Palveluvaliokunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Erityisluokanopettajan ja koulunkäyntiohjaajan lisäresurssi/ Linnakankaan koulu

244Dno-2022-716

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Linnakankaan koulu/ Elon lastensuojeluyksikkö

Kempeleen kunnassa sijaitsevaan Elon vaativan erityishuollon lastensuojeluyksiköön on sijoitettu seitsemän 1.–6.lk:n oppilasta, joiden lähikoulu on Linnakankaan koulu. Tämä tuo Linnakankaan koululle suuria haasteita ja erityistarpeita lasten turvallisen kouluarjen järjestämiseen. Kaikilla lapsilla on erittäin vahvaa tuentarvetta liittyen vakaviin lapsuusiän traumoihin ja neurologisiin diagnooseihin. Uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita sattuu lähes päivittäin.

Linnakankaan koululle tarvitaan lisää henkilöstöresurssia vastaamaan näiden oppilaiden mukana tuomiin haasteisiin. Sijoitettujen oppilaiden kanssa työskentelee tällä hetkellä yksi opettaja ja kaksi ohjaaja. Tehtävät ovat määräaikaisia. Valtionosuuden ylittävät kustannukset kotikuntakorvausperiaatteen mukaisesti laskutetaan vuoden lopussa kotikunnilta.

Lisätarve 1.12.2023 alkaen.

•         erityisluokanopettajan tunnit 24h/vko

•         koulunkäyntiohjaajan tehtävä 24h/vko

•         Kustannukset kotikuntakorvausten/laskutuksen kautta

•         Ei talousarvio vaikutusta

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009) 41 §:n 3 momentin mukaan kunta, joka on lastensuojelulain 16 b §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla sijoitetun esi- tai perusopetusta saavan oppilaan kotikunta opetuksen aikana, on velvollinen maksamaan opetusta järjestävälle kunnalle tai muulle opetuksen järjestäjälle oppilaan esi- tai perusopetuksesta aiheutuneita kustannuksia (kuluja) vastaavan korvauksen. Kotikunnalta laskutettava korvaus muodostuu oppilaan opetuksesta aiheutuvien kulujen ja oppilaasta opetuksen järjestäjälle mahdollisesti maksettavien tulojen erotuksena. Korvauksen maksuvelvollisuus perustuu lakiin, eikä erillisiä kuntien välisiä sopimuksia tarvita. Korvaukseen sisällytettäviä toimintakuluja ovat opetuksen ja tukipalveluiden järjestämisen kuluerät - henkilöstökulut, palvelujen ostot, aineet, tarvikkeet ja tavarat, avustukset, toimitilakustannukset (voivat olla sisäisiä tai ulkoisia vuokria) sekä muut toimintakulut (Kuntaliitto).

 

Valiokunnan ohjaus:

Palveluvaliokunnalle esitettiin tarve erityisluokanopettajan ja koulunkäyntiohjaajan lisäresurssien perustamisesta Linnakankaan koululle. Palveluvaliokunta ohjaa täyttämään erityisen tarpeellisiksi todetut tehtävät, joista kunnalle ei koidu kustannuksia.