Perustelut
KD:n valtuustoryhmän aloite 13.3.2023 koskien kirjastopalveluiden resurssoinnin kehittämistä
KD:n valtuustoryhmä esittää aloitteenaan, että Kempele nostaa kirjaston hankintoihin ja henkilökunnan määrään ja työoloihin kohdistuvia määrärahoja seuraavan talousarvion valmistelussa tai mahdollisesti jo lisätalousarviossa. Hankinnoissa pääpaino voi aluksi olla sähköisissä materiaaleissa ja uusien kirjastotilojen myötä myöhemmin voidaan laajentaa aineellisiin materiaaleihin. Työolojen parantamiselle ja henkilökuntaresurssin päivittämiselle on myös hyvä suunnitella alueellisesti vertailun kestävä toteutus.
Kempele tavoittelee monissa asioissa ketterän edelläkävijän asemaa. Kirjastotoimen kehittämisessä tuleekin nyt kiristää tahtia, jotta ilmeinen alueellinen takamatka saadaan kurottua umpeen.
KD:n valtuustoryhmän puolesta
Leena Askeli, pj.
Vastine aloitteeseen:
Kempeleen kirjasto on toiminut nykyisissä n. 800 neliön tiloissa Zeppeliinissä vuodesta 1995. Tällä hetkellä kirjastossa työskentelee 12 työntekijää. Lisäksi kirjasto hyödyntää työllistettyjä mahdollisuuksien mukaan, kuten oppisopimuksella työskenteleviäkin. Kirjaston kävijämäärät ovat hieman laskeneet koronaa edeltävään aikaan nähden. Trendiin vaikuttaa selvästi myös digitaalisisten palvelujen nopea ja voimakas lisääntyminen. Kirjastoasioitakin hoidetaan yhä enemmän digitaalisesti ja digitaalinen aineisto kasvaa koko ajan yhteisen eKirjaston myötä. Tämä kaikki heijastuu myös perinteisten lainausmäärien alenemiseen.
Zeppeliinin pääkirjaston lisäksi kirjastopalvelut ovat kehittyneet Kempeleessä hyvin omatoimipisteiden avulla. Sekä Linnakankaalla että Kirkonkylällä on omatoimikirjastot. Lisäksi Kempeleessä on 3 lainausautomaattia. Valmistuvaan Kirkonkylätaloon että tulevaisuudessa Kempeletaloon on tulossa luku-/kirjastopalveluja sekä printtinä että digitaalisena.
Kirjaston työskentelytilat ovat tällä hetkellä jossain määrin niukat. Vuorotyö kuitenkin mahdollistaa työpisteiden (11) jouhevan käytön. Toisaalta kirjastotyö on nykyisin moninaista ja työpäivä koostuu monesta eri tehtävästä: asiakaspalvelusta, hyllytyksestä ja aineiston esillelaitosta, kirjavinkkauksista jne. Toisin sanoen koko päivää ei työskennellä yhdellä työpisteellä, vaan päivät rytmittyvät eri työtehtävillä. Työntekijöillä on myös mahdollisuus työskennellä osittain omatoimikirjastoissa.
Zeppeliinin kirjaston kirjahyllystöt on uusittu kokonaan muutama vuosi sitten. Tämän vuoden talousarvioon on varattu määräraha lehtisalin kalustuksen uusintaan. Sisustussuunnittelija tekee myös parhaillaan mallinnusta työtilojen uudelleenjärjestelyistä sekä varastotilan lisäämisestä. Tiloja on myös tarkoitus peruskorjata ja uudelleenorganisoida jo tulevan vuoden aikana nykyaikaisiksi ja tehokkaiksi (valaistus, lattia, seinät, tiskit jne.).
Kirjaston asiakaspalvelun ja toiminnan laadun kannalta on keskeistä, että lainattava aineisto on ajantasaista ja riittävän laveaa. Tässä Kempeleen osalta olisikin kehittämisen varaa. Talousarvioon 2024 ehdotetaankin kirjaston aineistomäärärahoihin 30 000 euron korotusta. Määrärahan korotuksella aineistohankinnassa saavutettaisiin alueen yleinen taso ja siinä päästäisiin hankintatavoitteeseen 1 kirja/alle 15-vuotias lapsi. Kempeleessä on noin 3000 alle 15-vuotiasta lasta. Tällä hetkellä määrärahat riittävät noin 1500 kirjan hankintaan /vuosi, eli jäämme puoleen tavoitteesta. Korotetulla hankintamäärärahalla kirjasto pystyisi hankkimaan riittävän määrän lasten- ja nuorten kirjoja lukuharrastuksen edistämiseen ja kirjavinkkausten toteuttamiseen. Myös Pohjoisen yhteinen eKirjasto lisää aineistokuluja yhteisten hankintojen laajentuessa. Tulossa on myös valtakunnallinen eKirjasto, johon kirjastot vähitellen liittyvät voimassa olevien hankintasopimusten päätyttyä.
Aineistokannan vahvistamisen ohella toimen edistysaskel kirjastopalvelun kehittämisessä on pääkirjaston muuttaminen omatoimikirjastoksi. Omatoimiaika pääkirjaston palveluihin lisää aukioloaikaa ja mahdollistaa henkilöstöresurssin käyttöä monipuolisemmin myös lähikirjastoihin sekä yhteistyöhön opetuksen ja varhaiskasvatuksen kanssa. Tämä muutos edellyttää kertainvestoinnin suuruusluokaltaan n. 15 000e. Investointiosaan tullaan ehdottamaan myös kirjaston tilojen kehittämistyön jatkamista edelleen. Vuorossa on lastenosaston uudistaminen, joka vaatii n. 20 000e investointimäärärahan. Molemmat kehittämistoimet on tarkoitus huomioida vuoden 2024 talousarviossa.
Kaiken kaikkiaan Kempeleen kirjaston tilanne on hyvä. Vaikka tilojen koko on rajallinen, sijainti kauppakeskuksessa palvelee pääosin erinomaisesti käyttäjiä. Kokonaislainausmäärät kasvoivat viime vuonna 9 % ja lasten lainaus 13%, valtakunnallisesti tilanne erinomainen sen suhteen. Systemaattinen kirjavinkkaus kaikille alakoulun luokilla ja nyt uutuutena myös yläkouluille. Kirjasto kiertää myös palvelutaloissa ja yhdistyksissä, ja järjestää paljon on tapahtumia aikuisille ja lapsille. Kirjastopalvelut tuotetaan Kempeleessä kustannustehokkaasti, mutta sama pätee kaikkiin vapaa-ajan palveluihin. Suunnitelluilla, ja osin jo tehdyillä kehittämistoimenpiteillä, tilanne tilojen osalta paranee ja palvelujen laatu kehittyy entisestään.
Palveluvaliokunta (7.6.2023):
Palveluvaliokunta ohjaa etenemään kirjastopalvelujen resurssoinnin kehittämisessä siten, että aineiston määrärahaa korotetaan pysyvästi 30 000 euroa. Investointeihin palveluvaliokunta ohjaa suuntamaan 15 000 euroa omatoimikirjaston perustamiseksi sekä 20 000 euroa lastenosaston uusimiseksi. Nämä korotukset huomioidaan talousarvion 2024 valmistelussa.
KUNNANJOHTAJA (vt. sivistysjohtaja):
Kunnanhallitus hyväksyy aloitteeseen annetun vastauksen palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti, ja saattaa aloitteen käsittelyn edelleen valtuuston tietoon.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.