut nykyisellään vakituiseksi osaksi kunnossapitoinsinöörin tehtävänkuvaa, joten toimivalta on perusteltua kohdistaa kunnossapitoinsinöörille hallintosäännössä.

10 luku 4 § 2 kohta: poistettu maininta "poikkeamispäätöksistä ja suunnittelutarveratkaisuja..." Maankäyttöpäälliköllä ei nykyisellään ole tarvetta lausua poistetuista päätöksistä, vaan kyseiset päätökset ja niiden arviointi kuuluvat kaavoitukselle. Toimivalta on perustunut aiempaan organisaatiorakenteeseen.

10 luku 5 § 2 momentti: "Kaavoituspäällikkö toimii maankäyttö- ja rakennuslain 20 §:ssä tarkoitettuna kaavoittajana." Kaavoittajan virkanimike on muutettu kaavoituspäälliköksi, joten kyseisen pykälän otsikkoa on muutettu vastaavasti. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnalla on oltava kaavoittaja, joten 2 momentti on lisätty selvennyksenä, koska kaavoittajan virkanimike ei ole enää käytössä. Pykälän 1 momentin asettelua on lisäksi muutettu luettavuuden ja ymmärrettävyyden parantamiseksi.

10 luku 9 §: poistettu kohta 2 ("2. asumisoikeusasuntojen haltijoiden valinnan hyväksymisestä") ja kohta 3  ("3. luovutushintalaskelman hyväksymisestä"). Syksystä alkaen ARA hyväksyy itse asumisoikeusasuntojen asiakkaat, joten kunnan toimivalta lakkaa ja kirjaukset on syytä poistaa.

11 luku 1 § 1 kohta: lisätty maininta "oppilaan opiskelusta muussa kuin oman kunnan opetusyksikössä tai perusopetuksen loppuun suorittamisesta oppivelvollisuusiän ylittämisen jälkeen". Sivistysjohtaja päättää oppilaan opiskelupaikasta, joten maininta tarkentaa olemassa olevaa kohtaa huomioimalla myös tietyt opiskeluun liittyvät erityistilanteet.

11 luku 1 § 9 kohta: lisätty "päättää oppivelvollisuuslain 15 §:n mukaisesta opiskelijan opiskelupaikan osoittamisesta". Kohta on uusi ja liittyy oppivelvollisuuslakiin. Asuinkunnan on osoitettava oppivelvolliselle opiskelupaikka. Toimivalta asiassa olisi sivistysjohtajalla, jonka toimivaltaan kuuluu muutoinkin päättää oppilaan opiskelupaikasta.

11 luku 2 § 12 kohta: lisätty "päättää henkilöstön oman auton käyttöoikeudesta oppilaiden kuljetukseen". On ollut epäselvää, kenellä on oikeus myöntää lupa henkilöstölle käyttää oma ajoneuvoa oppilaan kuljetukseen. Uusi kirjaus antaisi toimivallan rehtoreille.

11 luku 2 § 13 kohta: lisätty "päättää opetuksen julkisuuden rajoittamisesta". Opetus on lähtökohtaisesti julkista ja ulkopuolisilla on oikeus halutessaan seurata opetusta. Opetuksen häiriöttömän toteutuksen varmistamiseksi julkisuutta on kuitenkin mahdollista rajoittaa. Toimivalta rajoitusten asettamisessa olisi rehtorilla.

11 luku 2 § 14 kohta: lisätty "päättää stipendien saajista". Koulujen stipendit on jo aiemmin myönnetty rehtorien toimesta. Kirjaus olisi selventävä eikä muuttaisi olemassa olevaa käytäntöä.

11 luku 3 § 15 kohta ("päättää hakemuksesta opiskelijan oikeudesta maksuttomaan koulutukseen"): poistettu kokonaisuudessaan aiempi kohta 15. Kaikilla oppilailla on nykyisellään oikeus maksuttomaan koulutukseen, joten kirjaus on vanhentunut ja tarpeeton.

11 luku 3 § 17 kohta: lisätty "päättää stipendien saajista". Rehtori on päättänyt lukion stipendeistä jo aiemminkin. Kirjaus olisi selventävä eikä muuttaisi olemassa olevaa käytäntöä.

 

H​​​allintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy tarkistetun hallintosäännön.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.