Yhteisöllisyysvaliokunta, kokous 8.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 72 Valtuustoaloite / Luopuminen viestipalvelu X:n (ent. Twitter) käytöstä

244Dno-2024-525

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Esitämme, että Kempeleen kunta luopuu viestipalvelu X:n eli entisen Twitterin käytöstä, sillä palvelu ei nykyisin vastaa Kempeleen kunnan arvoja turvallisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys mahdollistamalla vihapuheen sekä disinformaation levittämisen. Kannustamme Kempeleen kuntaa edelleen viestimään aktiivisesti ja monikanavaisesti, ja korvaamaan viestikanava X:n vaihtoehtoisilla palveluilla.

Kempeleessä 16.9.2024
Kempeleen vasemmiston valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

Laura Kantomaa, hallintojohtaja, laura.kantomaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään hallintopalveluiden valmisteltavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.
 

Päätös

Aloite lähetetään hallintopalveluiden valmisteltavaksi ja yhteisöllisyysvaliokunnan ohjattavaksi. 

Valmistelija

  • Laura Kantomaa, hallintojohtaja, laura.kantomaa@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen vasemmistoryhmän aloitteessa esitetään, että Kempeleen kunta luopuu viestipalvelu X:n eli entisen Twitterin käytöstä, sillä palvelu ei nykyisin vastaa Kempeleen kunnan arvoja turvallisuus, vastuullisuus ja yhteisöllisyys mahdollistamalla vihapuheen sekä disinformaation levittämisen. Kannustamme Kempeleen kuntaa edelleen viestimään aktiivisesti ja monikanavaisesti, ja korvaamaan viestikanava X:n vaihtoehtoisilla palveluilla.

Talousarviossa kunnan viestintäkanaviksi on määritelty Facebook, X (Twitter), Instagram, Kuntatiedote, web-sivut ja TikTok (VisitKempele). Kunnan julkaisut viestintäkanava X:ssä ovat pääsääntöisesti olleet muodollisia tiedotteita. Kanavan tarkemmat analytiikkatiedot ovat saatavissa ainoastaan maksulliselle Prerium-tilauksella, joten julkaisujen näkyvyydestä ei ole tarkempia tietoja. Kunnan viestintäkanavana X ei ole erityisen merkittävä, verrattuna muihin sosiaalisen median kanaviin. 

Suhtautuminen entiseen Twitteriin, nykyiseen X:ään, on muuttunut entistä kriittisemmäksi. Moni virallinen organisaatio on lopettanut viestintäkanavan käytön, koska sitä ei ole enää koettu organisaation arvojen ja tavoitteiden kannalta tarpeelliseksi viestintäkanavaksi. Organisaatiot ovat myös perustelleet valintaansa panostuksilla johonkin toiseen viestintäkanavaan. Esimerkiksi Suomen poliisi, Yle Areena, Evankelis-luterilainen kirkko, TE-palvelut ovat luopuneet tämän viestintäkanavan käytöstä. 

Viestinnän on oltava ajassa jatkuvasti kiinni. On hyvin tyypillistä, että jotkut vistintäkanavat menettävät merkitystään ja tilalle syntyy uusia. Tällä hetkellä kasvavia viestintäkanavia ovat esimerkiksi Linkedln ja Threads. Kunnan on syytä jatkuvasti tarkkailla eri viestintäkanavien merkitystä ja tarkoituksenmukaisuutta.

Facebook Instagram X
     
Seuraajat Seuraajat Seuraajat
10 753 2793 1043
     
Julkaisut 2023 Julkaisut 2023 Julkaisut 2023
499 216 220
     
Julkaisut 2024 (1.1.-3.10.2024) Julkaisut 2024 (1.1.-3.10.2024) Julkaisut 2024 (1.1.-3.10.2024)
307 126 95

 

Valiokunnan ohjaus:

 

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset: