Perustelut
7.12.2023 on saapunut kuntalaisaloite, jossa esitetään, että Kempeleen kunnan tulisi tarjota influenssarokote henkilöstölle osana työntekijöiden työhyvinvointiohjelmaa. Influenssarokotteen tarpeen ja tarjoamisen perusteena se, että rokote auttaa vähentämään influenssan leviämistä työpaikalla ja sitä kautta vähentää sairauspoissaoloja. Lisäksi influenssarokotteen tarjoaminen nähdään yhtenä työnantajan vetovoimatekijänä työmarkkinoilla.
Kempeleen kunta on viime vuosina tarjonnut influenssarokotteen ainoastaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Rokotteita on mennyt vuosittain n. 40–50 kpl mikä on n. 17 % varhaiskasvatuksen henkilöstöstä. Rokotteen hinta työterveydessä annettuna on n. 100e/kpl sisältäen rokotteen ja käynnin työterveyshoitajan vastaanotolla. Rokotetta ei ole voinut ottaa työajalla, käynnit työterveyshuollossa ovat olleet omalla ajalla tehtäviä käyntejä.
Influenssarokote vähentää vakavan influenssan ilmaantuvuutta sekä muita influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita. Rokote vähentää myös influenssan jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia sekä muita vakavampia seurauksia ja niiden vaatimia sairaala- ja laitoshoitoja.
Lähikunnissa on vaihtelevaa käytäntöä influenssarokotteen tarjoamisen suhteen. Osassa kunnista ei tarjota rokotetta henkilöstölle ollenkaan, osassa tarjotaan kaikille ja osa tarjoaa pelkästään varhaiskasvatuksen ja opetuksen henkilöstölle tai vain tartuntatautilain määrittämissä tehtävissä.
Kempeleen kunnan henkilöstömäärä vuoden 2023 lopussa oli n. 1000 henkilöä. Varhaiskasvatuksen henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa n. 300 henkilöä ja opetuksen henkilöstömäärä vuoden 2023 lopussa n. 415 henkilöä.
Asiaa on käsitelty henkilöstötoimikunnassa 17.1.2024. Henkilöstötoimikunta esittää, että vuoden 2024 osalta jatketaan influenssarokotteen tarjoamista ainoastaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle siten, että pyritään tehostamaan rokotteen tarjoamista ja helpottamaan rokotteen ottamista järjestämällä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa rokotuspäiviä eri varhaiskasvatusyksiköissä. Tällä tavoin henkilöstölle tarjotaan mahdollisuus ottaa rokote työajalla työpäivän aikana. Mikäli rokotetta ei oteta rokotuspäivänä vaan muuna aikana työterveyshuollon toimipisteessä, on käynti tehtävä omalla ajalla. Vuoden 2024 osalta seurataan toimenpiteiden vaikutusta poissaoloihin ja rokotteen ottaneiden henkilöiden määrään. Rokotteen tarjoamisen laajennusta muihin henkilöstöryhmiin tarkastellaan uudelleen vuoden 2024 kokeilun jälkeen.
Resurssivaliokunta (22.1.2024):
Resurssivaliokunnan selkeä enemmistö ohjaa, että influenssarokote tarjotaan ainoastaan varhaiskasvatuksen henkilöstölle henkilöstötoimikunnan esityksen mukaisesti.