Valmistelija
Miia Marjanen, elinvoimajohtaja, miia.marjanen@kempele.fi
Perustelut
Kempeleen kunta on hakenut julkisella haulla toimijaa Linnakankaan hoivatontille 28.2.2023 mennessä. Tontille on haettu ikääntyneiden asumiseen suunnitteltuja rakennuksia. Asunnot voivat olla itsenäisesti asuville suunnattuja omistus-, vuokra-, osuuskunta- tai asumisoikeusasuntoja, senioritalo, yhteisöllistä asumista, palvelutalo tai tehostetun palvelun yksikkö. Tontin käyttösuunnitelma voi sisältää myös useampaa eri tyyppistä asumismuotoa. Kaavamerkinnän mukaisesti rakennuksissa on oltava hoivaan tai muihin ikääntyvien palveluihin liittyviä osia, ei pelkkiä esteettömiä huoneistoja. Rakentaminen voidaan suorittaa kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäisen laajuus on vähintään 900 k-m². Tontin koko on 8960 m2 ja rakennusoikeus 1792 k-m2.
Tarjousten vähimmäisvaatimukset:
- Tarjoajalla arvioidaan olevan riittävät taloudelliset resurssit hankkeeseen ryhtymiseksi
- Suunnitelman on sisällettävä kaavamerkinnän mukaista ikääntyneiden asumista
Muut arviointikriteerit
Kempeleen kunta voi arvioida muun muassa alla olevia seikkoja, mutta arvointi ei rajoitu näihin seikkoihin:
- Tontin käyttösuunnitelma
- Hankkeen vaiheistus
- Tontista tarjottava osto/vuokrahinta (pohjahinta on 18 €/m² tai vuokra 7% myyntihinnasta)
- Asukkaiden yhteiset tilat
- Tarjoajan toimintakonsepti ja mahdolliset asukkaille tarjottavat lisäpalvelut
- Luonnonympäristön huomiointi
- Rakennuksen muunneltavuus
- Vähähiilisyys ja kestävä rakentaminen
- Tarjoajan luottoluokitus ja liikevaihto
- Referenssit aiemmista vastaavista kohteista
Tarjoajia pyydettiin esittämään vapaamuotoisesti vastauksia yllä oleviin vähimmäisvaatimuksiin ja arviointikriteereihin sekä halutessaan muita hanketta tukevia seikkoja.
Kunta sai tontille 4 hakemusta. Seniorineuvosto käsitteli asiaa kokouksessaan 4.4.2023.
Elinvoimavaliokunta (28.3.2023):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että hankkeessa edettäisiin Makeva Oy:n ja Kotoisin Oy:n ehdotuksen kanssa. Hankesuunnitelma oli kaikin puolin hyvä ja tässä ehdotuksessa oli myös operaattori mukana.
Palveluvaliokunta (12.4.2023):
Palveluvaliokunta ohjaa, että jatkoneuvotteluihin valittaisiin Makeva Oy ja Kotoisin Oy.
Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus jatkaa neuvotteluja Makeva Oy:n ja Kotoisin Oy:n kanssa valiokuntien ohjausten mukaisesti. Yritysten hakemuksen valintaa puoltavat seuraavat seikat: paikallinen yrittäjä, hankkeessa on mukana sekä rakennusliike että operaattori, kodinomainen toiminta, operaattorin asiantuntijuus sekä arvot, sekä välimuotoisen että tehostetun asumisen mahdollisuudet.
HALLINTOJOHTAJA (kunnanjohtajan sijainen):
Kunnanhallitus hyväksyy elinvoimajohtajan päätösehdotuksen.
Päätös
Hallintojohtajan muutettu päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Hallintojohtaja teki kokouksessa muutetun päätösesityksen:
Ehdotan, että kunnanhallitus jatkaa neuvotteluja Makeva Oy:n ja Kotoisin Oy:n kanssa valiokuntien ohjausten mukaisesti ja sopii jatkoneuvotteluissa määräajan hankkeen rahoituksen järjestämiseksi.
Kaikilla tarjoajilla arvioitiin olevan riittävät taloudelliset resurssit ja liikevaihto hankkeeseen ryhtymiseksi ja hanke-ehdotukset sisälsivät kaavamerkinnän mukaista ikääntyneiden asumista. Kaikissa hankkeissa oli esitetty asukkaiden yhteisiä tiloja. Kaikissa hankkeissa huomioitiin myös luonnonympäristö, rakennuksen muunneltavuus sekä vähähiilisyys ja kestävä rakentaminen. Kaikilla tarjoajilla oli myös hankkeeseen sopivia referenssejä.
Tontin käyttösuunnitelmista parhaimmiksi valittiin Makeva Oy / Kotoisin Oy sekä Vestera Oy ja OT Hyvinvointi Oy / Hoivamme Oy, joissa rakentaminen oli yhdessä kerroksessa. Makeva Oy / Kotoisin Oy ja Hyvinvointi Oy / Hoivamme Oy esittivät hankkeen vaiheistuksen. Näistä ensimmäisen vaiheistus jakaantui selkeästi kahteen isoon kokonaisuuteen.
Varsinaisen operaattorin toimintakonseptin esittivät Makeva Oy / Kotoisin Oy sekä Hyvinvointi Oy / Hoivamme Oy. Näistä ensimmäinen vakuutti kodinomaisella ja arvolähtöisellä ajattelullaan. Tarjoajista Makeva Oy / Kotoisin Oy olivat pieniä yrityksiä ja muut suurempia. Kotoisin Oy:llä on hyvä käsitys paikallisesta markkinasta ja tarpeesta. Hankkeessa oli myös selkeät mahdollisuudet välimuotoiseen ja tehostettuun hoivaan.
Tontista tarjottiin sekä vuokra- että ostohintoja. Ohjauksissa nähtiin tärkeänä, että asiakashinnat muodostuisivat kohtuullisiksi ja tontin hinnalla voi olla tähän vaikutusta.