Elinvoimavaliokunta, kokous 8.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Valtuustoaloite / Kohti hiilineutraalia kuntaa / Vasemmiston valtuustoryhmä

244Dno-2021-841

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Sari Janatuinen esitti Vasemmiston valtuustoryhmän aloitteen:

"KOHTI HIILINEUTRAALIA KUNTAA
Tänään julkaistun hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat olemaan Suomessa suuria.
Suomi on yksi alueista, jotka nopeimmin lämpenevät. Ilmaston lämmetessä lumipeitteisten päivien lukumäärä vähenee. Vuotuinen sademäärä lisääntyy tasaisesti. Sademäärä lisääntyy kaikkina vuodenaikoina, talvella kuitenkin enemmän kuin kesällä. Rankkasateet ja myös rankat lumisateet voimistuvat. Tuulisuus lisääntyy, ennen kaikkea syksyisin ja talvisin. Myös tuulien voimakkuus kasvaa, etenkin vuosisadan loppuun mennessä. Merenpinta alkaa Suomenlahdella nousta, maankohoamisesta huolimatta. Myrskyt voivat nostaa meren pinnan hetkellisesti korkealle.
Ilmastonmuutoksella on merkittäviä vaikutuksia myös kuntiin. Muutokset lienevät suurimmaksi osaksi haitallisia. Mm. taajamatulvat lisääntyvät, ja siten rakennusten ja rakenteiden vaurioitumisen riskit lisääntyvät. Myös maanalaisten verkostojen tulvariskit lisääntyvät. Lisääntyvä kosteus voi vähentää maaperän kantavuutta, mikä vaikuttaa esimerkiksi rakentamisen vaatimuksiin. Rankat vesi- ja lumisateet sekä myrskyt voivat vahingoittaa liikenneväyliä ja vaikeuttaa liikennettä. Myrskyt voivat vaurioittaa sähkö- ja tietoverkkoja. Tämä voi vaikeuttaa esimerkiksi kunnan palvelutuotantoa. Rakentamisen ja rakennusten ylläpidon vaatimukset kasvavat kosteuden ja tuulisuuden lisääntymisen seurauksena.
Ilmastonmuutoksen hillintä on tärkeää, jotta muutoksen haitallisimpia vaikutuksia saadaan pienennettyä. Hillintätoimista huolimatta ilmaston lämpeneminen jatkuu vielä kymmeniä tai satoja vuosia, joten myös ilmastonmuutokseen varautuminen on välttämätöntä.
Kunnilla on merkittävä rooli niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin siihen varautumisessakin. Kunnat voivat olla hyvänä esimerkkinä yrityksille ja kuntalaisille mm. uusiutuvan energian ja päästövähennysten saralla.
Onneksi ilmastotyötä ei tarvitse tehdä yksin. Kunnille on tarjolla monenlaista materiaalia päätöksenteon tueksi mm. Kuntaliiton kautta.
Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että Kempeleen kunnan strategian yhdeksi kantavaksi ajatukseksi otetaan ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ilmaston-muutokseen valmistautuminen. Ilmastotyön kehotamme aloittamaan selvittämällä mahdollisuutta liittyä HINKU-verkostoon, joka on vuonna 2008 perustettu ilmaston-
muutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto. HINKU-verkostossa yhteen kokoontuvat kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä, syventää verkostoitumismahdollisuuksia sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille.
Oulun seudulta HINKU-verkostossa ovat mukana jo Ii, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä. Uuden yhteistyön kautta Kempeleen maine vastuullisena ja tulevaisuuteen katsovana kuntana vahvistuisi ja uskomme, että pystyisimme houkuttelemaan Kempeleeseen myös uudella tapaa ilmasto-osaamiseen erikoistuneita yrityksiä.
Kempeleessä 9.8.2021
Vasemmiston valtuustoryhmä
Sari Janatuinen
Kalevi Kerttula"

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Perustelut

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus lähettää aloitteen teknisten palvelujen valmisteltavaksi ja elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Kempeleen kunnan strategian yhdeksi kantavaksi ajatukseksi tulisi ottaa ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen varautuminen. Ilmastotyö kehotetaan aloittamaan selvittämällä mahdollisuutta liittyä HINKU-verkostoon.

Kempeleen kuntastrategian yhtenä kantavana ajatuksena on kestävä kasvu. Kempele on hyväksynyt osaltaan Oulun seudun MAL-sopimuksen 2020-2031 ja sen puitteissa laaditun Oulun seudun kehityskuva 2030+ tavoitesuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet sitoutuen siten mm. kestävän ja vähähiilisen yhdyskuntarakenteen sekä kestävän liikkumisen edistämiseen.

Kempeleen kunta on selvittänyt mahdollisuutta HINKU-verkostoon ja Kunnan energiatehokkuussopimukseen KETS liittymisestä. 1.1.2023 voimaan tuleva ilmastolain muutos tulee edellyttämään kaikilta kunnilta ilmastosuunnitelman tai ilmasto-osiollisen ympäristöstrategian laatimista vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi Kempeleen kunnan palvelualueet ja erityisesti tekniset palvelut toteuttaa jo nyt monin tavoin ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja siihen varautumista edistäviä toimia.

Erilaisiin hankkeisiin liittyminen ja ilmastosuunnitelman laatiminen tulee vaatimaan Kempeleen kunnalta tulevaisuudessa lisää henkilöresursseja, joten ilmastotyön muotoja ja verkostoitumishyötyjä on puntaroitava koko toiminnan kokonaisuutta silmällä pitäen.

Liitteenä on teknisten palvelujen (tilapalvelut, kaavoitus, kunnallistekniikka) ja elinvoimapalvelujen valmistelema yksityiskohtaisempi vastaus valtuustoaloitteeseen.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (8.12.2022): 

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen annettuun vastaukseen, jonka mukaisesti lähdettäisiin edistämään ensisijaisesti Kempeleen kunnan omaa ilmastosuunnitelmaa. Sen perusteella arvioidaan myöhemmin liittyminen HINKU-verkostoon ja KETS-energiatehokkuussopimukseen.