Palveluvaliokunta, kokous 6.2.2024

§ 19 Valtion erityisavustus yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuosille 2024-2025

244Dno-2024-43

Valmistelija

  • Jyri Ulvinen, sivistysjohtaja, jyri.ulvinen@kempele.fi

Perustelut

Kempele on saanut valtion erityisavustusta yhteisöllisen opiskeluhuollon vahvistamiseen ja kehittämiseen vuosille 2024–2025. Avustuksen tarkoituksena on vahvistaa koulujen mahdollisuutta tukea yhteisöllisen työn kautta oppilaiden hyvinvointia, koulumotivaatiota ja kouluun kiinnittymistä. Hankkeella vastataan oppilaiden haasteisiin, jotka liittyvät kasvaneisiin koulupoissaoloihin, hyvinvoinnin ja elämän hallinnan haasteisiin.

Kempeleessä hankerahoitus kohdistuu Koulukoutsin tehtävään ajalle 1.8.2024-31.7.2025. Koulukoutsi on yhtenäiskoulujen yhteinen työntekijä, jonka työpanos jakautuu kolmen koulun kesken. Koulukoutsin työ painottuu ennaltaehkäisevään, yhteisölliseen työhön, mutta tehtävänä on tukea edellä mainituissa haasteissa myös yksittäisiä oppilaita. Koulukoutsi järjestää pienryhmätoimintaa, välituntitoimintaa ja toimivat tukena opetushenkilöstölle, opiskeluhuollolle ja kodeille.

Lisäksi hankkeen rahoituksella on mahdollista järjestää koulutusta opetus- ja opiskeluhuollon henkilöstölle sekä oppilaiden vanhemmille (vrt. Voimaa vanhemmuuteen -luennot).

Hankkeen vaikuttavuutta arvioidaan kyselyjen ja valmiiden mittareiden avulla. Tavoitteena on hankkeen avulla tukea mm. kouluterveyskyselyissä esille nousseita lasten ja nuorten haasteita. Hankkeen avulla on mahdollista kartoittaa perusteita tehtävän vakiinnuttamiselle kuntaan.

Hankerahoitusta on saatu 61 383,19€. Omavastuuden osuus on 26 334,81€. Omavastuu katetaan kolmen apulaisrehtoreiden palkkakustannusten osittaisella jyvittämisellä hankkeeseen. Apulaisrehtorit toimivat hankkeen ohjausryhmänä ja koordinoivat koulukoutsin toimintaa. Hallinnolliset päätökset koulukoutsiin liittyen tekee Kirkonkylän koulun rehtori Sami Paavola.

 

Valiokunnan ohjaus:
Palveluvaliokunta ohjaa vahvistamaan Kempeleen opiskeluhuoltoa vuosille 2024-2025 osallistumalla hankerahoitukseen koulukoutsin palkkaamiseksi. Kunnan omavastuudeksi jää 26 334,81€.