Palveluvaliokunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Valtuustoaloite / Kotitalkkari avuksi ikäihmisille … ja miksei muillekin / Pia Hanski

244Dno-2023-517

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Ehdotan, että kunta (työllisyyspalvelut ja vanhuspalvelut) kartoittaa ”Can do” -asenteella kaikki mahdollisuudet, joilla kunta voi tarjota kotona itsenäisesti asuville vanhuksille ns. kotitalkkari-palvelun pysyvänä palveluna.

Kotitalkkari palvelu voi sisältää kaikenlaisia kotitalouden töitä kuten lumitöitä, nurmikon leikkuuta ja muita puutarha ja pihatöitä, kotitöitä sisällä, pieniä remonttihommia ja fiksauksia, seuranpitoa jne. Tämä siis pientä maksua vastaan. Toteutuksessa voisi käyttää vapaaehtoisia ja työllistämistuen keinoja, mahdollisesti myös kolmannen sektorin yhteistyö voisi olla toimivaa.

Pia Hanski, Kokoomus

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Aloitteessa ehdotetaan ns. kotitalkkari -palvelun tarjoamista itsenäisesti asuville vanhuksille. Kempeleen kunnan työllisyyspalvelujen ympäristönhoitoryhmä tarjoaa eniten tukea tarvitseville senioreille ulkotyöpalveluita (nurmikon leikkuu, lumen luonti). Palvelun piirissä on tällä hetkellä noin 30 kotitaloutta, ja palvelusta peritään asiakkailta pieni maksu (kunnanhallituksen päätöksen § 204 18.06.2019 mukaan 12,10 € / henkilötyötunti alv 0%). Yhteistyömalli Pohteen ikähoivan kanssa ei ole vielä löytänyt paikkaansa - ympäristönhoitoryhmälle pitäisi saada Pohteelta tieto eniten palveluita tarvitsevista henkilöistä (palvelutarvearvio) ja toisaalta henkilöistä, jotka mahdollisesti on syytä poistaa palvelun piiristä. Tuleva talvi näyttää kuitenkin kohtuulliselta siten, että käytettävissä olevat resurssit saadaan täysimittaisesti hyödynnettyä.

Työllisyyspalvelujen ympäristönhoitoryhmässä työskentelevät ovat pääasiassa palkkatukityöllistettyjä, ja lisäksi mukana on muutamia velvoitetyöllistettyjä. Koska henkilöt tulevat erilaisista taustoista ja koulutuspohjalta, on toimintaan laadittu muutamia ohjesääntöjä. Ympäristönhoitoryhmä työskentelee aina ryhmässä ja ulkotiloissa ilman varsinaista asiakaskontaktia. Toimintaa ei ole järkevää laajentaa sisätiloissa tapahtuvaan työhön. Myöskään pihatyöpalvelua ei ole mahdollisuuksia laajentaa nykyisestä - työ on fyysistä eikä työttömien joukosta kaikki kykene tarjottuun työhön. 

ODL on pyörittänyt Oulussa vuodesta 2014 alkaen Keikka-apua, josta ikäihminen tai hänen läheisensä voivat tilata apua esimerkiksi lääkärikäynnille, pankkiin tai kauppaan. Myös pienimuotoiset kotityöt kuten verhojen ripustaminen tai pyykkihuolto kuuluvat palvelun piiriin. ODL koordinoi toimintaa avustusrahojen turvin, ja varsinaiset avustajat toimivat vapaaehtoispohjalta. Mallia ollaan nyt laajentamassa lakeuden alueelle, ja ensimmäisiä pilottikuntia ovat Liminka ja Tyrnävä. ODL:lle on tuotu esille Kempeleen kiinnostus mallia kohtaan, ja he selvittävät parhaillaan mahdollisuuksia laajentaa toimintaa Kempeleeseen. Palvelu on ikäihmisille maksuton.

Yhteenvetona ehdotetaan, että ympäristönhoitoryhmä jatkaa työtään entisellä tavalla ja hioo toimintamallia Pohteen kanssa. Tämän lisäksi yritetään edesauttaa ODL:n toimintamallin laajentumista Kempeleeseen. 

 

Valiokunnan ohjaus:

Palveluvaliokunta on elinvoimajohtajan esityksen kannalla.