Elinvoimavaliokunta, kokous 23.1.2024

§ 3 Valtuustoaloite / Keskusleikkipuisto Kempeleeseen / Kokoomuksen valtuustoryhmä

244Dno-2023-545

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kempeleessä on useita hyviä leikkipuistoja asuinalueiden yhteydessä. Kuntalaisilta saadun palautteen perusteella Kempeleeseen kuitenkin kaivattaisiin yhtä suurempaa keskusleikkipuistoa, joka toimisi samalla paikallisena kohtaamispaikkana ja virkistysalueena kaikenikäisille kuntalaisille.

Keskusleikkipuisto tarjoaisi monia etuja Kempeleen yhteisölle. Se voisi sisältää laajan valikoiman suurempiakin leikkivälineitä sekä puistomaista oleskelutilaa. Lisäksi puistossa voisi olla paikka puistokahvilalle, mikä tukisi paikallista yrittäjyyttä ja tarjoaisi mukavan kohtaamispaikan perheille ja ystäville.

Suuri viihtyisä keskusleikkipuisto houkuttelisi varmasti perheitä koko kunnan alueelta ulkoilemaan ja kohtaamaan ympäri vuoden. Se lisäisi kunnan vetovoimaa edelleen ja tukisi omalta osaltaan kunnan hyviä urheilu- ja ulkoilumahdollisuuksia myös pienemmille lapsille.

Ehdotan, että kunta:

  1. Selvittää sopivia paikkavaihtoehtoja keskusleikkipuistolle, ottaen huomioon helpon saavutettavuuden ja käyttäjämäärän.
  2. Laatii alustavan kustannusarvion keskusleikkipuiston rakentamisesta ja ylläpidosta.

 

Kempeleessä 9.10.2023

Kempeleen Kokoomuksen valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään teknisten palvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Paula Taskila, kunnanpuutarhuri, paula.taskila@kempele.fi

Perustelut

Valter Tahkola esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteen:

’’Kempeleessä on useita hyviä leikkipuistoja asuinalueiden yhteydessä. Kuntalaisilta saadun palautteen perusteella Kempeleeseen kuitenkin kaivattaisiin yhtä suurempaa keskusleikkipuistoa, joka toimisi samalla paikallisena kohtaamispaikkana ja virkistysalueena kaikenikäisille kuntalaisille.

Keskusleikkipuisto tarjoaisi monia etuja Kempeleen yhteisölle. Se voisi sisältää laajan valikoiman suurempiakin leikkivälineitä sekä puistomaista oleskelutilaa. Lisäksi puistossa voisi olla paikka puistokahvilalle, mikä tukisi paikallista yrittäjyyttä ja tarjoaisi mukavan kohtaamispaikan perheille ja ystäville.

Suuri viihtyisä keskusleikkipuisto houkuttelisi varmasti perheitä koko kunnan alueelta ulkoilemaan ja kohtaamaan ympäri vuoden. Se lisäisi kunnan vetovoimaa edelleen ja tukisi omalta osaltaan kunnan hyviä urheilu- ja ulkoilumahdollisuuksia myös pienemmille lapsille.

Ehdotan, että kunta:

1.Selvittää sopivia paikkavaihtoehtoja keskusleikkipuistolle, ottaen huomioon helpon saavutettavuuden ja käyttäjämäärän.

2.Laatii alustavan kustannusarvion keskusleikkipuiston rakentamisesta ja ylläpidosta.’’

 

Kunnanpuutarhuri (PT)    

 Valtuustoaloitteessa esitetään, että Kempeleen kunnan leikkipuistoverkostoa täydennetään yhdellä isommalla leikkipuistolla ns. keskusleikkipuisto, joka toimisi kuntalaisten kohtaamispaikkana ja virkistysalueena.

Keskusleikkipuiston perustamisesta olemme käyneet keskustelua eri yksiköissä, sillä esitys koskee kaavoitusta, elinvoimaa sekä kunnallistekniikkaa. Kempeleen kunnassa on kattava leikkipuistoverkosto, johon kuuluu 33 leikkipuistoa, jota täydentää 20 kiinteistöjen piha-alueilla olevaa leikkipaikkaa. Leikkipuistojen verkostokartassa leikkipuistojen saavutettavuutta mitataan 500 m säteellä leikkipaikasta. (verkostokartta liitteenä)

Leikkipuistojen tarkoitus on tarjota käyttäjille turvallisia ja virikkeellisiä leikkipaikkapalveluita tasapuolisesti kunnan alueella.  Alueemme leikkipuistot tarjoavat monipuolisia leikin ja liikunnan mahdollisuuksia ja toimivat kohtaamispaikkana eri väestöryhmille.

Leikkipuistot ovat osa kuntamme viherverkostoa, jossa toteutuu luonnon monimuotoisuus eri käyttö- ja kunnossapitotapojen mukaan. Kunnassamme on suosittu pienehköjä alueellisia eriteemaisia leikkipuistoja tarkoituksena, että asukkaat voivat käyttää puistopalveluita kävellen ja pyöräillen, jolloin kannustamme ympäristöystävällisempään kulkemiseen ja arkiliikuntaan.

