Kunnanhallitus, kokous 25.11.2024

§ 355 Oikaisuvaatimus /OVTES työn vaativuuden arviointi lukuvuodelle 2024-2025 / Määttä

244Dno-2024-572

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Oikaisuvaatimus
Merja Määttä hakee oikaisuvaatimuskirjelmässään muutosta Kempeleen kunnanhallitukselta OVTES:n mukaisesta työn vaativuuden arvioinnista lukuvuodelle 2024-2025 tehtyyn päätökseen. Määttä vaatii, että hänelle tulee maksaa korvaus työn vaativuuden arvioinnin jakoperusteen mukaan ison opetusryhmän osalta. Perusteluksi hän esittää, että TVA jakoperusteeseen 11 (Ryhmäkoko, opetusta 7 tuntia tai enemmän isolle ryhmälle viikossa) on kirjattu ja esitetty maksettavaksi 3-6 –luokkien opettajille, kun opetusta on 7 tuntia tai enemmän isolle ryhmälle viikossa ja, että ison ryhmän raja on 22 oppilasta. Määtän mukaan hän opettaa yli 7 tuntia viikossa Linnakankaan koululla 3C-luokkaa, jossa on 22 oppilasta. 

Päätöksen perustelut
Sivistysjohtajan päätös 28.10.2024 § 274 perustuu 18.6.2024 laadittuihin jakoperusteisiin, jota ovat työstäneet henkilöstöpäällikkö, sivistysjohtaja sekä Juko ry:n pääluottamusmies sekä alakohtainen luottamusmies. Jakoperusteissa on myös huomioitu rehtoreiden näkemyksiä. Lisäksi jakoperusteita on tarkennettu 17.9.2024 ja 26.9.2024 pidetyissä palavereissa, joista on laadittu muistiot, ja jotka on hyväksytty työnantajan ja ammattijärjestön kanssa. Jakoperusteisiin ei ole kirjattu kaikkia yksityiskohtia, mutta ne on esitelty kouluissa huomioiden oikaisuvaatimuksessa mainitut luokanopetuksen ja aineenopetuksen kriteerit.

Neuvottelumuistioissa on tarkennettu kyseistä kohtaa 11, jossa mainitaan, että ”Luokanopetuksessa on tarkasteltu opettajan omaa ryhmää. Yhteisopettajuudessa lasketaan oppilasmäärät yhteen ja jaetaan opettajien määrällä. Aineenopetuksessa käytetään lukujärjestyksen mukaan ky-seisen opettajan opetuksessa olevia ryhmiä.” Mainitun mukainen soveltaminen ollut vakiintunut käytäntö jo useita vuosia.

Merja Määttä hakee tosiasiallisesti muutosta työn vaativuuden arviontiin liittyvän jakoperusteiden kohdan 11 soveltamiseen. Oikaisuvaatimuksessa ei esitetä muutosvaatimusta itse päätökseen. Määttä toimii luokanopettajana, eikä häneen näin ollen sovelleta aineenopetuksessa toimivan opettajan kriteeriä.

Lisäksi voidaan todeta, että Määttä toimii yhteisopetuksessa kahden muun opettajan kanssa, jolloin kriteerin mukainen oppilaiden määrä jaettuna opettajien määrällä ei ole 22 tai suurempi. Näin ollen myöskään luokanopettajiin sovellettava kriteeriä ei voida tässä tapauksessa soveltaa.

Määttä ei ole liittänyt oikaisuvaatimukseen muutoksenhaun kohteena olevaa päätöstä.

Johtopäätös
Merja Määttää on kohdeltu laadittujen kriteerien osalta yhdenvertaisesti, eikä hänen tehtäväänsä voida soveltaa oikaisuvaatimuksessa mainittua vaativuustekijää. Päätöstä ei voida oikaisuvaatimuksessa esitetyin perustein pitää työn vaativuuden arvioinnissa käytettyjen jakoperusteiden vastaisena, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Sovelletut oikeusohjeet
Kuntalain 90 §:n mukaan jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä tulee olla hallintosääntö. Kempeleen kunnan hallintosäännön 6 luvun 11 §:n mukaan palkkauksesta päättää palvelusuhteeseen ottava viranomainen.

Sivistysjohtaja:
Ehdotan, että kunnahallitus hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.


Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.
     

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.


Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.


Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle.

postiosoite: PL 189, 90101 Oulu
käyntiosoite: Isokatu 4, 3. krs, Oulu
faksi: 02956 42841
sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.


Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin oikeusministeriön asetuksessa (31.12.2018 /1383) säädetään.


Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kempeleen kunnan kirjaamosta.

Kempeleen kunta
PL 12
90441 Kempele
sähköposti:  kirjaamo@kempele.fi                                             

Kirjaamon aukioloaika on työpäivisin klo 9.00 - 15.00.