Elinvoimavaliokunta, kokous 9.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 90 Yksityisen luonnonsuojelualueen perustaminen

244Dno-2024-557

Valmistelija

  • Päivi Alitalo, maankäyttöpäällikkö, paivi.alitalo@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä ja Pohjois-Pohjanmaan luonnosuojelupiiristä on otettu syksyllä 2023 yhteyttä Kempeleen kuntaan suojelualueen perustamiseksi kiinteistön 244-401-19-176 (Leirikeskus) suoalueelle.  Alueen suojelu sopisi kunnalle hyvin, koska alueella ei ole luontoarvojen vuoksi tarkoitus tehdä muutoinkaan metsänhoitotoimenpiteitä. Alueen läpi kulkee ulkoilureitti ja moottorikelkkaretti. Ulkoilureitit ovat suositeltavia suojelualueilla, eikä talviaikana käytettävä moottorikelkkareitti estä suojelualueen perustamista. Alueen suojelusta on kysytty ELY-keskuksen mielipidettä ja heidän mielestään alue soveltuisi erittäin hyvin Helmi-ohjelmaan, jossa soiden suojelun edistäminen on keskeinen osa. Alue on maakuntakaavassa merkitty luo-1 Marjasuo merkinnällä.

Samassa yhteydessä on kysytty myös kiinteistön 244-401-46-7 (Ratapelto) suojeluvaihtoehdoista, koska kyseinen kiinteistö on jätetty ns. kunnan omaksi suojelualueeksi. ELY-keskuksen mukaan kohteen voisi ottaa vuonna 2025 METSO-ohjelmaan. ELY-keskus ehdottaa myös osaa kiinteistöstä 244-401-116-349 (Metsähahtonen) liitettäväksi Helmi-ohjelmaan, koska sen suoalueet liittyvät samaan suoalueeseen kuin kiinteistön Leirikeskus suoalueet. 

Suojelualueet olisi tarkoitus perustaa yksityisinä suojelualueina, jolloin maapohja jää kunnan omistukseen. Alueiden suojelusta valtio maksaa kunnalle korvauksen, joka hyväksytetään Ympäristöministeriössä, mikäli kunta päättää suojella alueet. 

Yksityisten suojelualueiden perustaminen kyseisten kiinteistöjen alueilla sopisi hyvin tähän ajankohtaan, koska kunnan metsienhoitosuunnitelmaa ollaan päivittämässä.

Elinvoimavaliokunnalta pyydetään ohjausta asiaan.

Tiedoksi

-