Valmistelija
Outi Udelius, henkilöstöpäällikkö, outi.udelius@kempele.fi
Perustelut
Työterveyshuollon toimintasuunnitelma päivitetään vuosittain yhteistyössä työterveyshuollon ja henkilöstön edustajien kanssa. Nykyisin merkittävä osa sairauspoissaoloista johtuu mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä, ja ne ovat myös työkyvyttömyyseläköitymisen suurin syy Suomessa. Tämä näkyy myös Kempeleen kunnan poissaoloissa. Tästä johtuen yhteistyössä työterveyshuollon kanssa on pohdittu keinoja, kuinka ennaltaehkäistä ja vähentää mielenterveyden ja käyttäytymisen haasteista johtuvia poissaoloja jo olemassa olevien toimintamallien lisäksi.
Vuonna 2023 työterveyshuollon tarjoama Mielen huoli -palvelu on pilotointijakson jälkeen laajennettu koko henkilöstön käyttöön max. 3 krt/hlö. Palvelusta on tullut positiivista palautetta henkilöstöltä. Vuodelle 2024 työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan esitetään lisättäväksi Mielen huoli -palvelua siten, että palvelua voi käyttää max. 5 krt/hlö ja lisäksi tarvittaessa vastuu työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan arvioilla lisäkäynnit max. 5krt/hlö.
Lisäksi esitetään käyttöön otettavaksi lyhytterapia max. 10 krt/hlö vastuu työterveyslääkärin tai työterveyshoitajan arvion perusteella. Kansainvälisten tutkimusten perusteella erilaiset lyhyet psykologiset hoidot ja psykoterapiat auttavat vähentämään oireita. Kotimaisen yksityisen terveyspalveluyrityksen tekemän selvityksen (2020–2022) mukaan mielenterveyteen liittyvät sairauspoissaolot vähenivät kyseisen yrityksen asiakkailla 40 %, kun työntekijöille tarjottiin mahdollisuus hyödyntää lyhytpsykoterapiaa osana työterveyspalveluita. Samalla todettiin myös muiden sairauspoissaolojen vähentyneen muilla diagnooseilla 15 % suhteellisella alenemalla.
Muita ehdotettuja muutoksia työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan ovat poskiontelopunktioiden poistaminen sopimuksesta, koska vain harva lääkäri niitä nykyisin enää tekee ja työterveyshuollon Kempeleen toimipisteessä punktioita ei voi tehdä. Lisäksi esitetään käyttöön otettavaksi terveyden ja työkyvyn edistämisen lähete, jonka esihenkilö täyttää yhdessä työntekijän kanssa esimerkiksi kehitys- tai varhaisen tuen keskustelussa. Terveyden ja työkyvyn edistämisen lähete on tarkoitettu henkilöstön terveyden ja työkyvyn edistämiseen ja kohdennetaan työntekijöille, joilla on todettu terveyteen tai työkykyyn liittyvä neuvonnan, ohjauksen ja/tai tuen tarve. Lähetteen saatuaan työntekijä varaa ajan työfysioterapeutille.
Esitettyjä muutoksia on käsitelty henkilöstötoimikunnassa 17.1.2024. Henkilöstötoimikunta puoltaa ehdotettujen toimenpiteiden ja muutosten käyttöönottoa työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan.
Resurssivaliokunta (22.1.2024):
Resurssivaliokunta ohjaa, että ehdotetut toimenpiteet ja muutokset otetaan työterveyshuollon toimintasuunniltelmaan käyttöön. Tehtyjen muutosten käytännönkokemuksia seurataan kuluvan vuoden aikana.