Kunnanhallitus, kokous 18.3.2024

§ 106 Äänestyspaikat vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa

244Dno-2023-384

Valmistelija

  • Toni Saranpää, hallintojohtaja, toni.saranpaa@kempele.fi

Perustelut

Vuoden 2024 europarlamenttivaalit toimitetaan sunnuntaina 9.6.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5.-4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.-1.6.2024.

Vaalilain 9 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Vaalilain 9 §:n 3 momentin mukaan kunnanhallitus päättää äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikoista.

Oikeusministeriö on toimittanut kunnanhallituksille kirjeen (VN/17100/2023 2.6.2023), jossa se kehottaa kuntia huomioimaan äänestyspaikkojen saavutettavuuden ja esteettömyyden. Äänestämisen tulisi lisäksi olla sekä äänestäjille että vaalivirkailijoille kaikissa tilanteissa mahdollisimman turvallista. Ennakkoäänestyspaikkoja määrätessä kunnanhallituksen tulisi varmistaa, että ennakkoäänestyspaikkoja on riittävä määrä ja että ne sijaitsevat eri puolilla kuntaa ruuhkien välttämiseksi. Ennakkoäänestyspaikat tulisi sijoittaa paikkoihin, joissa äänestäjiä liikkuu muilla asioilla. Yleistä ennakkoäänestyspaikkaa ei saa sijoittaa sellaisiin tiloihin, johon kaikilla äänioikeutetuilla ei ole pääsyä. Ennakkoäänestyspaikkojen tulisi olla mahdollisimman pysyvät, jotta äänestäjät tietävät, missä äänestyspaikka sijaitsee, joten ennakkoäänestyspaikkojen muuttamiseen tulisi olla erityinen syy. 

Kempeleessä ennakkoäänestyspaikkoina edellisissä vaaleissa ovat toimineet Kirkonkylän koulu ja Kauppakeskus Zeppelin. Kirkonkylän ennakkoäänestyspaikkana toiminut rakennus puretaan kevään kuluessa, joten ennakkoäänestyspaikka on siirrettävä toiseen rakennukseen. Uudeksi ennakkoäänestyspaikaksi ehdotetaan Kempelehallia, joka sijaitsee Kirkonkylän koulun ennakkoäänestyspaikan vieressä. Se on helpommin äänestäjien löydettävissä kuin aiempi ennakkoäänestyspaikka ja on toisaalta tunnettu rakennus myös ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa. Kunta on käynyt asiasta neuvottelun Kempelehallissa toimivan yrittäjän kanssa, joka on suhtautunut asiaan myönteisesti. Myös Kauppakeskus Zeppelin on antanut suostumuksensa ennakkoäänestyksen järjestämiseen tiloissaan.

Jokaisella äänestysalueella on kunnanhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Vaalipäivänä äänestäjä voi äänestää vain sen äänestysalueen äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen tai kunnankin ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa.

Vaalilain 47.2 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on ennakkoäänestystä varten avoinna kaikkina ennakkoäänestyksen ajanjakson päivinä, jollei kunnanhallituksen päätöksellä erityisistä syistä toisin määrätä. Ennakkoäänestyspaikat voivat vaalilain 48 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan olla avoinna arkisin kello 8-20 välillä sekä lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9-18 välillä. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9-20.

Kauppakeskus Zeppelinin ennakkoäänestyspaikka olisi avoinna kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaisesti. Kempelehallin ennakkoäänestyspaikka olisi avoinna arkisin klo 15-19 ja viikonloppuisin klo 12-18. Kempelehallin suppeampiin aukioloaukoihin on toiminnalliset syyt, sillä sen käyttöaste on vaalien aikaan muihin vuodenaikoihin verrattuna vähäisempää. Edellisten europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus jäi muihin vaaleihin nähden matalaksi (38 %), joten ennakkoäänestyksen sujuvan toimittamisen kannalta suppeammilla aukioloajoilla ei ole vaikutusta. Koska äänestäjämäärän voi olettaa jäävän edellisten vastaavien vaalien tasolle, on suppeampi ennakkoäänestyspaikan aukiolo myös kustannustehokkaampaa.

