Palveluvaliokunta, kokous 16.4.2024

§ 46 Valtuustoaloite / Kasvisruoka kouluissa vain sitä haluaville / Janne Malkamäki

244Dno-2024-81

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tausta:

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä kaikille mutta erityisesti kasvavalle lapselle ja nuorelle.

Energiajuoma ja suklaapatukka. Esimerkiksi tältä voi kuulostaa yläkouluikäisen tyypillinen lounas, sillä yhä useampi nuori jättää kouluruoan välistä. Asia käy ilmi THL:n kouluterveyskyselystä.

Kouluikäisten tyytyväisyys kouluruokaan on pudonnut selvästi: vain alle 40 prosenttia pitää kouluruokaa maukkaana ja laadukkaana. Kouluterveyskyselyssä nuoret kertovat kaipaavansa ruokalistalle enemmän perinteisiä, yksinkertaisia ruokia. Esimerkiksi lihapullia perunamuusin kera, spagettia ja jauhelihakastiketta sekä paistettua lohta.

Tutkimuksen mukaan nuoret haluavat kouluihin kunnon kotiruokaa: ”Tuntuu, että kaikki ne perushyvät ruoat, mistä kaikki tykkää, on korvattu jollain kasvisruoalla” sanoo Ylen artikkelissa tutkimuksen tuloksista Oululainen Neea Tauriainen. Tutkimuspäällikkö Susanna Raulio THL:stä pitää tuloksia huolestuttavina, sillä lähikaupasta haetut välipalat eivät vastaa monipuolista lounasta.

Rovaniemen kaupunki tarttui ongelmaan rohkeasti: Rovaniemen kaupungin peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa joka päivä tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto muuttui erityisruokavalioksi.

Kasvisruoan muuttaminen erikoisruokavalioksi tuo säästöä laskelmien mukaan Rovaniemellä 120 000 euroa vuodessa. Kasvisruoan menekki ei ole ollut kovin suurta ja sen tarjoaminen joka päivä on aiheuttanut erittäin paljon hävikkiä.

Kasvisruokaa on jatkossakin tarjolla päivittäin kaikille niille, jotka ilmoittavat kaupungille sitä haluavansa. Ilmoittautuminen tapahtuu nettilomakkeen avulla. Riittää, että ilmoituksen tekee kerran.

Ruokahävikin, eli puhtaan haaskaamisen vähentäminen on myös ilmastoteko helpoimmasta päästä.

Helmikuussa 2022 julkaistiin tutkimus (Senja Arffman, MTK), jonka mukaan ravitsemussuositusten mukainen sekasyöjän ruokakassi pärjää parhaiten, kun hiilidioksidipäästöt suhteutetaan kassin sisältämiin ravitsemusarvoihin.

Aloite:

Esitämme että Kempeleen kunta vähentää kasvisruuan hävikkiä ja tavoittelee merkittäviä kustannussäästöjä Rovaniemen kaupungin mallin mukaisesti: Kempeleen peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa joka päivä tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto tulee muuttaa erityisruokavalioksi ja sitä tarjotaan päivittäin vain sitä erikseen haluaville.

Päätös

Aloite lähettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Marjo Rauma, ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö, marjo.rauma@kempele.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa 5.2.2024 esitettiin, että Kempeleen peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa joka päivä tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto tulee muuttaa erityisruokavalioksi ja sitä tarjotaan päivittäin vain sitä erikseen haluaville.

Kouluruokailu on keskeinen osa koulun ruokakasvatusta ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämistä. Opetussuunnitelman perusteiden mukaan kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen. Kouluruokailun tehtävä on paitsi kattaa osa päivän energiatarpeesta, myös totuttaa lapsia uusiin ruokalajeihin ja makuihin sekä ohjata heitä kohti terveellisiä ruokailutottumuksia.

Kouluruokailun järjestämisen perustana on lainsäädäntö, jonka lisäksi kouluruokailua ohjaavat mm. kansalliset ravitsemussuositukset sekä valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat varhaiskasvatuksen- sekä kouluruokailusuositukset. Näiden suosituksien avulla pyritään edistämään koko väestön ravitsemuksen ja terveyden myönteistä kehitystä. Suositukset antavat paljon ravitsemuksellisia määritelmiä mm. lihan käytöstä, rasvan laadusta, kuidun määrästä sekä suolan ja sokerin käytöstä. Uudet pohjoismaiset suositukset ohjaavat kasvipohjaisempaan ruokavalioon, kalan syönnin lisäämiseen ja lihan syönnin vähentämiseen.

