Palveluvaliokunta, kokous 26.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Talousarvio 2024

244Dno-2023-526

Valmistelija

  • Juho Leppänen, talousjohtaja, juho.leppanen@kempele.fi

Perustelut

Yksiköt ovat syöttäneet I-vaiheen talousarviolukunsa järjestelmään ja näistä on koostettu koko kunnan talousarvio. Talousarvion alustavien lukujen mukaan talousarvio on alijäämäinen n. 2 milj. euroa. Lisäksi I-vaiheeseen on koottu investointiesitykset vuodelle 2024. I-vaiheen perusteella kunnanhallitus antaa raamin talousarvion II-vaiheeseen.

Talousarvion I-vaiheesta järjestetään yhteisesittely resurssivaliokunnalle ja palveluvaliokunnalle. Yhteisesittelyssä käsitellään yksiköiden käyttötalousluvut, koko kunnan talousarvio, henkilöstöesitykset ja alustava investointilistaus. Talousarvioesittelyiden perusteella valiokunnat antavat ohjauksensa talousarvioraamin asettamiseen.

Valiokunnan ohjaus:

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksen toimintatuotoissa on havaittavissa iso muutos alaspäin johtuen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutoksesta 1.3.2023.
Varhaiskasvatuksen kaikista kuluista 59% on henkilöstökuluja, joista suurin osa selittyy lain vaatimuksilla. Palveluvaliokunta katsoo, että talousarvioon 2024 esitetyt resurssilisäykset ovat perusteluja paitsi lain vaatimusten täyttämiseksi, myös varhaiskasvatuksen hyvän laadun varmistamiseksi.

Vapaa-aikapalvelut
Kempele on edelleen kasvava lapsimyönteinen kunta. Esitetyt resurssilisäykset vapaa-ajan palveluihin talousarvion 2024 osalta ovat valiokunnan mielestä hyvin perusteltuja. Lisäykset vaikuttavat suoraan yleisesti kuntalaisten elämänlaatuun ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin. 

Sivistystoimi
Palveluvaliokunta merkitsi sivistystoimen tarpeet tiedoksi. Valiokunta sai hyvät ja perusteelliset esitykset koulujen rehtoreilta. Valmistelua jatketaan edelleen.