Kunnanhallitus, kokous 20.3.2023

§ 113 Valtuustoaloite / lintujen pesinnän rauhoittaminen

244Dno-2022-668

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Heini Koukkari esitti aloitteen:

"Kaikki linnut ovat pesimäaikanaan rauhoitettuja. Täten Luonnonsuojelulain 39§:n rauhoitussäännösten nojalla minkään linnun pesintää ei saa häiritä, eikä pesiä tuhota. Lähtökohtaisesti myös maa- ja metsätaloudessa ja rakennustoiminnassa tulisi toimia lintujen pesintää häiritsemättä. Luonnonsuojelulain 49§:n perusteella voidaan näillä toimialoilla edellä mainitut rauhoitussäännökset kuitenkin ohittaa, mikäli niiden noudattaminen aiheuttaisi "merkittäviä lisäkustannuksia".
Lintujen pesintöjen suojeleminen ei kuitenkaan välttämättä maksa mitään. Monesti riittää, että asiasta ollaan tietoisia ja se pidetään mielessä, kun hankkeita ja töitä suunnitellaan.
Kempeleen luonnonolosuhteissa suurin osa metsälintujen pesinnöistä (aikaväli muninnasta siihen saakka, kunnes poikaset jättävät pesän), ajoittuu välille 1.5.-31.7. (1). Rakennustoiminnassa pesintöjen suojeleminen onnistuu helpoiten, kun tontilta kaadettavat puut kaadetaan ennen kuin linnut ehtivät keväällä rakentaa pesänsä puihin, mahdollisimman aikaisin, mutta viimeistään toukokuun alussa.
Tampereen kaupungin rakennusjärjestykseen lintujen pesimärauha kirjattiin jo vuosituhannen alussa. Siellä kielto kaataa puita ja metsiä rakennustonteilla on voimassa 1.4.-31.7. (2). Esimerkiksi kaupungin rakentamiseen luovuttamien tonttien osalta puut poistetaan syksyn ja talven aikana. Puiden kaatokielto koskee yleisesti ja samoin ehdoin myös yksityisiä pihoja.
Esitän, että Kempeleen kunnan rakennusjärjestykseen lisätään vastaava lintujen pesimärauhan turvaava kohta ja näin huomioidaan Luonnonsuojelulain rauhoitussäännökset, ja mahdollisesti mietitään toimia, joilla parannetaan lintujen pesimärauhaa myös kunnan talous- ja taajamametsissä ja viheralueilla.
“Hyvä kasvaa Kempeleessä”, myös linnuille, joilla on oma tärkeä tehtävä Kempeleen luonnossa."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi ja teknisten palvelujen valmisteltavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Tekninen johtaja Tuomo Perälä on laatinut vastineen valtuustoaloitteeseen lintujen pesinnän rauhoittamisesta.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (28.2.2023):

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen aloitteeseen laadittuun vastineeseen. 

 

Valmistelija

  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Vastine aloitteeseen:

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Kempeleen kunnan rakennusjärjestykseen lisätään lintujen pesimärauhan turvaava kohta ja näin huomioidaan Luonnonsuojelulain rauhoitussäännökset ja mahdollisesti mietitään toimia, joilla parannetaan lintujen pesimärauhaa myös kunnan talous- ja taajamametsissä ja viheralueilla. 

Lintujen pesimäajan rauhoituksesta on käyty laajalti keskustelua Teknisten palveluiden eri yksiköissä, sillä esitys koskee sekä rakennusvalvontaa, tilapalveluita että kunnallistekniikkaa. Kempeleen kunnassa nähdään luontoarvot tärkeänä ja siksi maastotöiden ja luonnonarvojen tasapainottelu kuuluu oleellisesti työhömme, sillä kunnan tulee edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan (Luonnonsuojelulaki 6 §).   

Rakennusvalvonnan näkökulmasta puidenkaatokiellon kirjaaminen rakennusjärjestykseen nähdään monia ongelmakohtia aiheuttavana tekijänä, koska rakentaminen ajoittuu yleensä kesäaikaan ja valmistelevat työt, kuten tontin raivaus tehdään vasta sitten, kun rakennuslupa on saatu. Jos tontilla olisi kaadettavia puita, puunkaatokielto esim. 1.5-31.7 tarkoittaisi rakennustöiden viivästymistä ja rakentamisaikataulun venymisestä aiheutuvia lisäkuluja. Rakennusvalvonnasta todetaan myös, että luonnonsuojelulain ja lintudirektiivin noudattamisen vastuu on aina puunkaatoon tai muuhun toimenpiteeseen ryhtyvällä henkilöllä. Rakennusvalvonta voisi omalta osaltaan tuoda lintujen pesintäajan rauhoitusta enemmän esille lisäämällä tietoa ja ohjeistusta rakennusvalvonnan nettisivuille jo ennen seuraavaa lintujen-pesintäkautta.  Rakennusjärjestyksen kokonaispäivitys olisi ajankohtaista ja mahdollisen päivityksen yhteydessä asian käsittelyä ja vuoropuhelua voidaan tarvittaessa jatkaa. 

