Kunnanhallitus, kokous 26.2.2024

§ 75 Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaava / Ehdotusvaihe

244Dno-2021-1156

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Felin, yleiskaava-arkkitehti, laura.felin@kempele.fi
Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää lausuntoa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan sisällöksi on esitetty seuraavat teemat: aluerakenne ja saavutettavuus, energiantuotanto, varastointi ja -siirto, liikennejärjestelmä ja logistiikka-alueet, viherrakenne, ekosysteemipalveluiden tarkastelu, energiamurroksen vaikutukset maankäytön suunnitteluun ja ilmastovaikutusten arvioinnin kehittäminen.

Kempeleen kunnan kaavoitus on valmistellut liitteenä olevan lausunnon, jossa tuodaan esille seuraavaa:

Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiavaihemaakuntakaavan sisällöksi esitetyt teemat liittyvät vahvasti kunnassa vireillä olevaan eteläisen alueen osayleiskaavatyöhön, jossa tavoitteena on mahdollistaa maakunnallisesti ja seudullisesti merkittävän logistiikka-alueen aluevaraukset. Kaavassa tutkitaan myös aurinkoenergian tuotantoon soveltuvat alueet. Nyt vireillä olevassa Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiakaavassa pääpaino uusiutuvan energian käytössä ja potentiaalissa on annettu tuulivoimalle. Kempeleen kunta alueena ei ole tuulivoimalle otollista, jolloin Kempeleessä on tarkasteltava muita päästöttömiä energiamuotoja. Kunnan näkökulmasta Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiamaakuntakaavassa olisi hyvä selvittää aurinkoenergian keskitettyyn tuotantoon soveltuvat alueet ja selvittää onko tarvetta maakunnalliseen ohjaukseen sekä toisaalta tutkia, voidaanko esimerkiksi maakuntakaavan yleismääräyksillä tukea myös hajautetun aurinkoenergian tuotannon kehittämistä. Kempeleen kunta näkee energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan laatimisen tarpeelliseksi ja odottaa kaavaprosessin yhteydessä teetettävien selvityksien tuovan uutta tietoa ilmastonmuutokseen sopeuttavista toimista ja päästöttömän energiatuotannon edellytyksistä seudulla. Kempeleen kunta pitää erittäin hyvänä, että maakuntakaavoituksen yhteydessä kehitetään maakuntaohjelmassa 2022-2025 kärkihankkeena esitetty ilmastovaikutusten arvioinnin työkalu.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että Kempeleen kunta antaa liitteenä olevan lausunnon Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Valmistelija

Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi
Laura Felin, yleiskaava-arkkitehti, laura.felin@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää lausuntoa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan luonnoksesta. Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavassa käsitellään muun muassa seuraavia teemoja: aluerakenne ja saavutettavuus, energiantuotanto, varastointi ja -siirto, liikennejärjestelmä ja logistiikka-alueet, viherrakenne, ekosysteemipalveluiden tarkastelu, energiamurroksen vaikutukset maankäytön suunnitteluun ja ilmastovaikutusten arvioinnin kehittäminen.

Kempeleen kunnan kaavoitus on valmistellut liitteenä olevan lausunnon, jossa tuodaan esille seuraavaa:

Kempeleen kunta pitää hyvänä, että

  • Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiavaihemaakuntakaavan aluerakennetarkastelu tehdään uuden maakuntakaavaan valmistelun yhteydessä rinnan kansallisen alueidenkäytön kehityskuvatyön kanssa.
  • Lentokentän ohitustiestä voidaan viimein luopua ja että valmisteluaineistossa on huomioitu alueellinen junaliikenneselvitys.
  • 1. vaihemaakuntakaavassa osoitetut logistiikka-alueet säilyvät ennallaan, mutta on harmillista, että Oulun kaupunkiseudun MAL-sopimuskuntien yhteisen logistiikkavision laatimista ei ole vielä aloitettu.
  • Nyt vireillä olevassa Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiakaavassa pääpaino uusiutuvan energian käytössä ja potentiaalissa on annettu vahvasti tuulivoimalle ja tuulivoiman edellytyksiä on selvitetty TUULI-hankkeessa laajasti.

Kempeleen kunta huomauttaa, että

  • Kempele ei ole tuulivoimalle otollista aluetta, mutta sähkönsiirtoon käytettävät maastokäytävät ovat vaarassa kasvaa tai lisääntyä suurissa merituulihankkeissa (OX2 reittivaihtoehdot) myös Kempeleen alueella. Kempeleen kunta esittää huolensa levenevien voimalinjojen vaikutuksista asumiseen.
  • Maakuntakaavassa tutkitaan maakunnallinen viherrakenne, mutta sen ohjausvaikutus jää vähäiseksi, mikäli sitä ei nosteta oikeusvaikutteiselle kaavakartalle. 
  • Kempeleen kunta pitää hyvänä, että kaavaluonnoksen yleismääräyksiin on nostettu uusi yleismääräys aurinkovoimaloiden rakentamisen ohjaamiseksi. Kempeleen kunta kuitenkin huomauttaa, että määräyksestä eikä selvitysaineistosta ei ilmene mitä seudullisesti merkittävällä hankkeella tarkoitetaan.
  • Maakuntakaavan valmisteluaineistossa ei ole myöskään selvitetty seudullisesti merkittävien aurinkovoimaloiden sijoittamisen reunaehtoja tai vaikutuksia maisemaan, linnustoon, ekologisiin käytäviin, asutukseen, lentoliikenteeseen jne.

