Palveluvaliokunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Valtuustoaloite / Mopopajan perustaminen Kempeleen kuntaan / Keskustan valtuustoryhmä ym.

244Dno-2022-217

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pasi Jarva esitti Keskustan valtuustoryhmän ym. allekirjoittaman aloitteen:

"Mopopaja olisi paikka jossa nuoret voisivat korjata omia mopojaan. Useissa kodeissa ei ole tiloja jossa mopoja voi huoltaa. Lehdissä olleet häiriötilanteetkin mahdollisesti tällä vähentyisivät koska olisi paikka missä keskitetysti nuoret kokoontuisivat. Kunta huolehtisi nuorille tähän tilat, työkalut, apua ja opastusta. Varaosat ym. pitäisi nuorten itse hankkia ja toimittaa pajalle

Kunnalla olisi tähän mielestäni jo hyvä tila hakamaassa sijaitseva autopaja jossa tarvittavat tilat ja työkalut ovat valmiina ellei mikään estäisi sen käyttöä. Paikka on teollisuusalueella jolloin häiriötilanteetkin voisivat olla pienimmät.

Mopopaja voisi kokoontua ohjatusti sovittuina päivinä ja tiettynä kellonaikana.

pajatoiminnassa voisi yhdistää työllistämispalveluja esim. sieltä tulevalla mopojen huoltoon liittyvällä osaamisella ja nuorisopalveluista voisi olla henkilö kohtaamassa samalla nuoria. Tilassa olisi jotain kahvinkeitintä sekä sohvaa missä nuoret ja ohjaaja voivat vaihtaa kuulumisia.

Tällä toiminnalla voisimme saada myös uusia nuoria aktivoitua kunnan nuorisotoimintaan ja mahdollistamme sellaisia kohtaamisia mitkä muuten voivat jäädä pois. Nuori tarvitsee vain rohkeutta saapua paikalle ja loput opetellaan yhdessä.

Joskushan voisi ajatella kävisikö vaikka liikkuvasta tai koulupoliisista joku kertomassa ajatuksia liikenteen turvallisuusnäkökulmasta.

Tilaan luodaan yhteiset pelisäännöt nuorten kanssa mitä noudatetaan jotta paikat pysyy kunnossa ja mitään mopojen viritystä ym. pääse tapahtumaan.

Tähän voisi myös haastaa Kunnan alueella toimivia yrityksiä mukaan lähtisivätkö osaltaan tukemaan tätä nuorten toimintaa jossain hankinoissa."

Päätös

Aloite lähetetään kunnanhallitukselle asianmukaisia toimenpiteitä varten.

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus lähettää aloitteen peruspalvelujen valmisteltavaksi ja palveluvaliokunnan ohjattavaksi.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

Eero Kauppi, Kempele Akatemian johtaja, eero.kauppi@kempele.fi

Perustelut

Kempele Akatemian johtaja ja nuorisopalvelujen päällikkö ovat tutustuneet mopopajatoteutuksiin eri puolilla. Limingan mopopajalla tutustumiskäynti järjestettiin syyskuussa 2022. Todettiin, että toiminnan käynnistämiselle Kempeleen kunnassa on edellytyksiä, kunhan soveltuva paikka löydetään.

Kiinteistöpäällikkö ja Akatemian johtaja ovat kartoittaneet mahdollisia tiloja mopopajan perustamiselle. Tällä hetkellä soveltuvia tiloja on muutamia, mutta niiden vapautuminen tähän käyttöön vaatii järjestelyjä. Alkuun kaavailtu Pirilän konekoulu ilmeni kunnoltaan terveydelle niin haitalliseksi, että sinne ei kyseistä toimintaa voida sijoittaa.

Kunta voisi ostaa palvelun perustettavalta yhdistykseltä, jonka työntekijä pitäisi mopopajaa nuorille auki muutamana päivänä viikossa, muutaman tunnin kerrallaan. Yhtenä iltana viikossa, pajalla olisi mukana myös kunnan nuoriso-ohjaaja. Yhteistyö seurakunnan nuorisotyön suuntaan olisi myös mahdollisuus.

