Resurssivaliokunta, kokous 19.8.2024

§ 57 Kempeleen kunnan ilmastosuunnitelma

244Dno-2023-603

Valmistelija

  • Soile Pitkänen, elinkeinokoordinaattori, soile.pitkanen@kempele.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö ilmoitti 24.4.2023 haettavaksi harkinnanvaraisen valtionavustuksen kuntien ilmastosuunnitelmien valmisteluun. Avustuksen määrä on enintään 45 000 euroa / kunta. Kempeleen kunta osallistui hakuun ja sai myönteisen avustuspäätöksen. Ilmastosuunnitelman laatiminen kilpailutettiin asiantuntijatyönä ja tekijäksi valikoitui Macon Oy.  Suunnitelmaa on valmisteltu alkuvuodesta 2024 saakka ja suunnitelma on nyt luonnosvaiheessa.

Kempeleen ilmastosuunnitelma kokoaa yhteen ja tekee näkyväksi kunnan tekemän ilmastotyön. Suunnitelma ohjaa huomioimaan ilmastonäkökohdat entistä tavoitteellisemmin kunnan toiminnassa.

Ilmastosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, minkä kautta kunta voi saavuttaa päästövähennystavoitteensa.

Ilmastosuunnitelma jakautuu viiteen eri teemaan:  Energiantuotanto uusiutuvilla energialähteillä, kestävä logistiikka, rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentäminen, kestävät hankinnat ja jätteiden tehokas kierrätys, luonnonmonimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä ilmastoviestintä. 

Suunnitelmatyön yhteydessä kartoitettiin ja kuvattiin myös ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä. Kempeleen kannalta olennaiset riskit sekä niihin sopeutumisen ja varautumisen toimenpiteet on kuvattu suunnitelmassa.

Ilmastosuunnitelmaa esittelee Johanna Alakerttula, Ilmasto- ja kiertotalousasiantuntija, Macon Oy.

Resurssivaliokunta (19.8.2024):
Resurssivaliokunta merkitsee Kempeleen kunnan ilmastosuunnitelman tiedoksi ja kiittää kattavasta esittelystä. Resurssivaliokunta ohjaa, että Kempeleen kunnan ilmastosuunnitelman kanssa edetään esitetyllä versiolla. Resurssivaliokunta nostaisi suunnitelmassa esille lisäksi muun muassa yhteistyön merkitystä esim. yrittäjien ja kuntalaisten kanssa, metsien ja viljelysalueiden säilyttämisen sekä puurakentamisen hyödyntämisen. Rakentamisessa tulisi huomioida rakentamisen väljyys ja lähiluonnon säilyttäminen.