Kunnanhallitus, kokous 7.4.2025

§ 107 Kempeleen kunnan suunnittelupalveluiden puitejärjestely vuosille 2025–2027

244Dno-2025-292

Valmistelija

  • Silja Syri, kiinteistöpäällikkö, silja.syri@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on järjestelmällisesti kilpailuttanut puitejärjestelyjä käyttämistään palveluista. Puitesopimuksilla pyritään varmistamaan se, että hankinnoissa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) eli hankintalakia sekä Kempeleen kunnan hankintaohjetta. Hankinnan kohteena on Kempeleen kunnan rakennus- ja kunnossapitohankkeiden suunnittelupalveluiden puitejärjestely. Hankinnan ennakoitu arvo ilman arvonlisäveroa on 1 600 000 €, mikä ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetussa laissa (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) säädetyn palveluhankintojen EU-kynnysarvon. Näin ollen ko. hankinta on hankintalain soveltamisen piirissä. Puitesopimuskauden pituus on kaksi vuotta alkaen molempien sopimusosapuolien allekirjoitettua puitesopimuksen. Puitesopimusta on mahdollista jatkaa kahdella yhden vuoden mittaisella optiokaudella molempien sopimusosapuolten yhteisellä päätöksellä.

Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä, jossa kaikki halukkaat voivat jättää tarjouksen. Hankinnassa perustettiin puitejärjestely, johon valittiin kullekin osa-alueelle viisi kokonaistaloudellisesti edullisinta tarjoajaa. Tarjouspyyntö jaettiin kymmeneen (10) osa-alueeseen ja tarjouksen sai jättää yhdestä tai useammasta osa-alueesta. Sama toimija saattoi tulla valituksi useammalle kuin yhdelle osa-alueelle.

Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus julkaistiin 20.12.2024 EU-hankintailmoituksena hankintailmoitukset.fi -sivustolla. Tarjoukset avattiin 31.1.2025 klo 13:38 (Liite 1 Tarjousten avauspöytäkirja). Asetettuun määräaikaan 31.1.2025 klo 12:00 mennessä tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat:

-        AFRY Finland Oy

-        A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

-        A-Insinöörit Suunnittelu Oy

-        Akukon Oy

-        Alt Arkkitehdit Oy

-        Arco Architecture Company Oy

-        Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy

-        Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Heiskanen Oy

-        Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy

-        Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy

-        Etteplan Finland Oy

-        FCG Rakennettu Ympäristö Oy

-        Geobotnia Oy

-        Granlund Oy

-        Hepacon Oy

-        Insinööritoimisto Juha Kupari Oy

-        Insinööritoimisto Polartek Oy

-        Insinööritoimisto Putkonen Oy

-        KK-Palokonsultti Oy

-        Korjauspartnerit Oy

-        Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

-        LVI-insinööritoimisto Plan-Air Oy

-        LVI-Sasto Oy

-        NMD Arkkitehdit Oy

-        NQE Rakennetekniikka

-        Ouplan Oy

-        Oy Kalottkonsult Ab

-        Oy Magnussen Ab

-        Ramboll Finland Oy

-        Rejlers Rakentaminen Oy

-        Sampel Oy

-        Sitowise Oy

-        Sweco Finland Oy

-        Taitoplan Oy

-        TaloTuki Oulu Oy

-        Taratest Oy

-        UKI Arkkitehdit Oy

-        WSP Finland Oy

Tarjousten avauspöytäkirjassa näkyy joidenkin tarjoajien kohdalla osin virheellistä tietoa jätetyistä osa-aluekohtaisista tarjouksista tarjoajien merkattua tarjouspalvelussa tarjoavansa kaikkia osa-alueita, vaikka todellisuudessa eivät tarjonneet kuin osaa niistä.

Tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset määriteltiin hankintailmoituksessa. Tarjousten tarkastamisessa todettiin, että NMD Arkkitehdit Oy ei täyttänyt tarjoajille asetettuja yleisiä soveltuvuusvaatimuksia yrityksen taloudellisen ja rahoituksellisen tilanteen osalta. Todettiin myös, että Oy Magnussen Ab (osa-alue 01), AFRY Finland Oy (osa-alueet 02 ja 03),  sekä Insinööritoimisto Polartek Oy (osa-alueet 02 ja 04) eivät täyttäneet tarjoajille asetettuja em. osa-alueiden soveltuvuusvaatimuksia teknisen suorituskyvyn ja ammatillisen pätevyyden osalta. Tarjouspyynnössä edellytettiin tarjoajayrityksen liikevaihdon keskiarvon kolmelta viimeisimmältä päättyneeltä tilikaudelta olevan vähintään 200 000 € / osatarjous. NMD Arkkitehdit Oy:n toimittamien tarjousasiakirjojen mukaan em. vaatimus ei kyseisen tarjoajan osalta täyty. Tarjoajan liikevaihto oli vaadittua alhaisempi.

Tarjouspyynnössä edellytettiin tarjottavalta pääsuunnittelijalta tai suunnittelun vastuuhenkilöltä kokemusta vähintään kolmen julkisen, laajuudeltaan vähintään 1000 brm2 uudis- tai korjausrakennushankkeen suunnittelusta. Oy Magnussen Ab:n, AFRY Finland Oy:n sekä Insinööritoimisto Polartek Oy:n toimittamien tarjousasiakirjojen mukaan em. vaatimus ei kyseisten tarjoajien osalta edellä mainituilla osa-alueilla täyty. Nimetyillä henkilöillä ei ollut soveltuvia referenssikohteita lainkaan tai niitä oli liian vähän. Muut tarjoajat täyttivät tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Hankittavaa palvelua koskevat vaatimukset on kuvattu tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. Tarjousten tarkastamisessa kaikki tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaisiksi.

Hankinnan valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisuutta arvioitaessa valintaperusteena oli paras hinta-laatu -suhde, perustuen tuntiveloitushintoihin ja tarjottujen suunnittelijoiden kokemukseen tarjouspyynnössä esitettyjen painotusten mukaisesti.

Tarjousvertailun perusteella kullekin osa-alueelle valittavat toimijat:

Osa-alue 01, pää- ja arkkitehtisuunnittelu:

1.      Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy

2.      Arkkitehtitoimisto Paloranta Oy

3.      Arco Architecture Company Oy

4.      Sweco Finland Oy

5.      Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Osa-alue 02, rakennesuunnittelu:

1.      Korjauspartnerit Oy

2.      Sweco Finland Oy

3.      Ouplan Oy

4.      WSP Finland Oy

5.      Insinööritoimisto Putkonen Oy

Osa-alue 03, LVIA-suunnittelu:

1.      Granlund Oy

2.      Hepacon Oy

3.      LVI-Sasto Oy

4.      LVI-insinööritoimisto Plan-Air Oy

5.      Korjauspartnerit Oy

Osa-alue 04, sähkösuunnittelu:

1.      Granlund Oy

2.      Korjauspartnerit Oy

3.      Rejlers Rakentaminen Oy

4.      A-Insinöörit Suunnittelu Oy

5.      WSP Finland Oy

Osa-alue 05, akustiikkasuunnittelu:

1.      Akukon Oy                                                                         

2.      A-Insinöörit Suunnittelu Oy                                                                      

3.      Sitowise Oy                                                                       

4.      Ramboll Finland Oy                                                         

Osa-alue 06, palotekninen suunnittelu:

1.      Sampel Oy

2.      Ramboll Finland Oy

3.      Sweco Finland Oy

4.      KK-Palokonsultti Oy

5.      Sitowise Oy

Osa-alue 07, tietomallikoordinointi:

1.      Arco Architecture Company Oy

2.      A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

Osa-alue 08, geotekninen suunnittelu:

1.      AFRY Finland Oy

2.      Geobotnia Oy

3.      Taratest Oy

Osa-alue 09, huoltokirjakoordinointi:

1.      Sitowise Oy

2.      Granlund Oy

Osa-alue 10, turvasuunnittelu:

1.      Sweco Finland Oy

2.      Ramboll Finland Oy

3.      WSP Finland Oy

4.      A-Insinöörit Suunnittelu Oy

Tarjousvertailutaulukot on esitetty liitteissä 1–10.

