Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

§ 270 Oulu2026 Kulttuuripääkaupunkivuoteen osallistuminen

244Dno-2019-2

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Soile Pitkänen, elinkeinokoordinaattori, soile.pitkanen@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on vuonna 2019 päättänyt osallistua osatoteuttajana Oulu2026  -kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen, mikäli Oulu valitaan nimityksen haltijaksi vuodelle 2026. Oulun valituksi tultua kulttuurivuoden sisältöjen suunnittelu on käynnistynyt ja ohjelmahaku avustuksiin on käynnissä 3.10. - 9.12.2022 välisen ajan. Elinvoima- ja kulttuuripalvelut ovat valmistelleet projektiaihoita nyt auki olevaan hakuun yhteistyössä yritysten ja yhdistysten kanssa. Valmistelun tuloksena on syntynyt kolme hankeaihiota:

Pesäpallon Itä-Länsi -ottelu ja maailmancup. Tapahtuma kokoaisi kansainvälisiä joukkueita pelaamaan maailmancupin mestaruudesta ja maailmancup-viikko huipentuisi perinteiseen Itä-Länsi ottelutapahtumaan 2026. Toteuttajana Kempeleen kunta ja pääyhteistyökumppani/osatoteuttaja Kempeleen Kiri.

Kempeleen kulttuuripuisto. Kesätapahtumien kulttuuripuisto, jossa eri tapahtumanjärjestäjät voivat tulla valmiille alueelle järjestämään ulkotapahtumia. Puisto sijoittuisi Zimmarin takana olevalle pysäköintialueelle, joka on vähällä käytöllä kesäisin. Toteuttajana Kempeleen kunta ja pääyhteistyökumppani/osatoteuttaja Zemppi Areena Oy. 

Zeniitin kalliotaideteokset. Art Linnakallio symposiumin jatkotapahtuma, jonka ytimenä olisi kalliotaideteosten toteuttaminen Zeniitin Aurinkojärven kallioihin. Kansainvälinen taitelijahaku ja työpajoja tapahtumaviikon ajalle. Toteuttajana Kempeleen kunta. 
 

Elinvoimavaliokunta (1.11.2022):
Elinvoimavaliokunta ohjasi, että esitettyjen hankeideoiden pohjalta voitaisiin edetä.

Palveluvaliokunta (9.11.2022):
Palveluvaliokunnalle esiteltiin kolme hanketta,​ jotka liittyvät Oulu 2026 -​kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen. Hankkeet olivat pesäpallon maailmancup/ itä-​länsi 2026 yhteistyössä Kempeleen Kirin kanssa,​Kempeleen kulttuuripuisto yhteistyössä Zemppiareenan kanssa ja Art Linnakallio symposium 2026. Hankkeet vaikuttivat mielenkiintoisilta. Palveluvaliokunta näkee,​että niitä on syytä valmistella eteenpäin,​jotta saadaan tarkempaa tietoa mm. rahoituksesta.

Elinvoimajohtaja:
Ehdotan, että kunta hakee avustusta kaikkiin kolmeen hankkeeseen. Se, mitkä hankkeet toteutetaan ja missä laajuudessa, linjataan kuitenkin erikseen sen jälkeen, kun avustuspäätökset on saatu, niiden sisältö on selvillä ja haettavien hankkeiden kustannusarviot ovat tarkentuneet. 

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy elinvoimajohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anne Toppari, kirjasto- ja kulttuurijohtaja, anne.toppari@kempele.fi

Perustelut

Kempeleen kunta on vuonna 2019 päättänyt osallistua osatoteuttajana Oulu2026  -kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen. Oulu 2026 -kulttuurivuoden sisältöjen suunnittelu jatkui syksyllä 2022 ja uusi ohjelmahaku avustuksiin oli haettavana 3.10. - 9.12.2022 välisenä aikana. Elinvoima- ja kulttuuripalvelut valmistelivat hakuun kolme hankeaihiota. Hankehaussa jatkoon pääsi Art Linnakallio 2026 symposium, jonka sisältönä on kalliotaideteosten toteuttaminen Zeniitin Aurinkojärven kallioihin. Taiteilijat valitaan kansainvälisellä taiteilijahaulla ja symposiumin aikana on työpajoja tapahtumaviikon ajalle. Toteuttajana on Kempeleen kunta. Hanke yhdistää taidetta ja elinkeinoa uudella ennennäkemättömällä tavalla ja antaa Zeniitin alueelle näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti. Hanke myös markkinoi Zeniitin aluetta ja vahvistaa alueen kehitystä, veto- ja elinvoimaa.

Oulun kulttuurisäätiö on myöntänyt 40 000 euron suuruisen apurahan hankkeelle Art Linnakallio 2026 symposium. Kunnan omarahoitusosuus on myös 40 000 euroa jakautuen kolmelle vuodelle seuraavasti: vuodelle 2024 kulut 3000e, vuodelle 2025 kulut 7000e ja vuodelle 2026 kulut 30 000e. Muuta hankerahoitusta hankkeelle on tavoitteena hakea 30 000e verran. Hankkeen kokonaisbudjetti on 110 000e.

Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 14.11.2022, että hankkeen toteutus ja laajuus linjataan erikseen sen jälkeen, kun avustuspäätökset on saatu. Yhteisöllisyysvaliokunnalta haettiin ohjaus hankkeen etenemiseen ja siellä linjattiin myönteisesti hankkeeseen osallistuminen.

Yhteisöllisyysvaliokunta (20.6.2023):
Yhteisöllisyysvaliokunta ehdottaa,​ että kunta lähtee hankkeeseen mukaan 40 000 € panostuksella. Lisäksi ohjataan,​ että kunta hakee hankkeeseen myös muita avustuksia.

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunta päättää toteuttaa Art Linnakallio 2026 symposium -hankkeen. Hankekustannukset varataan vuosien 2024-2026 talousarvioihin.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)