Palveluvaliokunta, kokous 25.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Valtuustoaloite / Yli 18-vuotiaiden kausityösetelin käyttöajan pidentäminen / Tuukka Myllymäki

244Dno-2023-518

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kempeleessä kesätyösetelit muutetaan kausityösetelin nimikkeelle, jos seteleitä ei haeta niihin varattua määrää. Kausityöseteleitä jaetaan 18 vuotta täyttäneille kempeleläisille. Kausityösetelin käyttöaika on tänä vuonna 1.5.-31.12.

Kun mietitään ajanjaksoa alkusyksystä loppukevääseen, olisi tämä hyvä aika yrityksille, seuroille ja yhteisöille palkata nuoria avuksi. Esimerkiksi lukiolaisten työllistymistä voidaan helpottaa, kun kausityösetelin käyttöikää jatketaan loppukeväälle asti. Vaikkapa kirjoitusten jälkeen on hyvää aikaa tienata omaa rahaa.

Verrokkina Turun kaupungissa kausityösetelit ovat tarkoitettu turkulaisille nuorille
(15-20-vuotiaat), ja seteliin käytettävä aika on 1.9.2023-30.4.2024.

Tällä hetkellä Kempeleessä kausityösetelin käyttöaika päättyy 31.12. aina kulloisenkin vuoden loppuun. Kausityösetelin käyttöajan pidennys on mahdollinen toteuttaa, kunhan se valmistellaan hyvin ja budjettiin varataan ennalta sovittu summa. Tiukan rahan aikana huomioitavaa on, että kausityöseteleitä jää tälläkin hetkellä reippaasti käyttämättä, joten loppusumma tuskin muuttuu paljoa.

Esitys: Kempeleessä jaettavien kausityösetelien käyttöaikaa jatketaan tulevaisuudessa aina huhtikuun loppuun, ja myöhemmässä vaiheessa olisi syytä pohtia ikärajauksen laskemista kuuteentoista (16) ikävuoteen.

Tuukka Myllymäki

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta jakaa vuosittain 16 ja 17 vuotta täyttäville kempeleläiselle nuorille kesätyöseteleitä. Vuosittain seteleitä on käytetty noin 280 kappaletta. Vuodelle 2023 otettiin käyttöön uudistus, jossa käyttämättä jääneitä kesätyöseteleitä jaetaan kausityöseteleinä. Kausityösetelin käyttöaika on 1.9 - 31.12. Tähän mennessä kausityöseteleitä on haettu 35 kappaletta, ja niitä on saatettu maksuun 5 kappaletta. On mahdollista, että setelien käyttö kiihtyy joulun alla, kun yritykset tarvitsevat kiiretyöläisiä. 

Mikäli kausityösetelitoimintaa laajennetaan keväälle aloitteen mukaisesti, menisivät kevään seteleihin käytetyt rahat seuraavan vuoden budjetista. Tällöin ajattelutapaa käyttämättä jääneistä kesätyöseteleistä tulisi muuttaa, ja toiminnalle tulisi budjetoida erikseen rahat. 

Aloitteessa ehdotetaan myös kausityösetelien ikähaarukan laajentamista nykyisestä 18 vuodesta nuorempiin. Laajennus on tietysti mahdollista, mutta muutoksessa pitää harkita oppivelvollisuusikäisten kuormitustekijät. Alle 18-vuotiaiden pääasiallinen tehtävä on koulunkäynti, ja kouluvuoden ajalle ajoittuvat työt voivat kuormittaa nuoria. Viimeisimmät kouluterveyskyselyt herättävät huolta nuorten jaksamisesta. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että kausityösetelin käyttömahdollisuuden laajentaminen 18-vuotta täyttäneiden osalta keväälle voisi olla hyvä malli Kempeleeseen. Käytännön työn ja budjetoinnin kannalta voisi olla järkevää seurata ensimmäinen kausityösetelivuosi loppuun ja ottaa uusi käytäntö mahdollisesti käyttöön vuodelle 2025.  

 

Valiokunnan ohjaus:

Palveluvaliokunta on elinvoimajohtajan esityksen kannalla.