Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

§ 398 Erityisluokanopettajan ja koulunkäyntiohjaajan lisäresurssi / Linnakankaan koulu

244Dno-2022-716

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Linnakankaan koulu/ Elon lastensuojeluyksikkö
Linnakankaan koululla on tällä hetkellä n. 950 oppilasta. Koulun toimintaympäristön muuttuessa on noussut esiin akuutti tarve lisäresurssiin, jolla pystytään vastaamaan kasvaneeseen erityisen tuen tarpeeseen. Linnakankaan koulun esityksen mukaan oppilaiden opetuksen, riittävän tuen ja turvallisen oppimisympäristön takaamiseksi on tarve erityisluokanopettajan ja ohjaajan palkkaamiselle. Esitetyt tehtävät ovat määräaikaisia 1.12.2023 alkaen 30.6.2024 saakka.

Lisätarpeena ovat erityisluokanopettajan tehtävä (24h/vko) ja koulunkäyntiohjaajan tehtävä (24h/vko). Palkkauskustannukset ovat kyseisistä määräaikaista tehtävistä opettajan osalta noin 32 900 € ja ohjaajan osalta noin 24 500 € sivukuluineen eli yhteensä noin 57 400 €. Vuoden 2023 aikana kustannuslisäys on noin 8 200 € ja 2024 kevään kustannus on noin 49 200 €.

Kustannukset katetaan valtionosuuksilla, ja sen ylittävältä osalta menot laskutetaan kotikuntakorvauksen periaatteiden mukaan oppilaiden kotikunnilta toiminnasta aiheutuneiden todellisten kustannusten mukaisesti.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009) 41 §:n 3 momentin mukaan kunta, joka on lastensuojelulain 16 b §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla sijoitetun esi- tai perusopetusta saavan oppilaan kotikunta opetuksen aikana, on velvollinen maksamaan opetusta järjestävälle kunnalle tai muulle opetuksen järjestäjälle oppilaan esi- tai perusopetuksesta aiheutuneita kustannuksia (kuluja) vastaavan korvauksen. Kotikunnalta laskutettava korvaus muodostuu oppilaan opetuksesta aiheutuvien kulujen ja oppilaasta opetuksen järjestäjälle mahdollisesti maksettavien tulojen erotuksena. Korvauksen maksuvelvollisuus perustuu lakiin, eikä erillisiä kuntien välisiä sopimuksia tarvita. Korvaukseen sisällytettäviä toimintakuluja ovat opetuksen ja tukipalveluiden järjestämisen kuluerät - henkilöstökulut, palvelujen ostot, aineet, tarvikkeet ja tavarat, avustukset, toimitilakustannukset (voivat olla sisäisiä tai ulkoisia vuokria) sekä muut toimintakulut (Kuntaliitto).

Palveluvaliokunta (21.11.2023):
Palveluvaliokunnalle esitettiin tarve erityisluokanopettajan ja koulunkäyntiohjaajan lisäresurssien perustamisesta Linnakankaan koululle. Palveluvaliokunta ohjaa täyttämään erityisen tarpeellisiksi todetut tehtävät, joista kunnalle ei koidu kustannuksia.

Sivistysjohtaja:
Esitän, että kunnanhallitus hyväksyy erityisluokanopettajan ja koulunkäyntiohjaajan tehtävien täyttöluvat palveluvaliokunnan ohjauksen mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy sivistysjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Linnakankaan koulun rehtori

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)