Valmistelija
Virpi Uutela, varhaiskasvatuksen johtaja, virpi.uutela@kempele.fi
Perustelut
Kotihoidon tuen kuntalisän (Kempele-lisän) nostamiseen liittyen on laadittu syyskuussa 2022 kuntalaiskysely. Kunnanhallitus nimesi lokakuussa 2022 työryhmän selvittämään tarkemmin Kempele-lisän kehittämisvaihtoehtoja vaikutuksineen. Kempele-lisän nostamiseen liittyen on laadittu selvitys, jossa on hyödynnetty kuntalaiskyselyn tuloksia. Selvitystä on käsitelty tammikuussa 2023 palvelu- ja resurssivaliokunnissa. Helmikuussa 2023 selvitystyötä käsiteltiin valtuustoseminaarissa, jonka pohjalta on laadittu kolme vaihtoehtoista etenemistapaa Kempele-lisän osalta. Palvelu- ja resurssivaliokunnat antavat ohjauksensa vaihtoehdoista kunnanhallituksen jatkokäsittelyä varten.
Kempele-lisää koskevat vaihtoehdot ovat:
Vaihtoehto 1: Ei tehdä toistaiseksi muutoksia Kempele-lisään
Kempele-lisä pidetään nykytasolla. Vuonna 2023 varhaiskasvatuspaikat saadaan järjestettyä erityistoimin olemassa oleviin tiloihin ja laajeneviin Linnakankaan koulualueen tiloihin. Vuoden 2024 alussa käyttöönotettavan Kirkonkylätalon myötä kuntaan syntyy tämänhetkisen tiedon valossa jopa kasvuvaraa arvioituun varhaiskasvatuspaikkatarpeeseen.
Vaihtoehto 2: Tehdään kokeilu korotetulla Kempele-lisällä ajalla 1.8.2023-31.7.2024
Korotetaan Kempele-lisää kokeiluajanjaksolle 350 euroon/kk perheisiin, joissa alle 2- vuotiaita lapsia hoidetaan kotona. Edellytys kokeilun toteuttamiselle on, että korotetun lisän valitsee vähintään 60 perhettä lisää nykyiseen määrään nähden (tilanne 2/2023). Kokeilun toteutumista ja vaikutuksia arvioidaan ja havainnoidaan oppilaitos-/tutkimusyhteistyönä. Kertyvä tietoaineisto toimii tausta-aineistona ja pohjana kokeilun jatkosta päätettäessä.
Vaihtoehto 3: Korotetaan Kempele-lisää vaiheittain korkeammalle tasolle
Kempele-lisästä ja sen myötä lasten kotihoidosta tehdään asteittain houkuttelevampi vaihtoehto, jolla pyritään hidastamaan maltillisesti pienten lasten siirtymistä kunnallisen tai yksityisen varhaiskasvatuksen piiriin, ja siten vähentää uusia investointitarpeita.
Resurssivaliokunta (20.2.2023):
Resurssivaliokunnan enemmistö ohjaa, että Kempele-lisän kanssa edetään vaihtoehdolla kaksi.
Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset:
Vaihtoehdot 1 ja 3 saivat myös resurssivaliokunnassa kannatusta.
Palveluvaliokunta (21.2.2023):
Palveluvaliokunta kannattaa Kempele-lisä kokeiluun ryhtymistä ajalle 1.8.2023-31.7.2024. Kokeilu aloitetaan mikäli korotetun lisän valitsee vähintään 54-60 perhettä lisää nykyiseen Kempele-lisän saajien määrään nähden. Mikäli edellä esitetty vaihtoehto ei kokeiluun ilmoittautuneiden määrän osalta toteudu, palveluvaliokunta ehdottaa, että aloitetaan tutkiminen Kempele-lisän korottamisesta vaiheittain. Palveluvaliokunta näkee tärkeänä vaihtoehtoisten varhaiskasvatusmuotojen kehittämisen.
Varhaiskasvatuksen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Kempele-lisän etenemisvaihtoehdoista vaihtoehdon 2. Kempele-lisä korotetaan 350 €/kk/perhe ajalle 1.8.2023-31.7.2024, kun vanhempi hoitaa alle 2- vuotiasta lasta kotona. Edellytys kokeilun toteuttamiselle on, että korotetun lisän valitsee vähintään 54 perhettä lisää nykyiseen määrään nähden (tilanne 2/2023). Kysely perheille tehdään huhtikuussa 2023. Kokeilun toteutumista ja sen toiminnallisia ja taloudellisia ym. vaikutuksia arvioidaan ja havainnoidaan oppilaitos-/tutkimusyhteistyönä. Kertyvä tietoaineisto toimii tausta-aineistona ja pohjana kokeilun jatkosta päätettäessä.
Mikäli kokeiluun ei ilmoittaudu riittävää määrää perheitä, sitä ei toteuteta. Tällöin otetaan arvioitavaksi ja valmisteluun Kempele-lisän vaiheittaisen korottamisen mahdollisuudet.
KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy varhaiskasvatusjohtajan päätösehdotuksen.
Päätös
Puheenjohtaja totesi kunnanjohtajan päätösesityksen tulleen hyväksytyksi.
Kokouskäsittely
Keskustelun aikana Sanna Laine esitti, että kokeilussa käytettävä Kempele-lisä laskettaisiin 250 euroon perhettä kohden kuukaudessa. Keijo Alahuhtala kannatti esitystä.
Puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun aikana on tehty kannatettu muutosesitys, on päätöksestä äänestettävä. Puheenjohtaja esitti äänestystavaksi nimenhuutoäänestystä. Hyväksyttiin. Puheenjohtaja ehdotti äänestysesityksenä, että ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan esitystä, äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Sanna Laineen muutosesitystä, äänestävät EI. Hyväksyttiin.