Terveyttä edistävistä ja ympäristösyistä kasvisruuan tarjoaminen on yleistynyt ja tullut osaksi koulujen normaalia ruokatarjontaa. Kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen lounaalla edistää kasvisruokien syömistä myös niillä oppilailla, jotka eivät ole niihin vielä tottuneet. Vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä. Kasvisvaihtoehto toimii vaihtoehtona lapselle ja nuorelle myös silloin kun pääruokavaihtoehto ei syystä tai toisesta maistu. Vaihtoehtojen tarjoamisen tiedetään myös lisäävän oppilaiden osallistumista kouluruokailuun. Viime vuosina erilaisten kasvisproteiinivalmisteiden tarjonta on lisääntynyt huomattavasti. Jos kotona ei valmisteta kasvisruokia, on lapsilla mahdollisuus maistella ja tutustua eri kasvisruokiin sekä kasvisproteiineihin koulussa. Vapaasti tarjolla oleva kasvisruoka mahdollistaa maistelun myös perusruoan rinnalla eikä vaadi oppilaalta sitoutumista pelkästään erityisruokavaliona tilattuun kasvisruokaan.

Kempeleessä kasvisruoka on vapaasti valittavina isoissa kohteissa, joissa on linjastoruokailu. Kasvisruoka on näissäkin kohteissa keskitetty vain osaan linjastoista, jotta hävikin määrä jää pieneksi. Pienissä kohteissa, joissa ruokailut tapahtuvat osastoilla, kasvisruoka tilataan jo nyt erityisruokavalio periaatteella. Näillä toimilla olemme pystyneet pitämään hävikin pienenä. Kasvisruoan menekkiä seurataan jatkuvasti ja valmistusmääriä muutetaan tarpeen mukaan.

Kouluruokasuositukset ohjaavat, että tarjolla olisi hyvä olla kaksi pääruokavaihtoehtoa, joista toisen kasvisruoka. Ellei kouluruokailussa ole päivittäin valittavissa kasvisruokavaihtoehtoa, suositellaan kasvisruokapäivän järjestämistä kerran viikossa. Kempeleessä toteutuu viikoittainen kasvisruokapäivä, joten vapaasti valittava kasvisruoka on mahdollista muuttaa erikoisruokavalioksi. Toivomme kuitenkin, ettei kasvisruokaa korostettaisi erityisruokavaliona, vaan sitä tarjottaisiin kaikille joustavana vaihtoehtona liha- ja kalaruokien rinnalla. Vapaasti valittavan kasvisruoan menekki on suhteellisen pientä, eikä sen muuttaminen erikoisruokavalioksi toisi juurikaan säästöjä. Toivoisimme, että vapaasti valittavan kasvisruoan tarjontaa jatkettaisiin ns. Kempeleen mallilla, jossa isoissa kouluissa se on edelleen linjastosta vapaasti valittavissa ja pieniin kohteisiin tilattavissa erityisruokavalioperiaatteella.

Nuorisovaltuusto käsitteli 13.3.2024 kokouksessa ateria- ja puhdistuspalveluiden vastausta valtuustoaloitteeseen: "Kasvisruoka kouluissa vain sitä haluaville." Alla nuorisovaltuuston kirjaus asiaan.

Ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Marjo Rauma esitteli aloitteen vastausta. Nuorisovaltuusto oli tyytyväinen valmisteltuun vastaukseen. Kasvisruoan muuttaminen erityisruokavalioksi ei tuottaisi vastauksen mukaan säästöjä, joten Nuvan mielestä ruoan tarjontaa ei kannata heikentää ja kasvisruokavaihtoehtoa poistaa. Kynnys kasvisruoan syömiseen voi nousta, jos se muutetaan erityisruokavalioksi. Esitetyn hävikkivertailun perusteella kasvisruoka on myös maistuva vaihtoehto toisen ruoan rinnalla.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta ohjaa kuultuun esittelyyn perustuen seuraavaa: Kempeleessä ei ole havaittu tarvetta ruokahävikin perusteella siirtää kasvisruokaa erityisruokavalioon kuuluvaksi. Päinvastoin Kempeleessä tarjotut kasvisruuat ovat olleet suosittuja lasten ja nuorten keskuudessa.