Elinvoimavaliokunta, kokous 4.6.2024

§ 64 Talousarvion investointiosan muutos / Ylikylän liikuntasalihanke

244Dno-2024-338

Valmistelija

  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Tausta

Ylikylän koulun vanha liikuntasali on ollut jo pitkään käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi. Vanha liikuntasali on tarkoitus purkaa uuden salin tieltä pois, ja korvata uudella monikäyttöisellä nykyaikaisella liikuntasalilla. Salin ja koulun yhdyskäytäväosuuteen toteutetaan myös koulun kipeästi tarvitsemia erityisen tuen pienryhmätiloja. Uutta liikuntasalihanketta on valmisteltu jo pitkään ja laajasti osallistaen prosessiin mm. koulu. vapaa-aikapalvelut, urheiluseurat ja järjestöt, liikuntafoorumi sekä nuoret.  Asiaa on käsitelty ja eri saliversioita hiottu valmisteluvaiheessa useaan otteeseen myös luottamushenkilöiden kanssa esim. valtuustoseminaareissa. Hankkeeseen on haettu ideoita myös tutustumalla maakunnan muihin uusiin liikuntahalleihin ja -saleihin. Rakentamisessa huomioimaan vahvasti koko kiinteistön elinkaari, energiatehokkuus, tilojen monikäyttöisyys, esteettömyys ja yhdenvertaisuus.

Hankkeen perustelut

Uuden salin rakentaminen on välttämätöntä. Nykytilanteessa Ylikylän koulu- ja harrastustoiminta on toiminut väliaikaisjärjestelyillä sekä vuokraamalla tiloja yksityisiltä toimijoilta. Koululiikunta on sisäkaudella järjestetty liikuntakeskus Zempissä, jonka tilakapasiteetti ei riitä koulun tarpeisiin, ja jossa opetussuunnitelman mukainen opetuksen järjestäminen ei kaikilta osin ole mahdollista. Lisäksi Ylikylän koululta puuttuvat tilat, jossa voi järjestää juhlia tai tapahtumia isommalle joukolle. Kokoaikaisesti kunnan hallinnoimia nykyaikaisia liikuntasaleja on kunnan länsipuolella Kirkonkylän yhtenäiskoulun liikuntasali sekä kunnan pohjoispuolella Linnakankaan yhtenäiskoulun liikuntatilat. Muut liikuntasalit ovat pieniä yksilohkoisia alakoulujen ja päiväkotien liikuntasaleja.

Uusi sali mahdollistaa varhaiskasvatuksen ja koulun opetussuunnitelmien mukaisen opetuksen (liikunta ym.) toteuttamiseen. Sali luo samalla myös olosuhteen varhaiskasvatuksen lasten ja koulun oppilaiden, huoltajien ja henkilökunnan yhteisöllisiin kokoontumisiin ja juhlien järjestämiseen. Koulupäivien jälkeen iltapäivisin tiloissa järjestetään mm. Harrastamisen Suomen mallin iltapäiväkerhotoimintaa, senioriliikuntaa ja -salitoimintaa sekä soveltavien ryhmien liikuntaryhmiä. Iltaisin ja viikonloppuisin tila on tärkeä kunnallinen liikuntatila kunnan liikunta- ja urheiluseuroille. Kempeleessä on huomattavan suurta kysyntää myös seuratoiminnan ulkopuoliselle liikuntasalikäytölle, nykytilanteessa seurojen ulkopuolinen käyttö pääsee alkamaan aikaisintaan klo 21.

Uuden salin odotetaan vastaavan laajasti väestöltään nuoren ja seuratoiminnaltaan aktiivisen Kempeleen urheilupaikkatarpeisiin. Uusi sali mahdollistaa lisäkapasiteetin ohella kuntaan ja alueellisestikin olosuhteita, jotka ovat alueelta puuttuneet ja hidastaneet eri lajien harrastamista, kasvua ja kehittymistä. Olosuhteet paranevat merkittävästi mm. seuraavissa lajeissa: koripallo, kamppailu-urheilu, nyrkkeily, telinevoimistelu, tanssilliset lajit, salibandy, lentopallo ja yleisurheilun talviharjoittelu. Kunnan hallinnoimissa salitiloissa tilavuokrat ovat edullisempia kuin yksityisissä liikuntasaleissa, mikä mahdollistaa kohtuuhintaiset harrastevuorot kaikenikäisille liikkujille ja takaa tilojen kovan kysynnän. Uusi sali mahdollistaa myös merkittävien urheilu- ja kulttuuritapahtumien sekä erilaisten turnausten järjestämisen Kempeleessä.

Hankekuvaus ja kustannukset

Suunnitelmana on rakentaa monikäyttöinen liikuntasali oheistoimintoineen ja muutamia pienryhmätiloja opetuksen tarpeisiin (yhdyskäytäväosuuteen). Uuden salin käyttöönotto olisi vuoden 2026 alussa. Rakennuksen yhteispinta-alaksi tulee n. 3 300 m2. Uuden salirakentamisen lisäksi hankkeessa huomioidaan vanhojen tilojen purku, siihen liittyvät väliaikaiset tekniset ratkaisut sekä piha-aluemuutokset (mm. parkkialueet ym.). Tavoite on ollut se, että rakentaminen saadaan käyntiin vuoden 2024 aikana.

