Elinvoimavaliokunta, kokous 31.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Kempeleen asemakaavan muutos ja laajennus, Metsärinteen asuinalueen laajennus / Maapoliittisten periaatteiden määrittäminen

244Dno-2021-306

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on ryhtynyt valmistelemaan Kempeleen asemakaavan muutosta ja laajennusta Ylikylän Haapamaan (105/017) ja Ketolanperän (206/018) tilasto- ja pienalueille. Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 51 § edellyttää, että asemakaava on laadittava ja pidettävä ajan tasalla kunnan kehityksen edellyttämällä tavalla. Kaavamuutokseen on ryhdytty Kempeleen kunnan toimesta.

Kunta on hankkinut maa-alueita Metsärinteen itäosan ja Ketolanperäntien väliseltä rakentamattomalta alueelta. Alueelle on teetetty viitesuunnitelma ja luontoselvitys. Kempeleen kunnan kaavoituskatsauksissa on vuodesta 2011 lähtien esitetty Metsärinteen asuinalueen laajennusta tulevana kaavahankkeena. Valtuustoaloitteessa 13.11.2017 § 123 on kiirehditty Metsärinteen kaavoitusta. Lisäksi yksityisiltä maanomistajilta on saatu kaksi kaavoitusaloitteita sekä useita tiedusteluja asemakaavan muuttamiseksi tai laajentamiseksi omistamilleen maille. Maanomistajakyselyllä 16.12.2019 - 16.1.2020 on selvitetty alueen maanomistajien mielipiteitä ja odotuksia alueen käytöstä ja kehittämisestä.

Asemakaavan tavoitteena on jatkaa Hovinmetsäntietä Ketolanperäntiehen asti, ja laatia siihen tukeutuvalle alueelle asemakaava. Lisäksi tavoitteena on selvittää Hakolankujan ja Keinäsentien rakennettujen alueiden tiivistämisen ja kunnallistekniikan kehittämisen edellytyksiä. Tarkastelujen pohjalta määritellään tarkoituksenmukainen ja yhtenäinen alue, jolle asemakaavaa muutetaan ja laajennetaan.

Suunnittelualue sijaitsee Hovinmetsäntien ja Ketolanperäntien välisellä alueella. Tarkastelualueeseen sisältyvät asemakaavakorttelit 17070-17073 sekä niihin liittyvät katu- ja viheralueet. Tarkasteltavan alueen pinta-ala on noin 63 ha, josta olemassa olevaa asemakaavaa noin 6 ha. Kaava-alueen rajaus tarkentuu asemakaavaprosessin kuluessa.

Kaavahankkeen lähtökohtia, vuorovaikutusta ja aikataulua on esitelty kokouksen liitteenä olevassa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa.

Kaavoittaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus tekee myönteisen päätöksen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen käynnistämisestä liiteaineiston osoittamalle tarkastelualueelle ja hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan nähtäville.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy kaavoittajan ehdotuksen.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Perustelut

Kempeleen kunnanhallitus on kokouksessaan 8.3.2021 päättänyt käynnistää Kempeleen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Ylikylän Haapamaan (105/017) ja Ketolanperän (206/018) tilasto- ja pienalueille. Kaavasuunnittelija Juha Auno esittelee kokouksessa kaavahanketta ja keskustellaan hankeen jatkotoimenpiteistä.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (13.4.2021):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että kaavoitusta vietäisiin eteenpäin kaavasuunnittelijan ehdotuksen mukaisesti. 

 

 

 

 

Valmistelija

Juha Auno, kaavasuunnittelija, juha.auno@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnanhallitus on kokouksessaan 8.3.2021 päättänyt käynnistää Kempeleen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Ylikylän Haapamaan (105/017) ja Ketolanperän (206/018) tilasto- ja pienalueille. 

 

Yhteisöllisyysvaliokunta (20.4.2021):

Valiokunta merkitsee asian tiedoksi, kaavoitusta voidaan viedä eteenpäin kaavasuunnittelijan ehdotuksen mukaisesti.

 

Todetaan, että esteellinen Sari Janatuinen (asianosaisena lähiomainen) ei ottanut osaa asiasta käytyyn keskusteluun.

 

 

 

 

Valmistelija

  • Juha Auno, kaavasuunnittelija, juha.auno@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnanhallitus on kokouksessaan 8.3.2021 päättänyt käynnistää Kempeleen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen Ylikylän Haapamaan (105/017) ja Ketolanperän (206/018) tilasto- ja pienalueille. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävillä 17.3. – 16.4.2021. Suunnittelun tavoitteena on selvittää rakennettujen alueiden tiivistämisen ja kunnallistekniikan kehittämisen edellytyksiä. Yksityisiltä maanomistajilta on tullut kaavoitusaloitteita ja muita toiveita rakentamisen tai muun maankäytön kehittämiseksi alueella. Kaksi kaavarunkovaihtoehtoa on ollut esillä yleisötilaisuudessa 7.6.2023 ja nettisivuilla. Valiokunnalle esitetään kaavarakenteesta saatua palautetta.

Tarkoituksenmukaisen ja yhtenäisen asemakaavoitettavan alueen muodostaminen edellyttää maankäyttösopimuksia, joiden periaatteiden määrittämiseen haetaan elinvoimavaliokunnan ohjausta.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (31.10.2023):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että maankäyttösopimuksissa kaavakorvaus olisi 35 % maanarvon noususta ja että jos tilanne poikkeaa maapoliittisesta ohjelmasta, korvaus olisi 40 %.