Elinvoimavaliokunta, kokous 23.4.2024

§ 46 Maakunnallinen omistajanvaihdospalvelu

244Dno-2024-217

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat olleet organisaattorina Maakunnallisessa omistajanvaihdospalvelussa. Kempeleen kunta päätti vuonna 2019, että se ei lähde mukaan palvelumalliin. Vuonna 2020 palvelu toimi pääsääntöisesti kuntarahoituksella ja vuodet 2021-2023 Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat hakeneet ja saaneet kevennystä kuntien maksuihin joko osittain tai kokonaan eri hankkeiden avulla. Viimeisin hanke, joka on keventänyt kuntien osuuksia on VALO - Valtakunnallinen omistajanvaihdoksen osaamiskeskittymä -hanke. Hanke on julkistanut digitaalisen omistajanvaihdosinfo.fi -palvelun tammikuussa ja hanke tulee päättymään 30.6.2024.

Maakunnallinen omistajanvaihdospalvelu jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeen voimassa oleviin sopimuksiin perustuen. Tulevina toimenpiteinä tullaan edelleen jatkamaan omistajanvaihdosneuvontaa, tapahtumien tuottamista ja erilaisia viestinnällisiä toimia. Lisäksi on suunnitteilla erilaisten sparraustoimintojen lisäämistä, oppilaitosyhteistyötä, henkisen tuen kehittämistä sekä mahdollisesti yritysten henkilökohtaisen palvelun muotoilua.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät ry esittää, että toimintamallia jatketaan sopimuspohjaisesti. Palvelun kustannukset jakautuisivat mukaan lähteneiden kuntien yritysmäärän mukaisessa suhteessa.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (23.4.2024):

Elinvoimavaliokunta ohjasi. että lähdettäisiin mukaan maakunnalliseen omistajanvaihdospalveluun. Palvelussa mukanaoleminen vahvistaa ja monipuolistaa yritysten palvelumahdollisuuksia kunnassa.