Resurssivaliokunta, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Ollakan asemakaavamuutoksen kaavaluonnos

244Dno-2021-59

Valmistelija

  • Suvi Jänkälä, asemakaava-arkkitehti, suvi.jankala@kempele.fi

Perustelut

Ollakan alueen asemakaavamuutos ja laajennus on tullut vireille kunnanhallituksen 5.11.2018 § 342 päätöksellä. Kaavan tavoitteita on luonnehdittu päätöksessä näin:

"Asemakaavamuutos täydentää toteutuessaan Keskustan tilastoalueen yhdyskuntarakennetta ja mahdollistaa uusien kerrostalotonttien luovutuksen Kempeleen keskeisimmällä sijainnilla.

Asemakaavan muutokseen ryhdytään kunnan aloitteesta. Teollisuusalueen sijainti kunnan ydinkeskustassa ei ole tekeillä olevan Taajaman osayleiskaavan 2040 linjausten mukainen. Nykyinen asemakaava ei mahdollista Kempeleentien varren rakentamista tarpeeksi tiiviinä, tehokkaana, taajamakuvaltaan korkeatasoisena, vetovoimaisena ja keskustamaisena taajamaympäristönä. Alueen liikenneverkko ei toimi: toistaiseksi toteutumaton katuyhteys Ketolanperäntielle ja rautatien alikulun rakentaminen nykyisen Ketolanperäntien ylikulkusillan eteläpuolelle edellyttää vaihtoehtoisia liikenneratkaisuja, jotka asemakaavamuutoksella pyritään ratkaisemaan. Liikennejärjestelyillä halutaan parantaa kävelyn ja pyöräilyn asemaa, rauhoittaa ja sujuvoittaa Kempeleentien liikennettä ja luoda houkuttelevat yhteydet lähialueille ja erityisesti Kempeleen aseman suuntaan. Uudelle asuinalueelle vältetään ohjaamasta läpikulkuliikennettä, jolloin ensi vaiheessa alueen eteläpuolisen yritysalueen liikenne ohjataan kaavarungon mukaisesti Kurikkahaantielle ja lopputilanteessa uuden liittymän kautta suoraan Ketolanperäntielle."

Asemakaavan suunnittelu on edennyt luonnokseksi, joka on määrä viedä kevään aikana kunnanhallituksen käsiteltäväksi ja asettaa nähtäville valmisteluvaiheen kuulemista varten. Kaavarajaus on laajentunut vireilletulosta yksityisten maanomistajien mukaan tulon sekä viheralueiden käytön laajemman tarkastelun myötä. Suunnittelualueesta 21,3 ha on kaavan muutosta ja 5,8 ha laajennusta. Asemakaavaluonnoksessa on osoitettu kymmenen kerrostalotonttia AK ja AL, kaksi suurta pientalojen ja rivitalojen tonttia AOR sekä liike-, toimitla- ja palvelurakentamista. Puistot palvelevat koko keskustaajaman aluetta. Liikenneratkaisut mahdollistavat viitesuunnitelmien mukaisen liikennejärjestelmän parantamisen alueella. Taksiparkin tarve on otettu huomioon. Jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä kuntakeskukseen parannetaan.

Valiokunnille esitellään kaavaluonnosratkaisua ja pyydetään palautetta jatkotyöstöön. Ohjausta haetaan liikuntahallin huomioon ottamiseen kaavassa sekä rakentamisen laadulliseen ohjaukseen kaava-alueella.

 

Resurssivaliokunta (8.5.2023)
Resurssivaliokunta merkitsee saamansa esittelyn Ollakan asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta tiedoksi.

Resurssivaliokunta ohjaa kaavaluonnoksen osalta, että:

- Liikuntahallin käyttöä tulisi edistää ja hyödyntää liikuntapalveluiden tarjoamiseen kuntalaisille keskusta-alueella.

- Rakentamisen laatua ja tyyliä tulee ohjata rakennustapaohjeella sekä määräyksillä.

- Tuleviin kerrostaloihin mahdollistetaan kivijalkaliiketiloja.