Paikallisissa yrittäjissä on kiinnostusta olla mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös suoraa tukea yritysmaailmasta on luvattu.

Toteutusideoita nähtävissä liitteenä olevassa PowerPoint-esityksessä.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunnassa keskusteltiin valtuustoaloitteesta koskien mopopajan perustamista Kempeleen kuntaan. Nuorten kokoontumispaikalle ja mopopajalle on selkeä tarve, jonka myös nuva on  tuonut esille. Palveluvaliokunta näkee myönteisenä, että paikallisia yrityksiä on saatu kiinnostumaan yhteistyöstä mopopajan perustamiseksi. Palveluvaliokuntaa keskustelutti toimintaan tarvittava tila, sen sijainti ja turvallisuus. Palveluvaliokunta näkee, että jatketaan mopopajan perustamista ensisijaisesti Aurinkokujalle. Nuorisotyön mahdollisuuksia olla mukana toiminnassa tulee selvittää tarkemmin, koska se vaatisi lisäresurssia. Myös mahdollisuutta yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa tulee selvittää.

 

 

Valmistelija

  • Eero Kauppi, Kempele Akatemian johtaja, eero.kauppi@kempele.fi

Perustelut

Sijainti ja tilan soveltuvuus ovat oleellisia toiminnan kannalta. Mopopajan toimintaa on aluksi mietitty Pirilän konekouluun. Kartoituksessa marraskuussa 2022 kuitenkin selvisi, että tila ei ole soveltuva sisäilman takia: Rakennusterveysasiantuntijan mukaan tilaa ei voida ottaa mihinkään käyttöön ilman perusteellista peruskorjausta, ja haitta käyttäjien terveydelle on tiloissa ilmeinen. Uudeksi sijainniksi jatkoselvityksessä on haarukoitunut Pirilän puistohalli, jossa on toimintaan soveltuva entinen korjaushalli. Tila on rakennusterveysasiantuntijan lokakuussa 2023 tekemän tarkastuksen mukaan otettavissa ko. toimintaan pienen korjaustyön jälkeen. Korjaustyö on sovittu tehtäväksi joulukuun 2023 aikana. Ampumaseuran toiminta voi jatkua nykyisellään seinän takana olevassa tilassa.

Toimintamalli

Mopopaja palvelee nuoria muutamana iltana viikossa, muutaman tunnin kerrallaan. Paikalla on aina kaksi aikuista ohjaajaa. Pajalla on käytettävissä perustyökalut oman ajokin huoltoon ja tuunaukseen – virittäminen ei ole sallittua. Toimintaa ylläpitää 4H Tyrnävä, jolle Kempeleen kunta maksaa toiminnasta 150€/aukiolopäivä. Aukiolopäiviä on vuodessa 100, jolloin ostopalvelun kokonaiskustannukseksi muodostuu 15 000 euroa vuodessa. Toiminta on mahdollista ottaa myös osaksi Akatemia Actionin iltapäiväkerhojen toimintaa. Mopopaja on hyvä kohtaamispaikka kunnan ja seurakunnan jalkautuvalle nuorisotyölle.

Alkuinvestointi

Rakentaminen toteutetaan tilapalvelujen omana työnä. Välineistöä saadaan hyödynnettyä käytöstä poistuvasta Kirkonkylän D-talon teknisentyön luokasta. Paikallisissa yrityksissä on kiinnostusta tarpeellisten alkuinvestointien toteuttamiseen ja toiminnan tukemiseen

 

Valiokunnan ohjaus:

Palveluvaliokunta näkee mopopajatoiminnan erinomaisena matalan kynnyksen toimintana nuorille. Kustannukset olisivat 15 000 euroa vuodessa, jotka muodostuvat yhteistyöstä Tyrnävän 4H:n kanssa, koska Kempeleessä ei ole tällä hetkellä omaa 4H toimintaa. Valiokunta näki erinomaisena myös yhteistyön Akatemia Actionin ja seurakunnan etsivän nuorisotyön kanssa.