Kempeleen kunta toteaa, että maakuntakaavassa tulisi selvitettää yleisesti reunaehdot ympäristövaikutuksiltaan, maisemavaikutuksiltaan sekä alueidenkäytöltään seudullisesti merkittäville aurinkoenergiahankkeille sekä fossiilittoman energiantuotannon yhteisvaikutukset sähkönsiirtoon liittyvissä kysymyksissä.

Lisäksi Kempeleen kunta esittää uudelleen, että Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiamaakuntakaavassa selvitettäisiin seudullisesti merkittävän aurinkoenergian keskitettyyn tuotantoon soveltuvat alueet ja tarve maakunnalliseen ohjaukseen sekä se, voidaanko esimerkiksi maakuntakaavan yleismääräyksillä tukea myös hajautetun aurinkoenergian tuotannon kehittämistä tai muun fossiilittoman energiantuotannon mahdollisuuksia ja ohjaamisen tarvetta laajemmin.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus antaa liitteenä olevan lausunnon Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan luonnoksesta.

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Merkittiin, että Jarmo Haapaniemi ilmoitti olevansa esteellinen (yhteisöjäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Merkittiin, että kaavoittaja Kaija Muraja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Esteellisyys

Jarmo Haapaniemi

Valmistelija

  • Kaija Muraja, kaavoittaja, kaija.muraja@kempele.fi

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan liitto pyytää 10.1.2024 saapuneella sähköpostilla lausuntoa Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan ehdotuksesta. Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavassa käsitellään muun muassa seuraavia teemoja: energiantuotanto, varastointi ja -siirto, liikennejärjestelmää koskevat päivitykset, viherrakenne ja ekosysteemipalveluiden tarkastelu, energiamurroksen vaikutukset maankäytön suunnitteluun sekä pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutosten ajantasaistaminen.

Kempeleen kunnan kaavoitus on valmistellut liitteenä olevan lausunnon, jossa tuodaan esille seuraavaa:

Kempeleen kunta pitää hyvänä, että

  • Pohjois-Pohjanmaan ilmasto- ja energiavaihemaakuntakaavassa on selvitetty laajasti tuulivoimaan liittyvät kysymykset ja tiedustelee, mihin selvitykseen Juurussuon alueella oleva ohjeellinen sähkönsiirtoyhteyden linjaus perustuu ja onko sillä seudullista tarvetta.
  • Oulun seudun liikennejärjestelmäselvitykseen perustuvat tieliikenneyhteystarvemerkinnät on päivitetty ilmasto- ja energiavaihemaakuntakaavaan ja että 3. vaihemaakuntakaavassa osoitetut raideliikennettä koskevat merkinnät säilyvät uudessa energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavassa.
  • Maakuntakaavan valmisteluaineistossa on selvitetty teollisen kokoluokan aurinkovoimaloiden sijoittamisen reunaehtoja, mutta huomauttaa, että teollisen mittaluokan aurinkovoima-alueita on tuskin mahdollista sijoittaa yhdyskuntarakenteen läheisyyteen ilman merkittäviä vaikutuksia esim. asutukselle.

Kempeleen kunta huomauttaa, että

  • Kempele ei ole tuulivoimalle otollista aluetta, mutta sähkönsiirtoon käytettävät maastokäytävät ovat vaarassa kasvaa tai lisääntyä erilaisissa energiahankkeissa myös Kempeleen alueella.
  • Kunta kantaa huolta levenevien voimalinjojen ja mahdollisen kaasuputken vaikutuksista asumiseen ja muuhun maankäyttöön.
  • Maakuntakaavassa on tutkittu maakunnallinen viherrakenne, mutta sen ohjausvaikutus jää vähäiseksi, mikäli sitä ei nosteta oikeusvaikutteiselle kaavakartalle. 
  • Kempeleenharjun pohjavesialueen rajaus on laajenemassa eteläreunastaan Luonungin pohjavedenottamon saaman ympäristöluvan myötä.

Kempeleen kunta näkee energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan laatimisen tarpeelliseksi ja odottaa tekeillä olevien selvityksien tuovan yhä uutta tietoa alueen erityispiirteistä ja päästöttömän energiatuotannon edellytyksistä seudulla.

Tekninen johtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus antaa liitteenä olevan lausunnon Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan ehdotuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy teknisen johtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukiellon peruste

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 42c §)