Valtuusto, kokous 7.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Valtuustoaloite / Kempeleen museon navettarakennuksesta juhlatilat / Pia Hanski ja Pasi Jarva (lisäpykälä)

244Dno-2022-910

Perustelut

Aloitteena esitämme, että kunta käynnistää selvitystyön Kempeleen museoalueella sijaitsevan navettarakennuksen remontoinnista juhla- ja edustustilaksi, lähinnä kesäajalle.

Mielestämme Kempeleen museon alue olisi hieno paikka järjestää erilaisia perhejuhlia, kokouksia ja kunnassamme järjestettäviä yksityisten, kunnan ja muidenkin tahojen tilaisuuksia. Samalla toteamme, että vastaavia tiloja Kempeleessä on niukasti, jos ollenkaan. Juhlatila tarjoaisi siten mahdollisuuden kempeleläisille perheille ja toimijoille toteuttaa juhliaan kotikunnassaan.

Juhlatila palvelisi keskeisellä paikalla ja toisi lisäarvoa kulttuurihistorialliselle museon alueelle. Museolla järjestettävissä tapahtumissa olisi helppo hoitaa tarjoilut juhlatilan kautta, johon kukin käyttäjä voisi tilata haluamansa tarjoilun. Kempeleessä on tarve tämänkaltaiselle tilapalvelulle.

Remontoinnin kustannustehokkuuden osalta ajatuksemme on, että juhlatilassa olisi tarjoilukeittiö, ei valmistuskeittiötä, niin että esim. ateriatilaisuuksien osalta catering-toimijat voivat käyttää keittiötilaa esillepanoon, ei ruuan valmistukseen.  Selvityksessä voisi kartoittaa kahvilatoimijoiden kiinnostusta. Kempele-seuran, joka on merkittävä museoalueen toimija, osallistaminen tässä suunnitelmassa olisi suotavaa.

Museoalueiden kehittämiseen on saatavissa eri tahoilta monenlaisia avustuksia, jotka selvityksessä olisi myös hyvä kartoittaa.

Perusteluina esitämme lisäksi seuraavia näkökulmia:
- Talousarviossa 2023 todetaan museoalueen käytön tehostamista ja aktivointia
- Kempele-sopimukseen on lisätty arvoksi yhteisöllisyys. Hanke on arvovalinta erityisesti tässä mielessä.
- Museoalueen käytön monipuolistaminen vastaa strategisia tavoitteita liittyen matkailun kehittämiseen

 

Pia Hanski ja Pasi Jarva

Aloitetta tukevat:
Kempeleen Kokoomuksen valtuustoryhmä
Kempeleen Keskustan valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.