Elinvoimavaliokunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Yritystontin kauppakirja / Vihiluoto 23024-11 osa

244Dno-2021-732

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on vuokrannut Vihiluodon osa-alueelta yritystontin 23024-11 kahdelle yritykselle. Ginolis Oy on tiedustellut mahdollisuutta ostaa oma hallinta-alueensa itselleen. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 31.8.2021. Vuokrasopimuksen mukaisesti:

1.6. Lunastusoikeus

Vuokralaisella on oikeus lunastaa eri kauppakirjalla tontti omakseen viimeistään vuokraoikeuden päättyessä. Kauppahinta on Kempeleen valtuuston kokouksessaan 6.4.2021 § 23 hyväksymä yritystontin hinta 12 €/m² korotettuna elinkustannusin-deksin vuosikeskiarvon muutoksella (1951 = 100). Lunastuksen edellytyksenä on rakentamisvelvollisuuden täyttyminen (kohta 2.2).

ja 

2.2. Rakentamisvelvollisuus
Vuokralainen sitoutuu rakentamaan asemakaavan ja hyväksyttyjen piirustusten mukaisia uudisrakennuksia, joiden yhteenlaskettu kerrosala on vähintään 2000 k-m2. Toimitilojen on pääpiirteissään vastattava hallitukselle tämän vuokrasopimuksen hyväksymiskäsittelyssä esitettyjä suunnitelmia. Rakentaminen on aloitettava puolen vuoden sisällä tämän vuokrasopimuksen allekirjoituksesta ja niiden tulee olla valmiita siten, että rakennustarkastusviranomainen voi suorittaa tontilla hyväksyttävän lopputarkastuksen rakennuslupasäädösten mukaisesti. Kunta voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettua rakennusaikaa. Jos vuokralainen laiminlyö määrätyn rakentamisvelvollisuuden täyttämisen, kunnalla on oikeus rakennusvelvollisuuden täyttämiselle määrätyn ajan päätyttyä irtisanoa sopimus. 

Yritys on saanut tontille rakennusluvan 3620 k-m2 kokoisen toimitilakiinteistön rakentamiseksi ja rakennustyöt ovat edenneet jo pitkälle. Rakennus valmistuu vuoden 2023 aikana.

Valiokunnalta pyydetään ohjausta, voidaanko tontin osa myydä vaikka rakennus ei ole vielä valmis.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (8.11.2022):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että tontin osa voitaisiin myydä, koska rakentaminen on edennyt jo huomattavan pitkälle. 

Mahdolliset ohjauksesta poikkeavat näkemykset: