Elinvoimavaliokunta, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Valtuustoaloite / lintujen pesinnän rauhoittaminen / Heini Koukkari

244Dno-2022-668

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Heini Koukkari esitti aloitteen:

"Kaikki linnut ovat pesimäaikanaan rauhoitettuja. Täten Luonnonsuojelulain 39§:n rauhoitussäännösten nojalla minkään linnun pesintää ei saa häiritä, eikä pesiä tuhota. Lähtökohtaisesti myös maa- ja metsätaloudessa ja rakennustoiminnassa tulisi toimia lintujen pesintää häiritsemättä. Luonnonsuojelulain 49§:n perusteella voidaan näillä toimialoilla edellä mainitut rauhoitussäännökset kuitenkin ohittaa, mikäli niiden noudattaminen aiheuttaisi "merkittäviä lisäkustannuksia".
Lintujen pesintöjen suojeleminen ei kuitenkaan välttämättä maksa mitään. Monesti riittää, että asiasta ollaan tietoisia ja se pidetään mielessä, kun hankkeita ja töitä suunnitellaan.
Kempeleen luonnonolosuhteissa suurin osa metsälintujen pesinnöistä (aikaväli muninnasta siihen saakka, kunnes poikaset jättävät pesän), ajoittuu välille 1.5.-31.7. (1). Rakennustoiminnassa pesintöjen suojeleminen onnistuu helpoiten, kun tontilta kaadettavat puut kaadetaan ennen kuin linnut ehtivät keväällä rakentaa pesänsä puihin, mahdollisimman aikaisin, mutta viimeistään toukokuun alussa.
Tampereen kaupungin rakennusjärjestykseen lintujen pesimärauha kirjattiin jo vuosituhannen alussa. Siellä kielto kaataa puita ja metsiä rakennustonteilla on voimassa 1.4.-31.7. (2). Esimerkiksi kaupungin rakentamiseen luovuttamien tonttien osalta puut poistetaan syksyn ja talven aikana. Puiden kaatokielto koskee yleisesti ja samoin ehdoin myös yksityisiä pihoja.
Esitän, että Kempeleen kunnan rakennusjärjestykseen lisätään vastaava lintujen pesimärauhan turvaava kohta ja näin huomioidaan Luonnonsuojelulain rauhoitussäännökset, ja mahdollisesti mietitään toimia, joilla parannetaan lintujen pesimärauhaa myös kunnan talous- ja taajamametsissä ja viheralueilla.
“Hyvä kasvaa Kempeleessä”, myös linnuille, joilla on oma tärkeä tehtävä Kempeleen luonnossa."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään elinvoimavaliokunnan ohjattavaksi ja teknisten palvelujen valmisteltavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Perälä, tekninen johtaja, tuomo.perala@kempele.fi

Perustelut

Tekninen johtaja Tuomo Perälä on laatinut vastineen valtuustoaloitteeseen lintujen pesinnän rauhoittamisesta.

 

Valiokunnan ohjaus:

Elinvoimavaliokunta (28.2.2023):

Elinvoimavaliokunta oli tyytyväinen aloitteeseen laadittuun vastineeseen.