Yhteisöllisyysvaliokunta, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 LISÄPYKÄLÄ: Osallistuva budjetointi vuonna 2023 / äänestykseen edenneet ehdotukset (lisäpykälä)

244Dno-2023-147

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Vuoden 2023 talousarvioon on tehty 15 000 euron varaus osallistuvaa budjetointia varten. Osallistuva budjetointi pilotoitiin kunnassa vuonna 2022 ja sitä esitetään toteutettavaksi samanlaisella prosessilla vuonna 2023.

Osallistuvassa budjetoinnissa ennalta määritelty kiinteä osa kunnan budjetista osoitetaan tarkoitukseen, jonka kuntalaiset ovat valinneet. Kuntalaiset saavat vapaasti ideoida budjettiosuuden käyttökohteita ja vaikuttaa määrärahan kohdentamiseen. 

Yhteisöllisyysvaliokunnan tehtävänä on ohjata kuntademokratian toimivuuden varmistamiseen, kuntalaisten osallisuuden edistämiseen, yhteisöllisyyden ja kuntalaisten omavastuullisuuden lisäämiseen liittyvien asioiden valmistelua, joten osallistuvan budjetoinnin valmistelu lukeutuu yhteisöllisyysvaliokunnan tehtäviin. Yhteisöllisyysvaliokunta valmistelee osallistuvan budjetoinnin prosessin siten, että osallistuvan budjetoinnin tulokset kyetään huomioimaan seuraavaa kalenterivuota koskevassa talousarviossa.

 

Valiokunnan ohjaus:

Yhteisöllisyysvaliokunta merkitsi osallistuvan budjetoinnin suunnitelman tiedoksi.

Yhteisöllisyysvaliokunta ehdottaa, että osallistuvan budjetoinnin määrärahan korottaminen vuodelle 2024 otetaan harkitaan.

 

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset:

Perustelut

 

Yhteisöllisyysvaliokunta (20.6.2023):

Yhteisöllisyysvaliokunta merkitee esittelyn tiedoksi. Valiokunta kävi keskustelua esitetyistä ideoista ja niiden toteutuksesta.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Osallistuvan budjetoinnin ideavaihe toteutettiin suunnitelman mukaisesti 1.4.-30.4.2023. Ideavaiheessa annettiin yhteensä 91 ehdotusta, joista 21 ehdotusta arvioitiin alustavasti toteutuskelpoiseksi ja eteni jatkojalostusvaiheeseen.

Jatkojalostuksessa 11 ehdotusta on todettu mahdolliseksi toteuttaa osallistuvan budjetoinnin avulla. 10 ehdotusta on jouduttu hylkäämään jatkojalostusvaiheessa, koska niitä ei ole kyetty saattamaan toteutuskelpoiseksi joko määrärahan riittämättömyyden, lainsäädännön esteiden tai toteutukseen liittyvien seikkojen vuoksi.

Äänestykseen etenevät seuraavat ehdotukset:

  • Nuotiopaikka Sarkkirannan liikuntakeskukseen
  • Leton laavun ja retkeilypolun kunnostus
  • Marjakammin laavun kunnostus
  • Kello ja lämpötilanäyttö Köykkyrin stadionille
  • Pelikenttä Metsärinteelle
  • Graffitiseinä
  • Leuanvetotelineet leikkipuistoihin
  • Uimakouluja lapsille ympärivuotisesti
  • iWall-peliseinä
  • Nuorten Kempele
  • Biljardipöytä Kirkonkylän koululle

 

Osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe käynnistyy 1.10.2023 ja kestää 15.10.2023 saakka. Äänestyksen voittanut idea toteutetaan vuoden 2024 aikana. Mikäli määräraha riittää useamman ehdotuksen toteuttamiseen, ne toteutetaan äänimäärien mukaisessa järjestyksessä.

Yhteisöllisyysvaliokunta käsittelee osallistuvan budjetoinnin jatkojalostusvaiheen tulokset.

 

Yhteisöllisyysvaliokunta (19.9.2023):

Yhteisöllisyysvaliokunta on tyytyväinen, että ehdotuksia on tullut runsaasti ja ne ovat moninaisia. Valiokunta toivoo, että asian tietoisuutta kehitetään ja kuntalaiset saadaan äänestämään toteutettavaa vaihtoehtoa.