Valtuusto, kokous 5.2.2024

§ 7 Valtuustoaloite / Kasvisruoka kouluissa vain sitä haluaville / Janne Malkamäki (lisäpykälä)

244Dno-2024-81

Perustelut

Tausta:

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä kaikille mutta erityisesti kasvavalle lapselle ja nuorelle.

Energiajuoma ja suklaapatukka. Esimerkiksi tältä voi kuulostaa yläkouluikäisen tyypillinen lounas, sillä yhä useampi nuori jättää kouluruoan välistä. Asia käy ilmi THL:n kouluterveyskyselystä.

Kouluikäisten tyytyväisyys kouluruokaan on pudonnut selvästi: vain alle 40 prosenttia pitää kouluruokaa maukkaana ja laadukkaana. Kouluterveyskyselyssä nuoret kertovat kaipaavansa ruokalistalle enemmän perinteisiä, yksinkertaisia ruokia. Esimerkiksi lihapullia perunamuusin kera, spagettia ja jauhelihakastiketta sekä paistettua lohta.

Tutkimuksen mukaan nuoret haluavat kouluihin kunnon kotiruokaa: ”Tuntuu, että kaikki ne perushyvät ruoat, mistä kaikki tykkää, on korvattu jollain kasvisruoalla” sanoo Ylen artikkelissa tutkimuksen tuloksista Oululainen Neea Tauriainen. Tutkimuspäällikkö Susanna Raulio THL:stä pitää tuloksia huolestuttavina, sillä lähikaupasta haetut välipalat eivät vastaa monipuolista lounasta.

Rovaniemen kaupunki tarttui ongelmaan rohkeasti: Rovaniemen kaupungin peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa joka päivä tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto muuttui erityisruokavalioksi.

Kasvisruoan muuttaminen erikoisruokavalioksi tuo säästöä laskelmien mukaan Rovaniemellä 120 000 euroa vuodessa. Kasvisruoan menekki ei ole ollut kovin suurta ja sen tarjoaminen joka päivä on aiheuttanut erittäin paljon hävikkiä.

Kasvisruokaa on jatkossakin tarjolla päivittäin kaikille niille, jotka ilmoittavat kaupungille sitä haluavansa. Ilmoittautuminen tapahtuu nettilomakkeen avulla. Riittää, että ilmoituksen tekee kerran.

Ruokahävikin, eli puhtaan haaskaamisen vähentäminen on myös ilmastoteko helpoimmasta päästä.

Helmikuussa 2022 julkaistiin tutkimus (Senja Arffman, MTK), jonka mukaan ravitsemussuositusten mukainen sekasyöjän ruokakassi pärjää parhaiten, kun hiilidioksidipäästöt suhteutetaan kassin sisältämiin ravitsemusarvoihin.

Aloite:

Esitämme että Kempeleen kunta vähentää kasvisruuan hävikkiä ja tavoittelee merkittäviä kustannussäästöjä Rovaniemen kaupungin mallin mukaisesti: Kempeleen peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa joka päivä tarjolla oleva kasvisruokavaihtoehto tulee muuttaa erityisruokavalioksi ja sitä tarjotaan päivittäin vain sitä erikseen haluaville.

Päätös

Aloite lähettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)