Valtuusto, kokous 22.5.2023

§ 40 Valtuustoaloite / Hävikkiruoan jakaminen Kempeleen oppilaille / Keskustan valtuustoryhmä (lisäpykälä)

244Dno-2023-336

Perustelut

Kempeleen kouluilla jää jonkin verran ruokaa hävikkiin ja tämä hyvä ruoka joudutaan laittamaan useasti biojätteen sekaan.

Ruoka mikä jää ruokailun ja jäähdytysten jälkeen on hyvää ja ravitsevaa vielä käytettäväksi. Oppilaat voisivat tuoda rasiat mihin itse pakkaisivat ruokia mitä on jäänyt.  mahdollistaisimme kouluille muutaman jääkaapin mihin pakatut ruoat voivat jättää säilytykseen koulupäivän ajaksi.

Oppilaat voisivat ottaa koulun loputtua mukaan nämä itse pakatut tuotteet ja olisivat hyvä lisä perheen hektiseen arkeen sekä kallistuneeseen ruoan hankintaan. Moni lapsi sekä nuori menee koulusta kotiin ja lähtee pian kohti harrastuksiaan tai muita menojaan. Välttämättä kaikissa kodeissa välipalaa tai ruokaa ei ehditä tai voida valmistaa tässä välissä joten mahdollisesti koulusta saatu ruoka auttaisi kyseiseissä tilanteissa.

Käytännön asioiden järjestämiseen kouluilla varmasti löytyy hyvät käytänteet yhteistyössä niin keittiöhenkilökunnan, opettajien kuin nuorien kanssa.

Kunnalta tulisi säästöä taloudellisesti jätekuluissa ja samalla tekisimme ympäristölle hyvää vähentämällä syntyvän jätteen määrää.

Tällä hetkellä ruokaa on ollut ilmeisesti mahdollisuus ostaa kaikkien mukaan mutta tällä ratkaisulla ainakin vähentäisimme vielä mahdollista hävikkiä ja auttaisimme Kempeleläisiä perheitä.

Kyseistä ruoan jakamista oppilaille käytetään esimerkiksi Oulussa jossain kouluissa.

 

Pasi Jarva

Kempeleen keskustan valtuustoryhmä

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Liitteet

Oheismateriaali