Keskusvaalilautakunta, kokous 30.11.2023

§ 39 Ennakkoäänestyksen järjestelyt

244Dno-2023-383

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Vaalilain 48 a §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan on huolehdittava siitä, että kaikissa kunnanhallituksen päätöksellä kotimaan yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi määrätyissä paikoissa on ennakkoäänestystä varten asianmukainen ennakkoäänestystila ja tarvittava kalusto. Ennakkoäänestystilassa tulee olla riittävästi tilaa myös niitä äänestäjiä varten, jotka odottavat vuoroaan päästäkseen äänestämään.

Kunnassa on kaksi ennakkoäänestyspaikkaa: Kirkonkylän koulu ja kauppakeskus Zeppelin. Kirkonkylän koulun ennakkoäänestystila sijaitsee Kempelehallin puoleisessa päässä. Samaa äänestystilaa on käytetty aiemmissa vaaleissa ja sen on todettu soveltuvan hyvin äänestystilakäyttöön. Kauppakeskus Zeppelinissä aluevaaleissa ja eduskuntavaaleissa käytössä ollut äänestystila ei ole käytettävissä presidentinvaaleissa, vaan äänestystila on perustettava toisaalle kauppakeskukseen.

Kunnan ja Zeppelinin käymissä neuvotteluissa on keskusteltu kolmesta vaihtoehdosta: keskusaukiosta sekä toisessa kerroksessa sijaitsevista kahdesta erillisestä liiketilasta. Keskusaukiolle perustettavaa äänestystilaa puoltaa hyvä saavutettavuus, mutta avoin tila aiheuttaa haasteita sekä äänestystapahtuman tietosuojalle että vaalisalaisuudelle. Ennakkoäänestyspiste tulisi lisäksi rakentaa ja purkaa päivittäin sekä siirtää vaalimateriaali erilliseen lukittuun tilaan. Kaksi muuta mahdollista tilaa sijaitsevat Matteuksenaukion yhteydessä toisessa kerroksessa, joista toinen sijoittuu portaita vastapäätä ja toinen Matteuksenaukion rullaportaiden viereiseen liiketilaan. Toisen kerroksen huomionarvoisena piirteenä on, että siirtyminen toiseen kerrokseen aiheuttaa pyörätuolia käyttävälle äänestäjälle lisävaivaa. Kumpikin liiketila sijaitsee kuitenkin vain noin 20 metrin päässä hissistä, mikä lieventää haittaa. Ohjeellinen suositus kulkuväylille on 900 mm ja oviaukoille 850 mm, jotka pystytään takaamaan toisen kerroksen liiketiloissa. Toisen kerroksen suurimpana haittana on äänestäjien ohjaaminen ja liiketilojen löydettävyys. Löydettävyyttä voidaan parantaa riittävällä opastuksella ja tiedottamisella, mutta haittaa ei voida kokonaan poistaa. Toisen kerroksen liiketilojen etuna on, että niissä tietoturvallinen äänestäminen ja vaalisalaisuuden säilyminen on helpompaa taata eikä äänestyspaikkoja ole lukittavissa tiloissa tarpeen rakentaa ja purkaa päiväkohtaisesti.

Ehdotus

PUHEENJOHTAJA:
Keskusvaalilautakunta päättää Kirkonkylän koulun ja Zeppelinin äänestystiloista.

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti, että

  1. Zeppelinin äänestystila järjestetään ensisijaisesti Matteuksenaukion 2. kerroksen rullaportaiden viereiseen liiketilaan (entinen kampaamotila) ja
  2. äänestyspaikalla on huolehdittava riittävästä opastuksesta.

Tiedoksi

Kauppakeskus Zeppelin

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)