Kaavoitus on hyvin merkittävässä asemassa leikkipuistoverkoston suunnitellussa esim. sijoittuvuuden ja ympäristön osalta. Kaavoituksen näkökulmasta keskusleikkipuiston sijoittaminen tiiviin yhdyskuntarakenteen keskelle on haastava tehtävä, sillä tilaa ei ole, maanomistusolosuhteet eivät mahdollista ison leikkipuiston sijoittamista, eikä haluta vähentää muutenkin hupenevaa luonto- ja viherympäristöä tai ”tyhjään” tilaan kohdistuu muitakin intressejä esim. asuinrakentamisen tarvetta. Keskusleikkipuiston sijainnin tarkastelussa on huomioitu alueen koko, joka voisi olla esim. n. 3 000-5 000m², jolloin alueelle mahtuu eri toimintoja ja esim. pysäköintitilaa. Myös hyvä saavutettavuus autoilla ja kevyenliikenteen väylien kautta, joukkoliikenteen käyttömahdollisuus ja esteetön kulku korostuvat keskusleikkipuiston sijainnin suunnittelussa. 

Keskusleikkipuiston rakentamisen kustannukset muodostuvat mm. suunnittelusta, leikkivälineistä, turva-alustoista ja muista pinnoitteista mm. parkkialueen, oleskelualueen ja käytävien pinnoitteista, kasvillisuudesta ja vihertöistä sekä kalusteista mm. pöydät, penkit. Myös maarakentaminen, kone- ja henkilötyöt sisältyvät rakentamisen kustannuksiin. Leikkipuistojen kustannuksissa on hyvä huomioida ja tarkastella myös alueen ja leikkivälineiden elinkaaren hintaa.  Kovassa käytössä olevien leikkipaikkojen laadukkailla välinevalinnoilla saadaan pidennettyä välineiden käyttöikää. Tämä lisää hieman rakentamiskustannuksia, mutta laskee leikkivälineiden elinkaarikustannuksia.

Hinta-arvio keskusleikkipuiston osalta on karkeaa arviointia. Voimme käyttää arvioinnin perusteena asuinalueiden rakennetavien leikkipuistojen kustannusarvioita, jotka vuonna 2023 olivat 80 000-90 000€ /leikkipuisto. Keskusleikkipuiston leikkialueen kokoon suhteutettuna kustannusarvio on n. 300 000€.

Leikkipuiston ylläpidosta ja huoltamisesta syntyvät kustannukset ovat verrannollisia leikkipuistojen kävijämääriin. Talvikunnossapidettävän ison leikkipuiston tarkastus – ja huoltokustannukset ovat luonnollisestikin huomattavasti isommat kuin pienen asuinalueen leikkipuiston kustannukset. Vertailukohta ylläpitokustannuksista kesäkaudella voisi olla ison kiinteistön esim. koulunpihan ylläpitokustannukset. Kunnossapitokustannukset muodostuvat leikkipuistoissa seuraavista ylläpitotöistä mm.  tarkastuskäynnit 3x/ vk, roskienkeräys, ruohonleikkaukset, ryhmäkasvienhoito, turva-alustojen puhdistukset, kasvillisuuden kunnossapito, leikkivälineiden tarkastukset ja huollot, talvikunnossapito sisältäen lumityöt koneella ja käsilumityöt sekä liukkauden torjunnan. Kunnossapitotöiden arvioitu kustannusarvio n. 8 000€/vuosi.  (3 hlö/2,8h/viikko)

Painoitamme Kempeleessä leikkipuistojen rakentamisessa paljon esteettömyyttä. Esteettömyys nostaa osaltaan kustannuksia, mutta vain tehostamalla helppokulkuisuutta ja esteettömyyttä voimme tarjota myös erityistä tukea tarvitsevien käyttäjien mahdollisuuden käyttää leikkipuistopalveluita.

Kirkonkylän uuden koulun piha eli Kirkonkylätalon on hyvä esimerkki monipuolisesta ja erilaiset käyttäjät huomioon ottavasta pihasta. Piha on hyvin keskeisellä paikalla ja on ympärivuotisessa käytössä. Kiinteistöjen pihojen leikkipaikkoja ovat vapaasti kaikkien käyttäjien käytössä iltaisin ja viikonloppuisin.

Keskusleikkipuistossa pelkkä puistotoiminta ei riitä tuomaan tarpeeksi liikevaihtoa kahvilayrittäjälle ympäri vuoden. Lähellä tulisi olla muutakin vetovoimaista tekemistä eri vuodenaikoina johon ihmiset tulevat viettämään aikaa, kuten ranta, hiihtomahdollisuudet, jää jne.

 

Laajaan tarkasteluun perustuen emme löytäneet sopivaa sijaintikohdetta keskusleikkipuiston rakentamiselle. Tulevaisuudessa valmistuva Zeniitti tarjoaa hyvät puitteet matkailun ja muiden toimintojen lisäksi myös erilaiselle leikkipuistomahdollisuudelle.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (23.1.2024):

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen hyvin valmisteltuun vastineeseen.