Elinvoimavaliokunta, kokous 23.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Valtuustoaloite / Viheralueista pölyttäjien paratiiseja / Sari Janatuinen ym.

244Dno-2022-375

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sari Janatuinen esitti aloitteen:

"Pölyttävien hyönteisten kantojen romahtaminen uhkaa ruoantuotantoa niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessa. Enemmän kuin ¾ maailman tärkeimmistä ruokakasveista on riippuvaisia pölyttäjistä.
Kempeleessä voimme tehdä oman pienen osamme pölyttävien hyönteisten pelastamiseksi.
Ehdotan alkuun seuraavia toimenpiteitä:
- tarkastellaan kunnan viheralueita ja soveltuvilta osin muutetaan niitä kukkaniityiksi ja -kedoiksi.
- säästetään ja lisätään pajukoita ja muita kukkivia lehtipuita sekä lahopuita sopiviin paikkoihin
- tehdään risuaitoja hyönteisten pesäpaikoiksi ja lahottajien avuksi. Risuaidan kätköihin voi siilikin tehdä talvipesän."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että valtuustoaloite lähetetään teknisten palvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Paula Taskila, kunnanpuutarhuri, paula.taskila@kempele.fi

Perustelut

Kunnanpuutarhuri (PT):

Kempeleen kunnan viheralueilla on tänä vuonna osoitettu Pörriäispeltoja 8:lle eri alueelle yhteensä 2,5 hehtaaria. Niityt sijoittuvat Vihiluoto-Haapamaa-Kokkokangas välille. Niityiksi on valikoitunut erityyppisiä niittyalueita esim. Vihiluodossa on kolmessa eri kohteessa rantaniittyjä, Sarkkirannan urheilukeskuksessa ja Pääskyläntien päässä on kuivaa niittyä. Rehevää niittyä on museon takana, Ylikylä-Haapamaa-alueella ja Kokkokankaalla. Niityille ajetaan kävelypolkuja, joten niistä voi tarkkailla ja kuvata esim. lasten kanssa pörriäisten elämää. Näin pörriäispeltoja voidaan käyttää oppimis- ja virkistysympäristönä. Leikkaus näillä alueilla tapahtuu 1-2 x/ kesä, kuitenkin siten, että viimeinen niitto on syyskuun alussa. Jokaisen niittyalueen reunalla on infotaulu niitystä. Nämä taulut on tehty Santamäen 4 lk oppilaiden toimesta.

Niittyjen perustamisesta on tiedotettu somessa 20.5.2022. Olemme saaneet Pörriäispeltojen tiimoilta paljon positiivista palautetta, joten tätä kukkaniitty ja -ketojen määrää katsotaan kokonaisuutena syksyllä tarkemmin. Jossain muodossa tätä on tarkoitus jatkaa tulevina vuosina. 

Metsätöiden yhteydessä kunnan taajama – ja talousmetsiin jätetään laho- ja maapuita mahdollisuuksien mukaan. Pystylahopuiden ns. pökkelöiden jättämien taajamametsiin harkitaan tarkkaan turvallisuussyistä. Huonokuntoisimmat lahopuut joudumme kaatamaan maapuiksi. Pajukoita ja tiheikköjä jätetään isommille metsäalueille mahdollisuuksien mukaan.

Kempeleen viheralueilla ei ole rakennettu risuaitoja, mutta ajatuksena ja ideana on huomioimisen arvoinen toimenpide sekä helposti toteutettavissa.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (23.8.2022):

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen annettuun vastaukseen ja tehtyihin toimenpiteisiin. Luomuviljelyä ja luomutuotteita toivottiin suosittavan mahdollisesti enemmän jatkossa, koska luomuviljely turvaa pölyttäjien elinoloja tehokkaasti. 

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset: