Valtuusto, kokous 15.4.2024

§ 28 Nuorisovaltuuston aloite / Pride-liputus Kempeleeseen (lisäpykälä)

244Dno-2024-224

Perustelut

Jokainen nuori haluaa kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Hyväksytyksi tuleminen edistää nuorten kehittymistä, oppimista sekä mielenterveyttä. Myös yhteisessä Kempele-sopimuksessamme todetaan, että vaalimme ja edistämme tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, keskinäistä kunnioitusta ja luottamusta.  

Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Perustuslaki velvoittaa myös edistämään sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on todennut, että pride-liputus on näkyvä symbolinen tapa osoittaa tukea vähemmistöille.

Tarkemmin oikeudellisesta näkökulmasta pride-liputusta on arvioinut muun muassa Kouvolan kaupunginlakimies Päivi Sandås antamassaan vastauksessa: https://ep10.kouvola.fi/kokous/2023891-20.PDF

Nuorisovaltuusto ehdottaa, että Kempeleessä aletaan liputtamaan pride-lipulla yhtenäiskoulujen, lukion ja tulevan Kempele-talon lipputangoissa vuosittain yhden päivän ajan kansainvälisenä LGBTQIA+ -päivänä 28.6. Samalla ehdotamme, että kunta hankkii pride-liput ja huolehtii lippujen salkoon nostamisesta sekä laskemisesta. Liputtaminen on vahva viesti kunnalta etenkin nuorten ja nuorten aikuisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemisen puolesta.

 

Kempeleen nuorisovaltuusto 13.4.2024

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi.