Elinvoimavaliokunta, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ruutikunnat Oy

244Dno-2023-132

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Limingan ja Lumijoen kunnat ovat pyytäneet Kempeleen kuntaa mukaan Ruutikunnat Oy:öön. Osakeyhtiö huoletii Ruutikankaan rakentumisesta kilpailukeskukseksi ja vuokraa Ruutikankaan ampumaurheilukeskusta eri operaattoreille, jotka järjestävät alueella toimintaa.

Ruutikangas sijaitsee VT8 varrella Limingan ja Lumijoen kuntien rajalla, puoliksi kummankin kunnan alueella, noin 26 kilometrin etäisyydellä Kempeleen keskustasta. Liminka ja Lumijoki ovat osallistuneet alueen rahoitukseen ja kehittämiseen jo merkittävästi mm. hankkimalla Ruutikankaan alueen maat (n. 100 hehtaaria) omistukseensa sekä rakentaneet omilla ja valtion MAL-sopimuksen mukaisilla rahoilla alueelle oman liittymän 8-tielle. Ruutikankaalle on suunniteltu kaikkia eri ampumalajeja palveleva ampumaurheilukeskus, joka on valmistuessaan Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen kansainväliset standardit (luokan 1) täyttävä ampumaurheilukeskus. Kansainvälisten ampumaurheilukisojen järjestäminen mahdollistaa merkittävän matkailuun liittyvän kulutuskysynnän kasvun alueella.

Ruutikankaan maanrakennusurakka on loppusuoralla ja rahoitettu kokonaisuudessaan alueen nykyisten toimijoiden toimenpiteillä. Maanrakennusurakan lisäksi ampumaurheilukeskus tarvitsee rahoituksen suorituspaikkojen, toimistojen, varastoiden, valojen, pinnoitteiden, kisakeskuksen ja muiden kansainvälisiä kilpailuja varten tarvittavien rakenteiden toteuttamiseen. Näiden rakenteiden toteuttamista varten opetus- ja kulttuuriministeriö on nostanut Ruutikankaan alueen kansallisen liikuntapaikkarakentamisen tukirahoituksen listalle. Ministeriö on osoittanut Ruutikankaan suorituspaikkojen toteuttamiseksi 750 000 euron rahoituksen, mikäli noin 1,7 miljoonan euron omarahoitusosuus pystytään osoittamaan tuen vastineeksi. Myös muita hanke- ja tukirahoja on tarkoitus hyödyntää alueen loppuun saattamiseksi. Alueen valmiiksi saattamisen kustannusarvio on noin 3,2 miljoonaa euroa ja näiden kustannusten kattamiseksi tarvitaan arviolta noin 2,1 miljoonaa euroa omarahoitusosuutta.

Ruutikunnat Oy on 100%: sti kuntien omistama yhtiö. Liminka, Lumijoki ja Oulu ovat päättäneet sijoittaa yhtiöön yhteensä 2,1 miljoonaa euroa. Liminka ja Lumijoki esittävät, että Kempele tekisi yhtiöön 100 000 euron sijoituksen.

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (28.2.2023):

Elinvoimavaliokunta ohjasi, että Kempeleen kunta tekisi Ruutikunnat Oy:öön 100 000 euron sijoituksen kahdessa erässä hankkeen mahdollistamiseksi, ilman osakkuutta osakeyhtiössä.