Elinvoimavaliokunta, kokous 28.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Ollakan alueen asemakaavan aiesopimusluonnokset

244Dno-2021-59

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Muut valmistelijat: kaavasuunnittelija Suvi Jänkälä, p. 0405452383 ja maankäyttöpäällikkö Petri Joro, p. 0504636504

Elinvoimavaliokunnalta haetaan ohjausta maankäyttösopimusten valmisteluun ryhtymisestä ja maankäyttösopimusten keskeisistä periaatteista, kuten kaavakorvauksen tasosta, Ollakan alueella. Maankäyttösopimusten kautta kaavoitettavasta maanarvonnoususta maksettava korvaus määräytyy Maapoliittisen ohjelman, sekä korvaustasoon nostavasti tai laskevasti vaikuttavien kriteerien kautta. Elinvoimavaliokunnan tarkasteltavaksi tuodaan em. kriteerit, sekä alustava arvio nykyisestä maanarvosta ja mahdollisesta muuttuvasta maankäytöstä.Ollakan alueen asemakaavamuutoksen valmistelu mahdollisimman laajana ja yhtenäisena kokonaisuutena edellyttää yhteistyömahdollisuuden kartoittamista yksityisten maanomistajien kanssa. Kaavoitus ja maankäyttö on käynyt alustavaa keskustelua alueen merkittävimpien kiinteistönomistajien ja -haltijoiden kanssa. Toimijat ovat olleet kiinnostuneita osallistumaan asemakaavamuutokseen, ja heidän tavoitteensa ovat linjassa kunnan kehittämistavoitteiden kanssa.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (9.11.2021):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että pyritään muodostamaan maankäyttösopimuksia 13,3 ha alueelle, joka oli esitetyistä vaihtoehdoista laajin. AL ja KTY - tonttien kaavakorvaustasoksi ehdotetaan 50 %. AP ja AKR -tonttien kaavakorvaustaso 40 %.

Esteellisyys:

Kauko Karhumaa (poistui asian käsittelyn ajaksi).

Valmistelija

  • Suvi Jänkälä, kaavasuunnittelija, suvi.jankala@kempele.fi

Perustelut

Ollakan alueen asemakaavahankkeeseen liittyen on käyty maanomistajien kanssa neuvotteluja elinvoimavaliokunnan 9.11.2021 antaman ohjauksen mukaisesti. Elinvoimavaliokunta ohjasi tuolloin,​ että "pyritään muodostamaan maankäyttösopimuksia 13,3 ha alueelle,​ joka oli esitetyistä vaihtoehdoista laajin. AL ja KTY -​ tonttien kaavakorvaustasoksi ehdotetaan 50 %. AP ja AKR -​tonttien kaavakorvaustaso 40 %."

KTY-tonteista on kolmen tontin osalta aiesopimusneuvottelu meneillään. Valiokunnalle esitellään sopimusneuvottelun vaihe ja pyydetään ohjausta eräisiin aiesopimuksen ehtoihin.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (28.3.2023): 

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että esitettyjen sopimusehtojen kanssa edettäisiin.

Esteellisyys:

Kauko Karhumaa poistui asian käsittelyn ajaksi.