Tieto ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista tulee merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Vaalilain 9 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt, sosiaalihuollon toimintayksiköt, rangaistuslaitokset sekä Puolustusvoimien varusmieskoulutusta antavien joukko-osastojen varuskunnat ja Rajavartiolaitoksen varusmieskoulutusta antavat yksiköt. Kempeleessä sairaaloiksi ja ympärivuorokautista hoivaa antavat sosiaalihuollon toimintayksiköt, joissa ennakkoäänestys lakisääteisesti on edellä mainitun säännöksen mukaisesti järjestettävä, on listattu jäljempänä.

  • Attendo Punahilkka
  • Cajanuskoti (A, B ja C)
  • Onnikoti Eeli
  • Pieni Pelakuu
  • Hovila-Koti
  • Kotoisinkoti Linnakangas
  • Rinnekodit Lupiini

 

Ympärivuorokautista hoivaa tarjoaa Kempeleessä myös Attendo Linnakartano. Yksikön henkilökunta on kuitenkin arvioinut, että asiakaskunnassa ei ole henkilöitä, jotka kykenisivät käyttämään äänioikeuttaan, eikä ennakkoäänestystä Linnakartanossa sen vuoksi ole aiheellista järjestää. Koska vaalitoimikunta laitosäänestystä toimittaessaan joutuu käytännössä perustamaan oman arvionsa äänestäjän mahdollisuudesta käyttää äänioikeuttaan henkilökunnan esittämiin näkemyksiin palveluyksikön asiakkaan tilanteesta, ei ennakkoäänestyksen järjestäminen Attendo Linnakartanossa vaikuta perustellulta. Mikäli asiakaskunnassa ilmenee sellaisia muutoksia, että yksikin palveluyksikön asiakkaista voisi äänioikeuttaan käyttää, on laitosäänestys järjestettävä myös Attendo Linnakartanossa. Viimekätisen arvioinnin asiassa tekee vaalitoimikunta.

Hallintojohtaja:
Kunnanhallitus

1. päättää, että vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina toimivat Kauppakeskus Zeppelin ja Kempelehalli alla mainituin aukioloajoin;

ENNAKKOÄÄNESTYSPAIKKA    

OSOITE

Kauppakeskus Zeppelin

Zeppeliinintie 1   

ke-pe 29.-31.5.2024

klo 9-20

la 1.6.2024

klo 9-18

su 2.6.2024

klo 12-18

ma-ti 3.-4.6.2024

klo 9-20

 

Kempelehalli

Koulutie 3      

ke-pe 29.-31.5.2024    

klo 15-19

la 1.6.2024

klo 12-18

su 2.6.2024

klo 12-18

ma-ti 3.-4.6.2024

klo 15-19

 

2. päättää, että äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikat ovat alla mainitut;

Äänestysalue

Äänestyspaikka ja osoite

1. Ylikylä

Ylikylän koulu, Nerolantie 4

2. Kuntakeskus

Kirkonkylän koulu, Koulutie 4A/6 

3. Kirkonkylä

Kirkonkylän koulu, Koulutie 4A/6 

4. Kokkokangas     

Linnakangastalo, Linnakaarto 20      

 

3. päättää, että laitosäänestykset järjestetään selostusosassa mainituissa laitoksissa ja

4. päättää valtuuttaa hallintojohtajan allekirjoittamaan vaalien järjestämiseen liittyvät sopimukset ja sitoumukset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Lohi, kunnanjohtaja, tuomas.lohi@kempele.fi

Kunnanjohtaja:
Kunnanhallitus hyväksyy hallintojohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta, Kauppakeskus Zeppelin, Kempelehalli, koulujen rehtorit (Kirkonkylä, Linnakangas, Ylikylä), kiinteistöpäällikkö, tietohallintopäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.


Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kempeleen kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.


Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kempeleen kunnanhallitus.

Kirjaamon yhteystiedot:

Kempeleen kunta
PL 12
90441 Kempele
sähköposti:  kirjaamo@kempele.fi

Kirjaamon aukioloaika on työpäivisin klo 9.00 - 15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.


Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kempeleen kunnan kirjaamosta.