Valtuusto on varannut talousarvioon 2024 ja 2025 salihankkeeseen yhteensä 9 miljoonaa euroa. Lisäksi talousarviossa on varattu tulopuolelle OKM:n liikuntapaikka-avustusta 750 000 euroa. Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 13.11.2023, että OKM:n avustuksen saaminen hankkeelle on rakentamisen käynnistämisen ehto.

Hankeurakka on kilpailutettu ja sen voitti Lapti Oy. Urakkahinnaksi muodostui n. 7,6 miljoonaa euroa (Lapti Oy). Opetustilojen osuus hinnasta on karkeasti n. 1,5 milj.e ja purkamiskustannusten osuus n. 300 000e. Lisäksi salihanke sisältää merkittäviä muutos- ja rakentamistöitä koulun piha-alueelle. Urakkahinnan lisäksi talousarvioon tulee tehdä hankevarausta n. 200 000e (valvonnat, liittymät, mahdolliset muutos- ja lisätyöt ym.). Uuteen kiinteistöön tuleva kalustoirtaimisto ja av-laitteisto valmistellaan ja varataan talousarvioon erikseen.

-            Yleishuomioita koskien salihankkeen kilpailutusta: saatujen tarjouksen kateprosentti on erittäin alhainen johtuen markkinatilanteesta, saatavilla hyvin aliurakoitsijoita ja parhaat ammattilaiset projektille johtuen markkinatilanteesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti liikuntapaikka-avustuksista 20.5.2024. Ylikylän salihankkeelle ei myönnetty liikuntapaikka-avustusta vuonna 2024.

Muuta huomioitavaa

-            alkuperäisen suunnitelman mukaan uuden Ylikyläsalin käyttöönotto olisi 01/2026.

-            kunta on tehnyt käyttöoikeussopimuksen Zempin liikuntahallista Kiinteistöosakeyhtiö Zempin kanssa 3.3.2016. Käyttöoikeussopimus on määräaikainen ja voimassa 10 vuotta (3.3.2016-3.3.2026). Talousarviossa 2024 Zempin vuokriin on varattu 375.000 euroa ja muihin kuluihin (esim. siivous, sähkö, kunnossapitopalvelut) n. 37 000 euroa. Koulu on arvioinut, että uuden liikuntasalin valmistumisen jälkeenkin koulu tarvitsee jonkin verran Zemppi -salia täydentämään liikuntatilatarpeita. Tämä arvio tarkennetaan, kun varmuus uuden salin rakentamisesta saadaan ja koulujen lukuvuosisuunnittelu edistyy. Samassa yhteydessä on tarpeen tehdä myös yritysvaikutusten arviointia.

-            Uuden salin karkeasti arvioidut käyttötalousvaikutukset hankkeen alkuvaiheessa:

o   korot alkuvaiheessa = 3,1 % * kokonaissumma (esim. 7,8 milj.) = 242.000 euroa / vuosi

o   poistot = Urakkasumma (esim. 7,8 milj. euroa) / 30 vuotta = 260.000 euroa / vuosi

Hankkeen eteneminen
Kunnanhallitus valitsi kokouksessaan 27.5.2024 salihankkeelle pääurakoitsijan, ja päätti, että päätös on ehdollinen: rakentaminen voidaan käynnistää vain, mikäli valtuusto hyväksyy investoinnin rahoitusta koskevan talousarviomuutoksen.

Etenemisvaihtoehdot ovat:

1)        hanke keskeytetään ja siirretään tuleville vuosille, ja tehdään seuraavat määrärahamuutokset vuoden 2024 talousarvion investointiosaan:

a.        Ylikyläsalin määrärahavaraus (4,5 milj.e vuodelle 2024) poistetaan ja

b.       OKM:n avustusmäärärahatulo (350 000e vuodelle 2024) poistetaan

2)        hanketta jatketaan ja rakentaminen käynnistetään vuoden 2024 aikana ilman OKM:n liikuntapaikka-avustusta. Tehdään seuraavat määrärahamuutokset vuoden 2024 talousarvion investointiosaan:

a.        Ylikyläsalin määrärahavaraus tarkistetaan kilpailutuksen mukaiseksi talousarvion investointiosaan (3,8milj.e vuodelle 2024)

b.       OKM:n avustusmäärärahatulo (350 000e vuodelle 2024) poistetaan.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (4.6.2024):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että edettäisiin vaihtoehto 2 mukaisesti ja että hankkeen toteutuessa uusien liikuntatilojen tulisi kattaa koko koulun tarve.

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset:

Osa elinvoimavaliokunnan jäsenistä oli sitä mieltä, että vaihtoehto 2 mukaisesti eteneminen olisi tässä taloustilanteessa liian kallis investointi ja se lisäisi kunnan velkaantumisastetta liiaksi.