Kunnanhallitus, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 365 Yritystonttien rakentamiskehotukset 2022

244Dno-2021-1108

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 97§ 1 momentin mukaan;
Kunta voi sen jälkeen, kun asemakaava on ollut voimassa vähintään kaksi vuotta, antaa rakentamiskehotuksen sitovan tonttijaon mukaisen tontin omistajalle ja haltijalle, jos tontin sallitusta kerrosalasta ei ole käytetty vähintään puolta tai asemakaavan mukaista tonttia ei sillä olevien rakennusten käyttötarkoitus, sijainti, rakentamistapa ja muut seikat huomioon ottaen ole rakennettu pääasiallisesti asemakaavan mukaisesti.  

ja 4 momentin mukaan;
Mitä tässä pykälässä säädetään tontista ja sen omistajasta ja haltijasta, koskee myös muuta sellaista aluetta, joka on asemakaavassa tarkoitettu rakennuspaikaksi, sekä tällaisen alueen omistajaa ja haltijaa.

sekä 3 momentin mukaan;
Jollei asemakaavan mukaista tonttia ole rakennettu 1 momentissa tarkoitetulla tavalla kolmen vuoden kuluessa siitä, kun rakentamiskehotus on annettu asianosaiselle tiedoksi, kunnalla on oikeus ilman erityistä lupaa lunastaa asemakaavan mukainen tontti. Lunastuksen toimeenpanoa on haettava vuoden kuluessa rakentamiseen varatun määräajan päättymisestä.

Hallintomenettelylain 15§ perusteella asianosaista tulee kuulla ennen rakentamiskehotuksen antamista. Asia voidaan ratkaista, vaikka kirjallista vastinetta ei olisi jätetty määräaikaan mennessä. Kempeleen kunnan toimintasäännön 6§ kohta 29 mukaisesti rakentamiskehotuksen antamisesta päättää kunnanhallitus.

Elinvoimavaliokunta (6.9.2022):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että käynnistetään rakentamiskehotusprosessi kuulemisilla kahden tontin osalta. 

-----

Kempeleen kunta on kuullut Vihiluodon osa-alueen korttelin 23020 tontin 5 ja Ollilan osa-alueen korttelin 1053 tontin 1 omistajia rakentamiskehotukseen liittyen. Kuulemiskirjeet on lähetetty 21.9.2022 ja vastineita on odotettu 31.10.2022 saakka. Kumpikaan omistajista ei jättänyt kirjallista vastinetta, mutta molemmat ovat ottaneet elinvoimajohtajaan yhteyttä keskustellakseen asiasta. 

Elinvoimavaliokunta (15.11.2022):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että rakentamiskehotukset annettaisiin molempien tonttien omistajille.

Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että Kempeleen kunnanhallitus päättää antaa rakentamiskehotukset Vihiluodon osa-alueen tontille 23020-5 ja Ollilan osa-alueen tontille 1053-1 elinvoimavaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy elinvoimajohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset