Palveluvaliokunta, kokous 6.2.2024

§ 17 Valtuustoaloite / Kannustinpalkkio netti- tai iltalukion opiskelusta / Johanna Ohukainen ja Tapio Juvani

244Dno-2023-604

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Me allekirjoittaneet esitämme että selvitetään lisäisikö jokin palkkoioperiaate netti- tai iltalukioon siirtymistä. Palkkion tulisi olla riittävän suuri jotta kyseinen opiskelumuoto myös kiinnostaisi. Meillä Kempeleessä on kokeiltu kodinhoitotukea kun on haettu säästöjä päivähoidossa. Periaate voisi toimia vastaavasti myös kannustimena uuden opiskelu muodon valinnassa. Kunnalle syntyvillä säästöillä kiinteistö kuluissa voitaisiin rahoittaa kyseiset palkkiot. Netti- ja iltalukioon siirryttäessä kunnalle kiinteistö kuluissa syntyvät säästöt ovat niin suuria että kaikki keinot tulisi selvittää.

Johanna Ohukainen ja Tapio Juvani

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Valmistelija

Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Hallintojohtaja:
Ehdotan, että aloite lähetetään sivistys- ja vapaa-aikapalvelujen valmisteltavaksi ja palvelu- ja resurssivaliokunnan ohjattavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kimmo Aaltonen, rehtori, lukio, kimmo.aaltonen@edu.kempele.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään selvitettäväksi, lisäisikö jokin palkkioperiaate netti- tai iltalukioon siirtymistä. Aloitteen mukaan palkkio tulisi olla riittävän suuri niin, että se voisi toimia kannustimena uuden opiskelumuodon valinnassa. Lisäksi todetaan, että netti- ja iltalukioon siirryttäessä kunnalle tulisi säästöjä kiinteistökuluissa, joita voitaisiin käyttää kannustimien maksamiseen.

Suomessa toimii useita verkkolukioita, joihin haetaan opiskelemaan toisen asteen yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta. Lukion suorittaminen verkossa sopii toisille opiskelijoille ja toisille lähiopiskelu on ainoa vaihtoehto. Kempeleessä nämä molemmat mahdollisuudet ovat olemassa, vaikka ilta- tai etälukiotoimintaa ei Kempeleen lukiossa tarjota.  Oulun aikuislukiossa lukio-opintoja tarjotaan päivä-, ilta- sekä etäopetuksena ja opiskelu on koko lukion oppimäärän suorittaville maksutonta. Useissa etälukioissa, kuten Vantaan Sotungin etälukiossa, peritään ulkopaikakuntalaisilta tai tutkintotavoitteisilta maksuja seuraavasti: Yksittäisen opintojakson suorittamisesta 50 € / aloitettu kurssi/opintojakso tai 100 € / aloitettu opintojakso, kun opintojakson suoritus tapahtuu tarjottimelle merkityn ryhmän ulkopuolelta. Joissakin tapauksissa maksuihin myönnetään huojennuksia.

Lukion ylläpitäjä saa jokaisesta oppilaasta valtionosuutta lukiotoiminnan järjestämistä varten. Siis se lukio, jonne opiskelija menee, saa kunkin opiskelijan myötä valtionosuutta tietyn laskennallisen määrän. Eri kunnissa ja ylläpitäjillä on oma laskennallinen valtionosuutensa. Kempeleessä lukiokoulutuksen valtionosuus on noin 7200 € /opiskelija.

Mikäli kempeleläiselle opiskelijalle maksettaisiin kannusterahaa ilta- tai etälukioon valitsemisesta, tulisi tasapuolisen kohtelun näkökulmasta pohtia, koskeeko kannuste myös muita toisen asteen opiskeluihin hakevia ja millä perustein. Mikäli kempeleläinen valitsee tässä esitetyn ilta- tai etälukion, tarkoittaisi se sitä, että opiskelija valitsisi opinnot muualta, kuin Kempeleen lukiosta. Opiskelijalle maksettaisiin kannuste, ja hän veisi mukanaan valtionosuuden toiselle lukion ylläpitäjälle, sen sijaan, että Kempeleen lukion oppilaana, hän toisi valtionosuuden Kempeleen kuntaan.

Kempeleen lukio toimii ainoastaan päivälukiona. Se on erittäin kustannustehokas, vetovoimainen ja tuottaa erittäin laadukasta lukiokoulutusta. Kempeleen lukiossa on tällä hetkellä noin 480 opiskelijaa. Ilta- tai etälukiotoiminnan järjestäminen Kempeleen lukiossa vaatisi lisää mm. henkilöstöä, opetusmateriaaleja ja opiskeluhuoltopalveluja. Kyseinen toiminta ei välttämättä toisi kempeleläisille opiskelijoille lisää lukiokoulutuksen mahdollisuuksia.

Kempeleläisiä olisi hyvä kannustaa valitsemaan lukiokoulutus Kempeleen lukiosta, mikäli se on mahdollista, myös todettujen lähiopetuksen etujen takia.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta ei näe perusteita ehdotetulle kannustinpalkkion maksamiselle. Kempeleläisiä nuoria olisi hyvä kannustaa valitsemaan opiskelu Kempeleen lukiossa, mikäli se on mahdollista, myös todettujen lähiopetuksen etujen takia.