Puistojen ja yleisten alueiden sekä metsätilojen näkökulmasta nousee esille myös useita ongelmakohtia esim.  3 kk puunkaatokiellon näkökulmasta. Maastotöiden osalta määräaikaisten työntekijöiden työssäolojakso on 6 kk, josta mahdollinen puunkaatokielto olisi puolet työajasta. Viheralueiden kunnossapito ei rajoitu nurmialueille vaan myös ympäröivien metsien reuna-alueisiin ns. pensaskerroksiin, jotka ovat hyvin usein Kempeleessä pajujen valtaamaa aluetta. Kempeleen kunnan Liikennepoliittiseen ohjelmaan on kirjattu, että liikenneviheralueiden hoitoon kuuluu myös näkemäalueiden raivaukset, jotka toteutetaan joka vuosi. Näkemäalueraivaukset lisäävät merkittävästi turvallisuutta ja siksi työ aloitetaan heinäkuun ½ välin aikaan koulujen lähiristeyksistä.  

Kunnallistekniikan maastotyössä tulee hyvin usein eteen tilanteita, joissa puunkaatoa ei voida ennakoida vaan työmaan edetessä voi joutua kaatamaan ennakolta säästettäväksi luokiteltuja puita esim. maanvyörymän tai juuristovaurion vuoksi. 

Suunnitelmat valmistuvat työmailta usein tiukalla aikataululla ja tällöin vaarana on, että puita poistetaan esim. edellisen vuoden kasvukaudella varmuuden vuoksi, jos työmaanaloitusajankohdaksi on suunniteltu 1.5–31.7 välinen aika.   

Puistojen ja yleisten alueiden sekä metsätilojen osalta lintujen pesinnänaikaista häirintää on huomioitu ja pyritty vähentämään jo vuoden 2022 aikana. Metsuri ja hänen apunaan työskentelevä puistotyöntekijä ovat olleet kesätauolla 1.6–31.7 välisen ajan, jolloin metsähoidollisia töitä ei tehty olenkaan. 

Moton työskentely tehdään syksyn ja talvenaikana esim. yritys- ja asuinalueiden hakkuualueilla. Tällaisilla alueilla vain tie ja putkisto linjat hakataan avoimiksi ja tonttien kohdat hakataan siemenpuuasteelle. Runkokasat ja risuoksat ajetaan hyvissä ajoin pois maastosta, ettei linnut valitse poisajettavia kasoja pesäpaikakseen. Myös puistojen ja yleisten alueiden sekä metsätilojenosalta lisäämme tiedotusta tulevana keväänä, jolloin kerromme lintujen pesintärauhasta ja metsien hoitotöiden tauosta puunkaatojen osalta. 

Kempeleen kunnan rakennettujen kiinteistöjen alueella puiden kaatamista ja harventamista voidaan pyrkiä tekemään syksyn tai talven aikana. Sen toteutuminen juuri kyseisenä aikana on kuitenkin mahdoton taata, sillä kunta hallinnoi julkista rakennuskantaa, joiden ylläpito, huolto ja kunnossapito ajoitetaan pääosin rakennuksen käytön mukaisesti turvallisuussyistä. Puiden kaatamista ei voida tehdä esim. koulujen ja päiväkotien aukioloaikana. Kesätauko on pisin yhtäjaksoinen käyttökatko, jolloin toteutetaan kaikki turvallisuutta vaarantavat työt mahdollisuuksien mukaan. Töiden ajoittuminen lyhyille lomajaksoille on osittain mahdollista, mutta se riippuu kulloisestakin töiden jakaantumisesta. Yllättävissä tilanteissa esim. säävaurioissa, käyttäjäriski poistetaan välittömästi. Myös kunnan uusien rakennushankkeiden osalta rakennuspaikalla olevien puiden harventaminen tehdään aina mahdollisuuksien mukaan lintujen pesintäkauden ulkopuolella.  

Elinvoimavaliokunta (28.2.2023):
Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen aloitteeseen laadittuun vastineeseen. 

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.