Palveluvaliokunta, kokous 23.1.2024

§ 4 Valtuustoaloite / Liikuntapaikat alle 18-vuotiaiden käyttöön ilmaiseksi / Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

244Dno-2023-549

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Olemme onnellisessa asemassa, Kempeleessä on paljon urheiluseuroja ja -paikkoja, jotka tarjoavat lapsille monipuolisia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa. Seurat ovat mahdollistaneet myös heikommin toimeentulevien perheiden lapsille harrastusmahdollisuuksia. Matalan kynnyksen liikuttajat toimivat pitkälti talkoovoimin, jolloin iso osa harrastuskustannuksista tulee salimaksuista.

Tämänhetkisessä taloustilanteessa monen perheen toimeentulossa on tapahtunut suuria muutoksia ja elinkustannukset ovat nousseet. Jokseenkin kaikki maksaa enemmän kuin ennen. Osa lapsista on joutunut luopumaan harrastuksestaan perheen talouden tiukentuessa. Lapsen harrastus on tärkeä osa lapsen ja koko perheen arkea, hyvinvointia.

Esitämme, että Kempeleessäkin kunta tarjoaa omissa kiinteistöissä sijaitsevat liikuntapaikat (esim. koulujen salit, Zimmari) alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten käyttöön ilman maksua, ilmaiseksi. Liikkujien kausi-/vuosimaksut perheille pienenisivät. Tällä kunta osaltaan tukisi lasten ja nuorten harrastustoimintaa nyt, kun perheiden talous on tiukilla.

Kempeleen Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen valmisteltavaksi sekä palveluvaliokunnan ja resurssivaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Eero Kauppi, Kempele Akatemian johtaja, eero.kauppi@kempele.fi

Perustelut

Kempeleessä liikuntapaikkavuorot ulkona ovat maksuttomia. Sisäliikuntapaikkojen hinnat liikuntasaleissa on porrastettu niin, että alle 18-vuotiaiden vuorot kempeleläisten seurojen seuratoiminnassa kustantavat 3€/h ja yli 18-vuotiaiden vuorot kempeleläisten seurojen seuratoiminnassa, sekä seuratoiminnan ulkopuolisten kempeleläisten vuorot kustantavat 5€/h. Muiden, kuin kempeleläisten toimijoiden vuorot maksavat 20€/h.

 

Virkistysuimala Zimmarin pääsylippujen hinnat nykyisellään ovat seuraavat:

Aikuiset ……………………………………………………………………6,50 €
Lapset 5-16 vuotiaat……………………………………..…...…...3,00 €
Lapset alle 5 vuotiaat vanhemman mukana ilmaiseksi         
Opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset ja työttömät……….....4,50 €
Aamu-uinti (ti-to 6.30-9.00)………………………………….....….4,50 €
Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta tai 1 aikuinen ja 4 lasta).... 18,00 €

 

Zimmarin allasvuorot seuroilta on hinnoiteltu seuraavasti:

Isoallas, 1 rata, 1 h…………………………………………………………….5,00€
Isoallas, 2 rataa, 1 h………………………………………………………….5,50€
Isoallas, 3 rataa, 1 h…………………………………………………………..6,50€
Isoallas, 4 rataa, 1 h…………………………………………………………..7,50€
Isoallas, 5 rataa, 1h …………………………………………………………..9,00€
Isoallas, 6 rataa, 1h ………………………………………………………….10,00€
Yksityisvuoro hallin sulkemisen jälkeen 1 h………………......... 22,00€ (käyntimaksu sis.hintaan)
Opetusaltaan vuokra sulkemisen jälkeen, 1 h ….………….............14,00€
Päivävuokra ………………………………………………………………….500,00€

 

Edellä esitetyt hinnat on määrittänyt kunnanhallitus, joka myös tarkastelee hinnoittelua aika-ajoin. Vuorot eivät ole järin kalliita, pienellä vuoron hinnalla pyritään takaamaan vuorojen tehokas käyttöaste.

Kerättävillä vuoromaksuilla voidaan myös osin kattaa tilojen ylläpidosta syntyviä käyttökuluja. Kunta on viime vuosina nostanut urheiluseuroille myönnettyjen avustusten määrää ja sillä on osin haluttu tukea seurojen toimintaa. Tapahtumien järjestämisestä Kempeleen kunta ei peri erillisiä maksuja, vaan edellä esitetty hinnasto pätee kaikkeen liikuntatiloissa tapahtuvaan toimintaan. On myös hyvä huomioida, että hallien, salien ja kiinteistöjen ylläpitokulut ovat olleet viime aikoina reippaassa kasvussa. Kunta ei siitä huolimatta toistaiseksi ole lähtenyt nostamaan vuorohintoja.

Kempeleen kunnan talousarvio 2024 on noin -2,6 milj. euroa alijäämäinen. Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 27.11.2023 käynnistää Kestävän talouden ohjelman laatimisen vuosille 2024-2026. Sen mukaan sopeuttamistoimet koskevat kaikkia kunnan toimintoja ja uusista menolisäyksistä tulee pidättäytyä. Nykyiset varsin edulliset hinnat sekä tarve talouden sopeuttamiselle eivät tue liikuntapaikkojen maksuttoman käytön myöntämistä alle 18-vuotiaille.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta suhtautuu varauksella määrärahojen myöntämiseen aloitettujen sopeuttamistoimien aikana. Palveluvaliokunta toivoo kuitenkin laskelmia kustannusvaikutuksista ja pyytää lapsivaikutusten arviointia. Tulee huomioida yhdenvertaisuuden näkökulma suhteessa seurassa liikkuvien ja muiden lasten ja nuorten välillä.

Palveluvaliokunnan mielestä esityksen mahdollisesti toteutuessa tulee tarkastella seura- ja yhteisöavustusten kriteerejä, niin että maksusta vapautuminen ohjautuisi yhä useamman lapsen ja nuoren liikuttamiseen. Palveluvaliokunta toivoo kuulevansa yhteisöllisyysvaliokunnan kannan asiaan.