Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 380 Valtion erityisavustus digitaalisen laadunarviointijärjestelmän Valssin käyttöönoton tukemiseen vuodelle 2023-2024

244Dno-2022-855

Valmistelija

  • Virpi Uutela, varhaiskasvatuksen johtaja, virpi.uutela@kempele.fi

Perustelut

Valtionavustuksen taustalla on pääministeri Sanna Marinin hallituksen Oikeus oppia -​ohjelman tavoite varhaiskasvatuksen laadun ja arvioinnin kehittämisestä. Osana ohjelman tavoitteita Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on laatinut varhaiskasvatuksen laatukriteerejä ja tuottanut yhteistyössä Opetus-​ ja kulttuuriministeriön kanssa digitaalisen laadunarviointijärjestelmän,​ Valssin. Järjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2023. Valssin avulla voidaan kerätä tietoa ja tuottaa yhteenvetoja varhaiskasvatuksen kehittämisen tueksi niin paikallisesti kuin kansallisella tasolla. Haettavalla erityisavustuksella tuetaan Valssin paikallista käyttöönottoa sekä kansallisesti yhtenäisten laatukriteerien jalkauttamista osaksi varhaiskasvatustoimijoiden omaa laatutyötä.

Varhaiskasvatuspalvelut on hakenut Opetus- ​ja kulttuuriministeriöltä valtion erityisavustusta varhaiskasvatuksen digitaalisen laadunarviointijärjestelmä Valssin käyttöönoton tukemiseen Kempeleen varhaiskasvatuspalveluissa ajalle 1.8.2023 - ​30.6.2024. Varhaiskasvatuksen laadunarviointi on osa varhaiskasvatuksen järjestäjien lakisääteistä tehtävää. Varhaiskasvatuksen järjestäjän on arvioitava antamansa varhaiskasvatuksen laatua ja vaikuttavuutta. Valssi-​järjestelmän jalkauttamiseen on tarkoituksenmukaista hakea erityisavustusta,​jotta laadunarviointijärjestelmä saadaan käyttöönotetuksi asianmukaisella tavalla kaikissa varhaiskasvatusyksiköissä.

Valssi-​järjestelmän käyttöönotto edellyttää muun muassa arviointijärjestelmään ja sen taustalla oleviin laatukriteereihin tutustumista,​ käyttöönottoon liittyvistä vastuista ja järjestelmän käyttäjärooleista sopimista ja roolien mukaista kouluttautumista,​ henkilöstön itsearviointiosaamisen vahvistamista sekä uuden laadunarviointijärjestelmän tuomista osaksi varhaiskasvatustoiminnan kehittämistä. Valtion erityisavustusta myönnetään enintään 80 % kokonaismenoista,​ joten omarahoitusosuus on 20 %.

Kempeleen varhaiskasvatuspalveluiden VALSSI-​hankkeessa Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen avulla valmisteltaisiin VALSSI:n käyttöönottoa ja kokeilua sekä edelleen kehitetään laadunarviointia Kempeleen päiväkodeissa,​ perhepäivähoidossa ja avoimessa varhaiskasvatuksessa. Hankkeessa vahvistettaisiin varhaiskasvatuksen laatua kehittämällä paikallista laadunarviointijärjestelmää huomioimalla valtakunnallinen kehittämistyö. VALSSI:n käyttöönottoa tuettaisiin teknisen osaamisen lisäksi arviointiprosessien kehittämisellä sekä esihenkilöiden ja henkilöstön laadunarvioinnin ja toiminnankehittämisen käytännön osaamisen vahvistamisella. Erityisavustuksen avulla hankkeeseen palkattaisiin määräaikainen koordinaattori,​ joka edistää hankesuunnitelman mukaisesti hankkeen toteuttamista varhaiskasvatuksen yksiköissä. Lisäksi erityisavustuksella järjestettäisiin VALSSI:n käyttöönottokoulutuksia varhaiskasvatuksen yksiköille. Erityisavustusta on haettu yhteensä 52 800 euroa ajalle 1.8.2023 - ​30.6.2024. Hankkeessa on 20 % omarahoitusosuus (13 200 euroa) koko hankeajalle;​ 6600 euroa/vuosi,​ joka voidaan kattaa varhaiskasvatuspalveluiden käyttötaloudesta. Opetus-​ ja kulttuuriministeriö tekee päätökset erityisavustuksista arviolta marraskuun 2022 loppuun mennessä.

Palveluvaliokunta (30.11.2022):
Kyseessä on hanke,​ joka on digitaalisen laadunvalvontajärjestelmä VALSSIn käyttöönotto vuodelle 2023-​2024. Laadunvalvonta on varhaiskasvatuksessa lakisääteistä. VALSSI helpottaa ja yhdenmukaistaa kunnan sisäistä laadunvalvontaa varhaiskasvatuksessa sekä helpottaa uusien työntekijöiden koulutusta arviointityöhön. Kyseessä on tietopankki laadun varmistamiseksi kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä. VALSSI on valtakunnallinen laadunvalvontajärjestelmä, ​joka ei ole kaupallinen. Sitä käytetään tietopankin tapaan,​ eikä ole tiedossa,​ että se tulisi lisäämään kunnan kuluja. 

Varhaiskasvatusjohtaja:
Ehdotan, että kunnanhallitus hyväksyy Kempeleen kunnan mukaanlähdön laadunvalvontajärjestelmä VALSSIn käyttöönottohankkeeseen, mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen.

KUNNANJOHTAJA:
Kunnanhallitus hyväksyy varhaiskasvatusjohtajan päätösehdotuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen johtaja