Kunnanhallitus, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 367 Hallintosääntö 1.1.2023 lukien

244Dno-2022-736

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnan toimintasääntö muuttuu osin vanhentuneeksi vuoden 2023 alussa, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle. Toimintasääntöä on muutoksen johdosta päivitettävä. Toimintasääntö on muiltakin osin vanhentunut, joten päivityksen yhteydessä ehdotetaan tehtäväksi laajoja muutoksia toimivaltanormiston kokonaisuuksiin. Johtosäännön nimi ehdotetaan muutettavaksi hallintosäännöksi kuntalain 90 §:n mukaisesti. 

Kuntalain 121 §:n 2 momentin 6 kohdan mukaan tarkastuslautakunnan tehtäviin kuuluu valmistella kunnanhallitukselle esitys tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi. 

Ehdotus

Tarkastuslautakunta hyväksyy arviointia ja tarkastusta koskevat hallintosääntömääräykset.

Päätös

Tarkastuslautakunta hyväksyi luonnoksessa esitetyt arviointia ja tarkastusta koskevat hallintosääntömääräykset.

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunnan toimintasäännössä sosiaali- ja terveyspalveluille osoitettu toimivalta vanhenee 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Toimivaltasäännöstö on päivitettävä vastaamaan kunnan käyttämää päätösvaltaa. 

Voimassa olevaa toimintasääntöä ei ole päivitetty viime vuosien lainsäädäntökehityksen mukaisesti ja kunnan järjestämisvastuulta poistuvan toimivallan lisäksi toimintasääntö edellyttää uudemman lainsäädännön mukaisen toimivallan huomioimista. Yksi muutoksista olisi toimintasäännön nimen muuttaminen hallintosäännöksi kuntalain 90 §:n mukaisesti. Hallintosääntöön ehdotetaan lisättäväksi tiedonhallintaan ja arkistotoimeen liittyviä vastuita, joista nykyisessä toimintasäännössä ei ole määräyksiä.

Hallintosäännön valmistelussa periaatteena on ollut, että toimivaltasuhteet toimielinten välillä eivät muutu. Myös toimielinten ja viranhaltijoiden väliset toimivaltasuhteet on pidetty ennallaan. Hallintosääntöön tehdyt lisäykset perustuvat joko lainsäädäntöön perustuviin, puuttuviin toimivaltamääräyksiin tai olemassa oleviin käytäntöihin, joista ei nykyisessä toimintasäännössä ole määräyksiä. Hallintosääntöehdotus on sivumäärältään huomattavasti laajempi kuin toimintasääntö. Sivumäärän laajuuden vuoksi hallintosäännön rakennetta on yksinkertaistettu lukemisen ja toimivaltamääräysten löytämisen helpottamiseksi.  

Kuntalain 14 §:n 2 momentin 2 kohdan mukaan hallintosäännöstä päättää valtuusto.

Resurssivaliokunta:
Resurssivaliokunta merkitsee saamansa esittelyn hallintosäännöstä 1.1.2023 tiedoksi ja ohjaa etenemään esitetyin muutoksin hallintosäännön päivittämisessä. Resurssivaliokunta pitää hallintosäännön päivittämistä erittäin hyvänä ja toimintaa entisestään selkeyttävänä asiana.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan hallintosäännön.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.