Palveluvaliokunta, kokous 23.4.2024

§ 51 Kuntalaisaloite / Ikäihmisten liikunnan resurssien lisääminen / Seniorineuvosto

244Dno-2023-550

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen valmisteltavaksi ja palveluvaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Eero Kauppi, Kempele Akatemian johtaja, eero.kauppi@kempele.fi

Perustelut

Aloitteen mukainen ikäihmisten liikunnan kehittäminen on tärkeää fyysisen terveyden, toimintakyvyn ja henkisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Monipuoliset liikuntamuodot, jotka sopivat eri kunto- ja taitotasoille aktivoivat ihmisiä ja madaltavat osallistumisen aloittamista. Ne voivat erilaisia ja niitä voidaan järjestää sekä liikuntatiloissa (Zimmari, kuntosalit, koulujen tilat ym.) että rakennetuilla ulkoliikuntapaikoilla ja -reiteillä. Liikunnan järjestämisellä ryhmille luodaan mahdollisuuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja ihmisten kohtaamiseen, joilla on suuri merkitys henkisen hyvinvoinnin kannalta. On myös huomattava, että esteettömyydellä huolehditaan siitä, että liikuntapaikat ja -tilat ovat helposti saavutettavissa liikuntarajoitteista huolimatta. Ohjatun toiminnan myötä liikunnasta saadaan tavoitteellista, ikäihmisten mahdollisuudet ja tarpeet huomioivaa sekä terveellisen ja turvallisen liikunnan harrastamisen ohjausta. Näillä toimilla pyritään luomaan pysyviä liikuntatottumuksia ja tukemaan aktiivista elämäntapaa.

Kempeleen kunnassa senioreiden liikuntaa pyritään tukemaan tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan resurssien puitteissa. Kempele-opisto toteuttaa omalta osaltaan seniorien liikuntaa järjestäen erilaisia aktivitetteja ja ohjausta. Kansalaisopiston liikuntaryhmien hintataso on varsin kohtuullinen ja tilastojen mukaan liikunta- tai tanssikursseilla on mukana 325 vuonna 1960 tai aikaisemmin syntynyttä henkilöä. Kävijämäärissä laskettuna osallistujamäärä vastaa n. 5000 käyntiä. Järjestetyissä ryhmissä osallistumisprosentti on pääosin varsin hyvä. Potentiaali seniorien liikunnan lisäämiseksi kuitenkin on olemassa. Lisäämällä senioreille suunnattuja liikuntaryhmiä voitaisiin todennäköisesti edelleen lisätä ikäihmisten liikuntaa, joka edesauttaa hyvinvointia.

Ikäihmisten liikunnanohjauksen ja kansalaisopiston liikunnanopetuksen välistä koordinaatiota ja yhteistyötä on mahdollista kehittää. Tärkeää on suunnata tarjontaa niihin ryhmiin, joissa on kysyntää ja niihin tiloihin, joiden lähellä asuu senioreita, sekä ajankohtiin, jolloin seniorit ovat aktiivisia. Esimerkiksi aamupäivisin järjestettävät seniorien kuntosaliryhmät Kempelehallilla ja nuorisoseuran salissa järjestettävät Asahi-tunnit ovat tästä konkreettisia ja onnistuneita esimerkkejä. Tarjontaa olisi hyvä olla myös eri viikonpäivinä.

Ikäihmisten liikuntatarjonnalle olisi mahdollista laatia ”lukujärjestys” tai ”liikutatarjotin”, johon voisi koota Kempele-opiston ikäihmisten liikunnan ja ikäihmisten liikunnanohjaajan tarjoamat ryhmät sekä eri järjestöjen senioreille suunnattu liikuntatarjonta. Lisäksi voidaan pohtia muita kohteita toiminnan kehittämiseksi.

Aloitteessa otetaan kantaa myös ikäihmisten liikunnanohjaajan työn järjestämiseen. Toiminnan järjestämiseen liittyy paljon suunnittelua, olosuhteiden ja perusteiden luomista sekä varsinaista toiminnan ohjausta. Näihin osoitetaan henkilöstön työpanosta osaamisen ja resurssin mukaan. Yhteistyötä luonnollisesti tehdään eri toimijoiden kanssa. Aloitteen myötä voidaan kuitenkin edelleen tarkastella liikuntapalvelujen järjestämistä ja mahdollisia muutoksia niin, että eri kohderyhmien toimintoihin osoitetaan palveluja tasapuolisesti.

Tämänhetkisen taloudellisen tilanteen ja sopeuttamistoimien myötä on varsin vaikea lisätä henkilöstön työpanosta ikäihmisten liikuntaan, mutta asia nousee esiin seuraavaa talousarviota laadittaessa.

Kempeleen kunta on hakenut Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolta liikunnallisen elämäntavan kehittämisrahoitusta prosessinomaisen liikuntaneuvonnan kehittämiseen, jonka yhtenä tavoitteena on kehittää liikuntatarjotin ikäihmisille ja lapsiperheille. Vastaus avustushakemukseen saadaan kevään 2024 aikana. maaliskuussa 2024.

Kempeleessä siis toteutetaan ikäihmisille suunnattuja liikuntapalveluja monella eri tavalla, ja niiden toteuttamista suunnitellaan vuosittain siten, että toimintaan on mahdollista osallistua mahdollisimman laaja ikäihmisten joukko.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta on tyytyväinen saamaansa vastaukseen koskien kuntalaisaloitetta ikäihmisten liikunnan resurssien lisäämisestä. Valiokunta ohjaa etenemään aloitteeseen annetun vastauksen mukaisesti.