Tekninen johtaja:
Esitän,​ että kunnanhallitus päättää valita puitesopimuskumppaneiksi edellä luetellut kokonaistaloudellisesti edullisimmat tarjoajat ja valtuuttaa teknisen johtajan allekirjoittamaan hankintasopimukset.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistöpäällikkö, rakenuutajapäällikkö, tarjoajat

Muutoksenhaku

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista han­kin­nois­ta ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Hankintaa koskevasta asiasta voi tehdä hankintayksikölle oikaisuvaatimuksen tai markkinaoikeudelle toimitettavan valituksen se, jota asia koskee (jäljempänä asianosainen). Asianosainen on se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

 

I   Hankintaoikaisuohje

Hankintaoikaisuvaatimuksen kohde

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain 132–135 §:n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekemiselle säädetty aika

Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. Vaatimus on esitettävä viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi oikaisuvaatimuksen tehdä ennen viraston aukioloajan päättymistä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksianto

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä, asianosainen on saanut asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei asianosainen näytä saaneensa tiedon myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa asianosainen on saanut päätöksestä tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen sisältö

Hankintaoikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Vaatimuksesta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi.

Vaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, mikäli ne eivät jo ole hankintayksikön hallussa.

Toimitusosoite

Kempeleen kunta
PL 12
90441 Kempele
sähköposti:  kirjaamo@kempele.fi

Kirjaamon aukioloaika on työpäivisin klo 9.00 - 15.00.

Hankintaoikaisuvaatimuksen vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

 

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Muutoksenhaun kohde ja rajoitukset

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi voidaan saattaa hankintayksikön päätös tai hankintayksikön muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu, jolla on vaikutusta ehdokkaan tai tarjoajan asemaan.

Markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:

1) yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua;
2) sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla; tai
3) sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia.

Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää, tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevaan hankintayksikön ratkaisuun ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti. Lupa on myönnettävä, jos asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Tiedoksianto

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä asianosainen on saanut tiedon hankintapäätöksestä oheisasiakirjoineen sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Asianosainen on saanut tiedon päätöksestä lähettämispäivänä, jollei asianosainen esitä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut asianosaiselle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, asianosainen on saanut asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei asianosainen näytä saaneen tiedon myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa asianosainen on saanut päätöksestä tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Muutoksenhakuaika                     

Valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen. Tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan valitusaikaan. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä.

Poikkeukset säännönmukaisesta valitusajasta

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintapäätöksen jälkeen hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen 130 §:n 1 tai 3 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa. Odotusaikaa ei tarvitse noudattaa, jos sopimus koskee puitejärjestelyn perusteella tehtävää hankintaa tai sopimus koskee dynaamisen hankintajärjestelmän sisällä tehtävää hankintaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava:

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan ja dynaamiseen hankintajärjestelmään hyväksymistä koskevan ratkaisun osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä markkinaoikeudelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi markkinaoikeus valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa säädetään.

Valitusperusteeseen perustuva muutoksenhakukielto

Hankintalain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain nojalla.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 148 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa säädetään. Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, voi asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Markkinaoikeuden osoite:

Markkinaoikeus
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

puh. 029 56 43300
fax 029 56 43314
markkinaoikeus(at)oikeus.fi

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kempeleen kunnan kirjaamosta.

Kempeleen kunta
PL 12
90441 Kempele
sähköposti:  kirjaamo@kempele.fi

Kirjaamon aukioloaika on työpäivisin klo 9.00 - 15.00.